Szív- és érrendszeri betegségek

Szívelégtelenség

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 15 kérdés és válaszHárom éve minden nap furosemid kezelésre szorulok. Van-e a fenti gyógyszernek valamilyen hosszutávú mellékhatása ill. rezisztenssé válik-e a szervezet a hatóanyaggal szemben?
A vízhajtó a szívelégtelenség legjobb tüneti kezelése. Sajnos, a folyadékterek egyensúlya másképp nem tartható fenn. Hogy ezen belül pont Furosemidre van-e szükség ill. ez a legjobb-e nem tudom, problémát okoz a viszonylag gyors, drasztikus és ilymódon rövid hatás, egy kicsit húzd meg-ereszd meg módon. Vannak tartósabb, egyenletesebb hatású vízhajtók is, de ezek többnyire sokkal gyengébb hatásúak. Szóval, általában Furosemid is kell. Az adagot a szív teljesítménye és a vesefunctio szabja meg - ezek az évek során romolhatnak. A vízhajtó adag emelése mellett számos egyéb szer (ACE gátlók, béta blokkolók) is szükségesek szívelégtelenségben - gondolom ezeket is kapja. Nagyon fontos a rendszeres labor és orvosi ellenőrzés. A világban sokhelyütt szívelégtelenség szakambulanciákat indítanak be a gondozás kézbentartására - szakasszisztensek nézik át az adatokat, leleteket, vigyáznak rá, hogy semmi ne maradjon el, megfelelő-e a gyógyszerszedés, vannak-e új panaszok.
Súlyos szívelégtelenség esetén lehet-e kérni az őssejt beültetést?
Debrecenben végeztek akut szívizominfarktusos betegeken, szívizomba őssejt beültetést. Szigorúan kísérleti jelleggel, csak néhány betegen végezték el a beavatkozást! Az őssejtbeültetés még csak kísérleti fázisban van, nem tartozik a rutin gyógyító eljárások közé, ezért kérni sem lehet! Remélem, a kutatók kidolgozzák a megfelelő módszereket majd a jövőben és az őssejtterápia nagyon sok területen rutin beavatkozás lesz majd! dr. Lőcsei Zsófia
Van-e összefüggés a gyakori éjszakai vizelési inger és valamilyen szívbetegség között?
Az éjszakai vizelés a szívelégtelenségre utalhat: ha valakinek szívelégtelensége van, akkor általában éjjel több vizelet van. Fordítva a dolog szintén csak "általában" igaz, tehát az éjjeli vizelés még nem kell, hogy szívelégtelenséget jelentsen. A menstruáció előtt a szervezet több folydékot tart vissza, a ciklussal való összefüggést ez magyarázza. Mindenesetre ez egy új panasz - ki kell vizsgálni. Legjobb, ha háziorvosánál belgyógyászati és laborvizsgálatokkal kezdi, majd kardiológusánál folytatja. Ha ott minden rendben van, számos egyéb, pl. nőgyógyászati ok jöhet szóba. dr. Asbót Richard


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

6 kérdés - a túlzott eladósodottságról

Aki hitelt vesz fel, egy csapásra gazdagabbnak érezheti magát, mint amilyen valójában. Jogos ez az érzés annyiban, hogy így olyasmire is telik, amire különben éppen nem futná. Ez vitathatatlanul jó. De a hitelt vissza is kell tudni fizetni. Kamatostul.

tovább


Szponzorált hirdetések