Szív- és érrendszeri betegségek

Szívelégtelenség

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 15 kérdés és válaszHárom éve minden nap furosemid kezelésre szorulok. Van-e a fenti gyógyszernek valamilyen hosszutávú mellékhatása ill. rezisztenssé válik-e a szervezet a hatóanyaggal szemben?
A vízhajtó a szívelégtelenség legjobb tüneti kezelése. Sajnos, a folyadékterek egyensúlya másképp nem tartható fenn. Hogy ezen belül pont Furosemidre van-e szükség ill. ez a legjobb-e nem tudom, problémát okoz a viszonylag gyors, drasztikus és ilymódon rövid hatás, egy kicsit húzd meg-ereszd meg módon. Vannak tartósabb, egyenletesebb hatású vízhajtók is, de ezek többnyire sokkal gyengébb hatásúak. Szóval, általában Furosemid is kell. Az adagot a szív teljesítménye és a vesefunctio szabja meg - ezek az évek során romolhatnak. A vízhajtó adag emelése mellett számos egyéb szer (ACE gátlók, béta blokkolók) is szükségesek szívelégtelenségben - gondolom ezeket is kapja. Nagyon fontos a rendszeres labor és orvosi ellenőrzés. A világban sokhelyütt szívelégtelenség szakambulanciákat indítanak be a gondozás kézbentartására - szakasszisztensek nézik át az adatokat, leleteket, vigyáznak rá, hogy semmi ne maradjon el, megfelelő-e a gyógyszerszedés, vannak-e új panaszok.
Súlyos szívelégtelenség esetén lehet-e kérni az őssejt beültetést?
Debrecenben végeztek akut szívizominfarktusos betegeken, szívizomba őssejt beültetést. Szigorúan kísérleti jelleggel, csak néhány betegen végezték el a beavatkozást! Az őssejtbeültetés még csak kísérleti fázisban van, nem tartozik a rutin gyógyító eljárások közé, ezért kérni sem lehet! Remélem, a kutatók kidolgozzák a megfelelő módszereket majd a jövőben és az őssejtterápia nagyon sok területen rutin beavatkozás lesz majd! dr. Lőcsei Zsófia
Van-e összefüggés a gyakori éjszakai vizelési inger és valamilyen szívbetegség között?
Az éjszakai vizelés a szívelégtelenségre utalhat: ha valakinek szívelégtelensége van, akkor általában éjjel több vizelet van. Fordítva a dolog szintén csak "általában" igaz, tehát az éjjeli vizelés még nem kell, hogy szívelégtelenséget jelentsen. A menstruáció előtt a szervezet több folydékot tart vissza, a ciklussal való összefüggést ez magyarázza. Mindenesetre ez egy új panasz - ki kell vizsgálni. Legjobb, ha háziorvosánál belgyógyászati és laborvizsgálatokkal kezdi, majd kardiológusánál folytatja. Ha ott minden rendben van, számos egyéb, pl. nőgyógyászati ok jöhet szóba. dr. Asbót Richard


Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések