Szív- és érrendszeri betegségek

Betegségek szerint

Összesen: 52 kérdés és válasz

Billentyűhibák (5 kérdés) Érelmeszesedés (3 kérdés)  
Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint) (4 kérdés) Infarktus (3 kérdés)  
Magasvérnyomás-betegség (8 kérdés) Szívelégtelenség (3 kérdés)  
Szívritmuszavarok (10 kérdés) Visszérbetegség (4 kérdés)  

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról




Dr. Asbót Richard
Kardiológus




A hosszú távon végzett nehéz fizikai megterhelés milyen hatással van a szívre, például egy 5o éves panaszmentes férfinál okozhat e szivhalált?
A szívhalált valamilyen szívbetegség okozza. Azt, hogy egy 50 éves, nehéz fizikai munkát végző panaszmentes embernek van-e szívbetegsége csak statisztikai alapon lehet megbecsülni és ehhez szükség van a rizikófaktorok (panaszt nem okozó eltérések) ismeretére. Jó esetben (nem dohányzik, sovány, koleszterin, vércukor, húgysavszint, vérnyomás rendben, családban fiatalkori infarktus nem fordult elő) ez a valószínűség nagyon alacsony, ellenkező adatok esetén viszont a panaszmentesség dacára is nagy valószínűsége lehet pl. a koszorúérbetegségnek. Elég megdöbbentő, de az infarktusos férfiak 60%-nál az első tünet maga az infarktus vagy a hirtelen szívhalál. Maga a hosszú távon végzett fizikai munka inkább védő hatású, de sajnos a fentebb felsorolt rizikófaktorokat nem tudja ellensúlyozni. dr. Asbót Richard
A pulzusszámom nyugalmi állapotban is 88-94 között van, ugyanakkor a vérnyomásom 116/75 ill. 128/90 között változik. Ezek normális értékek? Ha nem, mi a teendő? Az alacsonyabb vérnyomásértékek esetén ritkán szédülök.
A magasabb nyugalmi pulzusszám többnyire edzetlenség jele. Ritkábban pajzsmirigy-túlműködésé. A vérnyomás rendben lévő, a szédülés ilyenkor inkább amiatt van, hogy alacsonyabb vérnyomásúak érzékenyebbek a folyadékhiányra. Általában igen kevés folyadékot fogyasztunk! Rendszeres tornát, testmozgást (szó szerint edzést!) javaslok, talán kissé több folyadékot (nem kávét vagy erős teát, mert ezek vizhajtóak.) dr. Asbót Richard
Bal kamranagyobbodásom van. Gyakran (főleg melegfront közeledtekor) nagyon erős szívszúrást érzek, bár azt mondják, a szív nem fáj, de nekem sajnos nagyon. Úgy érzem, mintha egy forró marokkal ritmikusan összeszorítaná valaki.
A szív nagyon is tud fájni, mint ahogy ezt mindenki tudja pl. a szívinfarktusról. Soha sem tudtam kinyomozni, miért kezdik a betegek a panaszaikat úgy, hogy "tudom, a szív nem fáj" ... A markoló fájdalom, különösen ismert szívbetegnél igen komolyan veendő - forduljon ismét a kardiológushoz. dr. Asbót Richárd
Évek óta alacsony a vérnyomásom [90/70 - amikor idegesebb vagyok, akkor 120/80 körül mozog], semmilyen gyógyszert nem szedek. A kávét nem szeretem, mivel lehetne helyettesíteni?
A legjobb segítség a bőséges és rendszeres folyadékbevitel, a rendszeres testedzés és a rendszeres életmód. Az alacsony vérnyomás nem betegség, de betegséget kísérő tünet lehet. Érdemes, szükséges orvoshoz fordulni, mert a panasz felhívhatja a figyelmet valamilyen (pl. hormonális) eltérésre, ami néhány alapvető vizsgálattal tisztázható. dr. Asbóth Richárd
Mik a érszűkület leggyakoribb tünetei, és örökölhető-e?
Az érszűkületre való hajlam örökölhető, de ennél sokkaél fontosabbak a szerzett, életmódi okok. Súlyos érszűkületet okoz a dohányzás, kövérség, zsíros étkezés, magas vérnyomás, magas koleszterin szint. A normális testsúly, a sok gyümölcsöt, rostot, kevés állati zsiradékot tartalmazó étrend és a rendszeres mozgás véd az érszűkület kialalkulása ellen. Dr. Fülöp Péter
Mi tekinthető normális pulzusszámnak?
A pulzusszám mérése nyugalomban kellene történjen, ez kb 10 perc pihenés után, egy teljes perc ütéseinek megszámolását jelenti. Ilyen körülmények között a normál érték 50 és 90/ perc között van. dr. Asbóth Richárd
Mit kell tenni, ha időnként fáj a szívünk?
A mellkasi-szívtáji fájdalmak elkülönítése orvosi feladat. Ennek során mérlegelni kell azt, amit és ahogy a beteg elmond, tehát a fájdalom jellegét, ennek alapján nevezhető a tünet típusosnak, nem típusosnak (ezekben az esetekben a fájdalom jellege alapján szóbajön a szív-eredet) vagy a fájdalom már az elmondás alapján is nyilvánvalóan nem szív eredetű. Ezek után az adott beteg alap-kockázati besorolását kell mérlegelni. Nyilvánvalóan magas kiinduló kockázatnál (életkor, nem, rizikófaktorok) a kevésbé típusos panaszt is komolyan kell venni. Ilyenkor már eszközös-műszeres vizsgálatok következnek.
Mitralis prolapsust állapítottak meg nálam. Szeretném tudni, hogy mire érdemes figyelnem a betegséggel kapcsolatban, például már fogtömés esetén is kell antibiotikumot bevennem? A terhességet és a szülést befolyásolhatja ez az eltérés?
Fogorvosi vonatkozásban a "vérzéssel járó" beavatkozások (gennyes fog kihúzása pl.) nevezhető veszélyesnek ill. antibiotikus megelőzést igénylőnek - a fogtömés nem ilyen. Terhességet nem érinti, a szülést sem. A billentyűelégtelenséget kell időnként ellenőrizni (kb. évente, de ha egy esetleg kimarad, nem hiszem, hogy katasztrófa lenne). Egyebek jól összefoglalva: http://www.drinfo.eszcsm.hu/index.php?oldal
Néhány héttel ezelőtt egyik kisujjam hideg lett, pár nap múlva ugyanazon a kezemen a gyűrűsujjam is. Állandósult az, hogy hideg és elfehéredett. Nem zsibbad, nem érzéketlen, de zavaró, hogy ez a két ujjam mindig fázik. Mit tegyek?
Angiológiai (érgyógyászati) vizsgálat szükséges - súlyos, hideg által kiváltott érgörcsök az évek során komoly problémát okozhatnak.
Nemrég egy szív UH-n a szívem balkamrájában találtak valamit: a cruxtól 20 mm-re a septumból kiinduló fonalszerű laza mobilis ruptúrált álínhúr! Kérdésem, hogy ez a valami embóliaforrás-e ? És kell-e műteni ez esetben?
A leírt képlet nem ritka - normál anatómai variáció. Kóros jelentősége nincs, embóliaforrást nem jelent. Maga a képlet olyan ínhúrt jelent, ami a kamrafalból indulva nem billentyűhöz, hanem a kamrafalhoz vezet. dr. Asbót Richard
Sokszor szédülök, fejem fáj. Néha fekete foltokat látok. Nyomást érzek tarkótájon, illetve a fejem tetején. Érrendszeri probléma lehet-e a háttérben, illetve milyen orvoshoz forduljak??
Első kérdés a vérnyomás, ha ez rendben van, részletes belgyógyászati, érrendszeri és esetleg ideggyógyászati kivizsgálás szükséges. Ha erre nem szán időt, évekig kínlódhat egy esetleg könnyen meggyógyítható betegség miatt, más esetben pedig előfordulhat, hogy igen súlyos betegség gyógyíthatóságát lekési. Az új jellegű fejfájás és látászavar panaszát komolyan kell venni.
Vérnyomáscsökkentőt kell szednem, a pulzusszámom viszont alacsony, 5o-6o közötti érték, sőt 45-47 is előfordul. Ilyenkor gyengének érzem magam. Mi a teendő? Lehet-e a pulzusszámot valamivel növelni?
Az alacsony pulzusszám alkati dolog, sőt, általában az edzettség jele. 50-ig mindenesetre normális. Ha a gyengeség idején a vérnyomás is alacsony, inkább ez okozhatja a panaszt. Talán a gyógyszer adagolásának változtatásával (több részletben, más időpontban stb.) lehet próbálkozni. Dr. Asbót Richard



Szponzorált hirdetések