Sebészet

Betegségek szerint

Összesen: 18 kérdés és válasz

Lábszárfekély (2 kérdés) Lágyéksérv (4 kérdés)  
Vakbélgyulladás (3 kérdés)  

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról


A farkcsont tájékán egy babszem nagyságú dudor keletkezett és fáj, húzódik és nehézséget okoz ülésnél. Szeretném tudni, mi lehet?
Sem korát, sem egyéb panaszait nem tudom, de legnagyobb valószínűséggel a bőrében kialakulhatott egy hámmal bélelt tömlő, mely most befertőződött, begyulladt. Ez gyakori betegség. Mielőbb forduljon sebészhez. Valószínűleg a cisztát meg kell nyitni, ki kell üríteni, majd lehet, hogy a későbbiekben egyben el kell távolítani az egészet. dr. Kökény Zoltán
Édesanyám epehólyagját jó 20 éve kő miatt eltávolították. Most ismét besárgult, erős hasi fájdalmai vannak és az orvos endoszkópos műtétet tart indokoltnak. Miről lehet szó?
Az epehólyag eltávolításával minden bizonnyal visszamaradt egy idült gyulladás, aminek következtében a hasnyálmirigy és az epe közös kivezetődomborulata, a Vater-papilla elhegesedhetett. Ilyenkor szokás gasztroszkópiával átmetszeni a heges Vater-papillát, mely biztosítani fogja az epe és a hasnyál lefolyását. Ha valóban csak erről van szó, gyógyulásra lehet számítani. Hasonló beavatkozások után azonban gyakori, hogy kisebb-nagyobb emésztési panaszok egy életen át fennmaradnak.
Édesapámat húsz éve gyomorfekéllyel operálták. Most gyomorrákot állapítottak meg nála. Hogyan lehetséges ez?
Régebben a gyomorfekély műtéti kezelései közé tartoztak a gyomor csonkolásos műtétei, aminek célja a savtermelő szövetek nagy részének eltávolítása. Ide tartozott a Bilroth I, ill. II. szerinti gyomorcsonkolás. Bilroth II esetén a patkóbelet lezárták és eltávolították a gyomortól, majd a vékonybél egy alacsonyabban fekvő kanyarulatához szájaztatták a gyomrot. A műtét sajnálatos szövődményei közé tartozik a csonk-karcinóma. Ma már ilyen műtétet, nagy hatású gyógyszerek birtokában, nagyon ritkán végeznek. Valószínű, hogy édesapjánál is ez következett be.
Enyhe láz, jobb alhasi fájdalom a panaszom. Vakbélgyulladás? Biztosan meg kell operálni?
Nem biztos, hogy vakbél. Lehet pl. vesekő, a vékonybélen található kiöblösödés, a Meckel-divertikul következménye, de az is lehet, hogy vírusos vékonybél-gyulladása van. Ilyenkor természetesen nincs műtét. Minden esetre az akut hasi katasztrófákhoz tartozó gennyes vakbélgyulladás kizárása, legalábbis megnyugtató módon, interneten keresztül nem lehetséges. Minél előbb forduljon orvoshoz!
Hamarosan egy műtéten esem keresztül, egy régi műtéti heg korrekciójára kerül sor. Valószínűleg a műtét idejére esik a menstruációm, nem fog-e ez problémát okozni? (nem alhasi műtétről lesz szó).
A menstruáció általában nem zavarja a sebészt, főleg nem, ha ilyen jellegű műtétről van szó, de ezt mindenképpen a műtétet végző sebésszel kell megbeszélje. Kérem, keresse fel kezelőorvosát! dr. Kökény Zoltán
Hiatus hernia miatt állandó gyomorégésem van. A sebész műtétet ajánlott fel. Mit tegyek?
Nehéz ennyi adatból érdemi tanácsot adni. Mindenesetre mérlegelni kell a műtét várható veszélyeit és hasznait. A hiatus hernia műtét nem egyszerű, nagy megterheléssel jár és az eredmény sem garantálható. Ezért én még várnék, elvégre annyi kiváló savtermelést gátló gyógyszer létezik.
Jobb csuklómon egy csontszerű dudor nőtt. Nem gyulladt, nem is fáj. Vajon mi ez? Mit tegyek?
Látatlanban nehezen tudok erre a kérdésre válaszolni, de valószínűnek tartom, hogy ez az ún. ganglion, az ínhüvely falának elvékonyodása, ami kocsonyás anyaggal van tele. Megerőltetésre alakul ki. Rendszerint csak műtéttel gyógyítható. Keressen fel egy kézsebészt. dr. Kökény Zoltán
Közel 4 éve volt egy komoly gerincműtétem, amelynek nyomán a nyakamtól a derekamig egy nagy műtéti heg keletkezett. 20 éves vagyok, így szeretném, ha eltűnne vagy legalább kevésbé látszódna. Ön mit javasol?
Sajnos, a heg teljes eltüntetése nem lehetséges. Szebbé lehet tenni a heget, ha az érdús, lézeres kezeléssel, ill. ha gyulladt, akkor lágy lézeres kezelés is csökkenti a bőrpírt. A túlburjánzó hegek kezelésére jó a szilikon tapasz ill. a szilikon tartalmú gélek használata. dr. Vass Ilona
Létezik-e olyan műtét, amellyel úgy leveszik a lábujjaimról az újra meg újra benövő körmöket, hogy többé nem nőnek vissza?
Létezik olyan műtét, amellyel a körmét megkeskenyítik, és ha a körömágyat teljesen eltávolítják a köröm széli részén, akkor abban a sávban nem nő vissza a köröm. De akkor körme véglegesen keskenyebb lesz. Elvileg a beavatkozás ambuláns műtét, bármelyik sebészeti szakrendelés elvégzi. Gyógyulási ideje hasonló a másik beavatkozáséhoz. Arra, hogy gyulladásos állapotban elvégzi-e a sebész, nem tudok válaszolni. Ez az operáló orvos döntése, függ a gyulladás mértékétől. dr. Kökény Zoltán


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A krónikus sebek és kezelésük

A felnőttek több mint egy százalékának életét nehezítik meg, vagy teszik olykor szinte elviselhetetlenné a krónikus sebek. Közéjük tartoznak a lábszárfekélyek, felfekvések, diabéteszes lábsebek...

tovább


Szponzorált hirdetések