Emésztőrendszeri megbetegedések

Reflux

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 16 kérdés és válaszHány éves korig lehet műtéttel kezelni a refluxot?
Elvileg az idős, 65 éves kor fölötti betegek is jól műthetők. Az életkor tehát önmagában nem akadály.
Két éve kimutatták, hogy Reflux betegségem hátterében gyomorrekesz-sérv áll. A műtét azonban a gyermekvállalás időpontjának kitolódását is jelentené. Mennyire tartja indokoltnak a műtéti beavatkozást?
A rekeszizomsérv műtéte meglehetősen nagy beavatozás. Egyszerre kell megnyitni mind a mellkast, mind a hasat. Mindemellett a kidolgozott műtétek hatékonysága is hagy méh kívánnivalót maga után. Emiatt inkább javasolnám, szedjen valamilyen ártalmatlan savtermelést gátló szert (pl. Quamatel, Zantac, stb.). ezek a terhesség alatt is szedhetők, veszélytelenek, ellentétben a műtéttel.
Nem lehet valamiként elkerülni a gyógyszeres és műtéti kezelést megfelelő diétával?
A diéta és helyes életmód mindenképpen szükséges, de csak enyhe és időszakos tünetek esetén elegendő a gyógyuláshoz.
Nincsenek refluxra jellemző tüneteim, az orvos szerint azonban refluxom van. Lehetséges ez?
Igen. Nem ritka, hogy nem jelentkezik gyomorégés és savas felböfögés. Úgy is nevezik: "néma reflux".
Okozhat-e rákot a reflux?
A reflux önmagában nem, ha azonban szövődményeként már kialakult az ún. Barrett-nyelőcső, akkor bizony számolni kell a veszéllyel. Ezért is szükséges az időnkénti ellenőrző vizsgálat.
Sok a savam, amit gyakran ürítek, égető érzést tapasztalok a garatnál és folyamatos gyomorfájásom van, étvágyam nincs, sokat böfögök! Ez mi lehet?
Ezek a tünetek a savas reflux jellegzetes tünetei. Ilyenkor a nyelőcső záróizma nem zár rendesen, és a savas gyomorbennék visszacsurog a nyelőcsőbe, és marja annak falát. Lehet savtúltermelés, fekélybetegség is a háttérben. Forduljon gasztroenterológushoz, de készüljön fel rá, hogy lehet, hogy a gyomortükrözést nem ússza meg. dr. Kökény Zoltán


Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések