Emésztőrendszeri megbetegedések

Reflux

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 16 kérdés és válaszHány éves korig lehet műtéttel kezelni a refluxot?
Elvileg az idős, 65 éves kor fölötti betegek is jól műthetők. Az életkor tehát önmagában nem akadály.
Két éve kimutatták, hogy Reflux betegségem hátterében gyomorrekesz-sérv áll. A műtét azonban a gyermekvállalás időpontjának kitolódását is jelentené. Mennyire tartja indokoltnak a műtéti beavatkozást?
A rekeszizomsérv műtéte meglehetősen nagy beavatozás. Egyszerre kell megnyitni mind a mellkast, mind a hasat. Mindemellett a kidolgozott műtétek hatékonysága is hagy méh kívánnivalót maga után. Emiatt inkább javasolnám, szedjen valamilyen ártalmatlan savtermelést gátló szert (pl. Quamatel, Zantac, stb.). ezek a terhesség alatt is szedhetők, veszélytelenek, ellentétben a műtéttel.
Nem lehet valamiként elkerülni a gyógyszeres és műtéti kezelést megfelelő diétával?
A diéta és helyes életmód mindenképpen szükséges, de csak enyhe és időszakos tünetek esetén elegendő a gyógyuláshoz.
Nincsenek refluxra jellemző tüneteim, az orvos szerint azonban refluxom van. Lehetséges ez?
Igen. Nem ritka, hogy nem jelentkezik gyomorégés és savas felböfögés. Úgy is nevezik: "néma reflux".
Okozhat-e rákot a reflux?
A reflux önmagában nem, ha azonban szövődményeként már kialakult az ún. Barrett-nyelőcső, akkor bizony számolni kell a veszéllyel. Ezért is szükséges az időnkénti ellenőrző vizsgálat.
Sok a savam, amit gyakran ürítek, égető érzést tapasztalok a garatnál és folyamatos gyomorfájásom van, étvágyam nincs, sokat böfögök! Ez mi lehet?
Ezek a tünetek a savas reflux jellegzetes tünetei. Ilyenkor a nyelőcső záróizma nem zár rendesen, és a savas gyomorbennék visszacsurog a nyelőcsőbe, és marja annak falát. Lehet savtúltermelés, fekélybetegség is a háttérben. Forduljon gasztroenterológushoz, de készüljön fel rá, hogy lehet, hogy a gyomortükrözést nem ússza meg. dr. Kökény Zoltán


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nyaralás cseppnyi problémával

Ki ne vágyna felhőtlen pihenésre, olyan nyaralásra, amit semmi egészségügyi probléma nem árnyékol be. Joga van ehhez mindenkinek, még azoknak is, akik nyaralás alatt többször kényszerülnek felkeresni az illemhelyet.

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések