Tumoros megbetegedések

Prosztatarák

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 7 kérdés és válaszAz ondóm véres, ürítésekor vér ürül. Mi lehet az oka?
45 év alatt daganatos elváltozás ritka, ilyenkor leginkább prosztata vagy ondómirigy-gyulladás okozhatja. Idősebb korban viszont daganatos megbetegedés legelső tünete is lehet. Minden esetben urológushoz kell fordulnia.
Elmúltam 50 éves és a PSA vizsgálat emelkedett értéket mutat. Biztos, hogy rákos vagyok? Mit tegyek?
A PSA-szint emelkedése még nem feltétlenül prosztatadaganatot jelent. Amennyiben gyulladás vagy megnagyobbodás kizárható, akkor mintavétellel, biopsziával kell igazolnia daganat jelenlétét. Feltétlenül javasolt állandó ellenőrzés és a PSA rendszeres ellenőrzése.
Többször visszatért már a prosztatagyulladásom. Lehet, hogy elrákosodott a prosztatám?
A prosztatagyulladás és a rák között összefüggést kimutatni nem tudtak. A prosztatarák 50 év alatt gyakorlatilag nem fordul elő. Akinek közvetlen családjában előfordult, annak fokozottabban kell vigyáznia a betegség kiszűrésére.


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Prosztatarák

A prosztata rosszindulatú daganata a második leggyakoribb oka a férfi rákos halálozásnak. Az előfordulása az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett. Hazánkban évente kb. 1500 férfi hal meg a megbetegedésben.

tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések