Nőgyógyászat

Petefészekciszták

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 28 kérdés és válasz

Dr. Elek Csaba
Szülész-nőgyógyász, humángenetikus
A vérzésem kb 2-3 havonta "megjön",de 2-3 nap alatt vége is és kevés vérveszteséggel jár. Két éve erősen elkezdtem szőrösödni, mostmár naponta kell szednem az arcomat is. Megállítható-e ez a szőrnövekedés, és a vérzéshiány miatt szülhetek-e kisbabát?
Az Ön tünetei nagyon hasonlítanak ahhoz, amit mi sokcisztás petefészek szindrómának (PCOS = policisztás ovárium szindróma) nevezünk. Ez a betegség genetikai eredetű, dominánsan öröklődik. Lényege a sejtek inzulinérzékenységének genetikai csökkentsége. Gyógyítása egy olyan gyógyszerrel lehetséges, melyet eredetileg az időskori cukorbetegség gondozására fejlesztettek ki (metformin). Amíg nem akar gyermeket, a tünetegyüttessel járó férfihormon túlműködés tüneteit kell gondoznunk. Ezt követően érdemes az "okot" gyógyítani, majd, ha babát szeretne. A metformin szedésének van néhány feltétele (pl. normális veseműködés), melyet, természetesen, a kezelés előtt el kell végeznünk. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Az ultrahang vizsgálat egy 5 cm átmérőjű cisztát mutatott ki. A hasam fájdogál, néha görcsöl. A melleim feszültek. Néha pecsételő vérzésem és barnás színű folyásom van. Mi a teendő, ha nem lökődik ki magától a ciszta? Van-e más következménye?
A felvázolt klinikai kép alapján valószínű, hogy nem repedt meg a tüszője, így szervezetében csak tüszőhormonok (ösztrogének) termelődnek, de sárgatesthormon (progeszteron) nem. A "ciszta" maga a meg nem repedt tüsző, mint folyadékkal telt hólyag. Ha a vérzése spontán megjön, az jellemzően alvadékos, fájdalmas, elhúzódik, olykor borszeru szövetfoszlányokkal tarkított. Ez az állapot a túlélő tüsző szindróma (folliculus persistens), mely az esetek kvázi 100%-ában stressz eredetű.
Nagyjából két éve megszűnt a menstruációm és cisztákat találtak a petefészkemben. Azóta Diana 35-t szedek. Találtam egy kb 1,5 cm átmérőjű csomót az egyik mellemben. Lehet ez összefüggésben a cisztákkal, esetleg a gyógyszerrel??
Önnek nincs PCO-ja. Ezt onnan tudom, hogy a PCO egy dominánsan öröklődő génhiba, tehát Önnek már a nemi érés elejétől kellett volna hosszú vérzéskimaradásainak lenni. Ezzel szemben Önnél "két éve megszűnt" a vérzése, tehát az alapbetegség nem lehet genetikai eredetű. Nyilvánvaló, hogy a tüszőrepedés rendszeres elmaradásáról van szó (folliculus persistens szindróma), mely csaknem mindig stressz eredetű és a szervezet egyoldalú ösztrogénterhelésével jár, amitől Önnél csomó jelent meg a mellben (fibrocisztás emlőbetegség). Az állapot kezelése attól függ, hogy mit szeretne. Ha nem akar terhességet, a fogamzásgátló megfelelő a hormonális egyensúly helyreállítására. A Diane viszont nem fogamzásgátló, egy évnél továnn szedni nem lehet, mert erősen ösztrogén-túlsúlyos, ami az emlőcsomó kialakulására is hajlamosít. Ha nem akar gyermeket, progeszteron-túlsúlyos fogamzásgátlót kell szednie. Ha akar, a rendes ovulációs ciklusát kell beállítani. dr. Elek Csaba
Öt évvel ezelőtt dermoid ciszta miatt eltávolították a jobb oldali petefészkemet és petevezetőmet, két hónapja pedig a bal petefészkem 2/3-ad részét. E beavatkozás után még nem volt vérzésem és a menopauza szinte összes tünetét felfedezni vélem magamon. Mi a teendőm? A szövettani vizsgálatok hány százalékos biztonsággal zárják ki a rosszindulatú elváltozást?
A szövettani vizsgálat kvázi 100%-os biztonsággal zárja ki a rosszindulatúságot. Ilyenkor Önnek hormonpótló kezelésre van szüksége, mely számos kellemetlen, sőt életveszélyes betegséget előzhet meg, mindemellett biztosíthatja a kellemes jólétet.


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések