Ortopédia

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 11 kérdés és válasz

Dr. Ormos Gábor
Reumatológus, fizioterapeuta
Az ortopéd orvos vizsgálata alapján mindkét térdizületem kopott. Mivel lehet lassítani ezt a kopási folyamatot?
Minél több torna ajánlott, a szobakerékpár is jó ötlet.
Balesetem volt, és kificamodott a vállam. Akkor 4 nap múlva kaptam rögzítőkötést, és 10 napig kellett használnom. Azóta 10-szer kificamodott a helyéről. Mit lehet tenni, hogy ez ne ismétlődjön, mert borzalmas fájdalmakkal jár?
A leírás szerint ún. "habituális" vállficama van, amely műtétet igényel. dr. Ormos Gábor
Egy baleseti törés után a jobb combcsontom hosszabb lett 2,5 cm-el. Ezt szeretném megműtetni, hogy egyforma hosszú legyen. Hol végeznek ilyen műtétet?
2,5 cm-es végtaghossz különbség miatt jómagam nem hiszem, hogy belevágnék ekkora műtétbe. A másik pedig, hogy igencsak keresni kell azt az orvost, aki felvállalja a beavatkozást, mert nem egyszerű műtét, hosszadalmas gyógyulási idővel. Én az Ön helyében párszor meggondolnám a dolgot, aludnék rá sokat. A teljesen gyógyult, panaszmentes combcsont törés után nem érdemes kísérteni a sorsot, de ezt persze Önnek kell eldönteni. A mi intézetünkben nem foglalkozunk hasonló műtétekkel, csak kifejezetten indokolt esetekben. Szerintem az egyetemi klinikákon érdemes érdeklődnie, azokon talán talál olyan kollégát, aki felvállal hasonló operációt. Lukács Lajos
Egy hónapja vettem észre, hogy az egyik térdem ropog. Kinyújtáskor hallom ezt a hangot, és jóval halkabban a másik térdem esetén is. Ez pont akkor jelentkezett amikor hosszabb kihagyás után el akartam kezdeni rendszeresen kerékpározni és futni. Szabad-e terhelnem?
Az "ízületi ropogás" az "ízületi kopás" kezdeti jele. Én a "nem túlzott", de rendszeres használat mellett volnék, hiszen éppen a kerékpározást szoktuk térdkopásnál is ajánlani, és legfontosabb a tehermentes combizomerősítés. dr. Ormos Gábor
Gerincsérv után mikor kezdhetek tornázni, és kell-e hat hónapot várnom az úszással?
Ha jól van, már 2 hónap után is úszhat, óvatosan, de elkezdheti a gerinctornát, célszerü gyógytornásszal kezdeni. dr. Ormos Gábor
Ha mélyebbre nyújtom a jobb lábamat, akkor ropog, akad. Miért van ez?
Feltehetően kopás kezdődött ezen az oldalon, vagy okozhatja lazább izületi tok, vagy nagyobb megterhelés is.
Két napja fáj a talpam középső része, nem igazán tudok ráállni. Leginkább menés közben érzek fájdalmat. Ha nem csinálok semmit, nem fáj. Járás közben viszont sokszor belenyilall a fájdalom. Lehet-e, hogy túlerőltettem?
Talpi szalag/ízületi begyulladás okozhatja, amely lehet, hogy kezelést, pl. injekciózást igényel. dr. Ormos Gábor
Másodlagos artrózist diagnosztizáltak. Ez mit jelent pontosan?
"A másodlagos artrózis" semmi mást nem jelent, mint, hogy az izületi prockopása nem "időskori", hanem valamilyen behatás, sérülés utáni. A teendőket az Ön állapota, tünetei alapján lehet csak megmondani, amelyhez személyes megvizsgálás szükséges. dr. Ormos Gábor
Mindkét kezemen zsibbadnak az ujjaim reggel és napközben is. Mitől lehet ez?
Valószínűleg nyaki gerinc eredetű, vagy ún. alagút szindrómáról van szó, ki kell vizsgálni. dr. Ormos Gábor
Régóta van egy bütyök a bal lábam nagyujja alatt, eddig nem okozott panaszt, de az utóbbi időben kipirosodik és fáj. Mit tehetek vele?
A bütyök kezdeti gyógymódja a lábtorna, lúdtalp betét viselése. Célja a haránt boltozat emelése, ez lelassítja a folyamatot, mivel a "bütykösödés" a haránt boltozat süllyedése talaján alakul ki. Későbbiekben, nagyobb deformitások esetén vannak műtéti megoldások rá. Lukács Lajos.
Több mint egy hónapja a jobb bokám és lábfejem bedagadt és reggelre sem apad le. Az érultrahangos vizsgálat negatív. Hordtam lúdtalp betétet is, de ettől sem változott a helyzet. Fájni nem fáj, de kellemetlen esztétikailag is. Milyen eredetű lehet?
Ha nem ortopédiai probléma (lúdtalpbetét nem segít), és nem is sérülés érte, azt javaslom, forduljon reumatológushoz, nincs kizárva, hogy ízületi gyulladása, netán köszvénye lehet, bár ez utóbbi gyakorta fájdalmas. Egy laborvizsgálatot érdemes végeztetni. Addig azért gondolkodjon el azon, nem volt-e nem sokkal a dagadás előtt lázzal járó mandulagyulladása.


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések