Nőgyógyászat

Betegségek szerint

Összesen: 57 kérdés és válasz

Choriocarcinoma (1 kérdés) Frigiditás (5 kérdés)  
Hüvelygyulladás (10 kérdés) Klimax (4 kérdés)  
Kóros szőrnövekedés (6 kérdés) Mióma (3 kérdés)  
Petefészekciszták (4 kérdés)  

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról




Dr. Elek Csaba
Szülész-nőgyógyász, humángenetikus





Dr. Petróczi István
Szülész-nőgyógyász




4-es lett a rákszűrésem eredménye. Orvosom ezután szövettant vett, de nem talált rákos sejtet, ezért megismételte mindkét műveletet és az eredmény ugyanaz volt. Az a kérdésem, hogy ha nincs rákos sejt, akkor mi okozhatja a 4-es eredményt?
Ilyenkor fertőzés elleni kezelést szoktak alkalmazni, majd megismételni a citológiát. Ha az eredmény normalizálódik, minden rendben van. Ha nem, méhszájplasztikai műtétet kell végezni (a méhszáj kúp alakú kimetszését, "konizációt") és a kivett szöveteket szövettanilag értékelni kell. Az egyszerű mintavétel azért nem elégséges, mert létezik olyan rák, amely egyszerre több gócból indul ki ("multifokális"). A P4 nem mindig jelent rákot, de komolyan kell venni. Annál is inkább, mert ebben a stádiumban a méhnyakrák gyógyítható. Nem a túlélési idő megnyújtásával, hanem ténylegesen, véglegesen. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
50 éves vagyok, van egy méhsüllyedésem, amire a nőgyógyász azt mondja, hogy el kell távolítani a méhet. Évek óta húzódik, mert nem tudok megbarátkozni a gondolattal. Valóban nincs más megoldás?
A méhsüllyedés (prolapsus uteri) hüvelyen keresztül is jól műthető, tehát minimális megterheléssel jár. Mivel a fogamzóképessége gyakorlatilag már nem szempont, én is méheltávolítást javasolnék. De csak hüvelyen keresztül, mellső, hátsó hüvelyplasztikával, Stoeckel varrattal, és természetesen a petefészkek meghagyásával. Amennyiben az orvosa erre képes, biztatom, vesse alá magát a műtétnek. dr. Elek Csaba
A húgycsőnyílásnál szúró fájdalmat érzek, és a vizeletem színe sem olyan, mint szokott, hanem fehéres-szintelen között van. Mit tehetek, ha nem akarok orvoshoz menni vele?
Panaszait minden bizonnyal gombás fertőzés okozza. Ehhez gomba ellenes kenőcsöt kellene használni a szeméremrésre (recept nélkül is kapható, pl. a Canesten). Ha ez sem segítene, szájon át szedhető gombaölő gyógyszert kéne szednie, de ehhez receptet sajnos csak orvos adhat. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus HáziPatika.com Csoport
A napokban kaptam meg a citológi vizsgálatom eredményét és számomra elég rémisztő:KÓROS, neoplasticus hámelváltozás, atypusos laphámsejtek nem meghatározható okból, PII. Mit jelent ez?
A citológiai lelete annyit jelent, hogy rosszindulatú daganatos sejteket találtak a hüvelykenetben. Ettől ne rémüljön meg két okból sem: (1) gyulladás is okozhat hasonló citológiai képet, (2) az első pozitív citológiai lelet akár 10 évvel is megelőzheti a valódi rák kialakulását. Ilyenkor méhszájplasztikai műtétet szoktak végezni két indokkal: (1) eltávolítsák a kóros szöveteket, (2) szövettanilag megvizsgálják , hogy mi is a baj és mekkora a kiterjedése. A méhnyakrák még előrehaladottabb stádiumokban is elég jól gyógyítható. Ha rendszeresen járt rákszűrésre, legfeljebb a legkoraibb, a "nulladik" stádium fordulhat elő, mely egyszerű méhszájplasztikai műtéttel kvázi 100%-os biztonsággal meggyógyítható. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
A nemiszervemen, a kis és nagyajkak között egy kitüremkedés jelentkezett, ami szeretkezéskor erősen megduzzad, fáj is. Mi lehet ez?
Önnél minden bizonnyal a Bartholin-mirigyek elzáródása és az ebből fakadó gyulladása okozza a problémát. Fájdalmat főként szeretkezés közben okoz, hiszen a mirigy ilyenkor termel igazán sok váladékot, ami az ön esetében kiürülni nem tud. Végleges megoldás lenne a két Bartholin-mirigy sebészi eltávolítása. Addig, sajnos, gyakori jelentkezésére lehet számítani. dr. Elek Csaba
A nőgyógyászom egy rákszűrés alkalmával egy sebet állapított meg a méhszájon és műtétet javasolt. Lehetséges-e valamilyen kezeléssel megpróbálkozni, mivel a rákszűrés eredménye negatív lett és ha lehetséges, csak utolsó lehetőségként választanám a műtétet!
A méhszájseb nem betegség, még ha a "seb" szó riasztóan is hat. Legtöbbször arról van szó, hogy a nyakcsatorna hámja normális hormonhatásokra, rákúszik a sápadt méhszáj laphámjára és ott vörösfoltot (eritroplákiát) okoz. Ha a citológia P1 vagy P2, a méhszájsebet KEZELNI NEM SZABAD, MERT JELENTŐS RÁKELLENI VÉDELMET NYÚJT. A rák ugyanis a mirigyhám/laphám határáról indul ki, melyet eritkroplákia esetén jól látunk. Ha az Ön orvosa a kritikus zónáőt bármilyen módon a nyakcsatornába tuszkolja, a rákszűrővizsgálat hatékonysága jelentősen csökken. A méhszájsebek 99%-a tehát normális jelenség. Csak akkor kell és szabad operálni, ha rosszindulatúság feltételezhető (citológia P3-4-5-). dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Az utolsó rákszűrésem után levelet kaptam a nőgyógyásztól, hogy a cytológus olyan kóros sejteket talált a kenetben, ami miatt kezelés ill. kontroll cytológiai vizsgálat lenne szükséges. Mit jelent ez tulajdonképpen? Milyen a kezelés? Lehet, hogy daganatom van?
Tudnom kéne a citológiai eredményét. Ha ugyanis nem több P3-nál a gyulladás sokkal valószínűbb, mint a daganat. Ha daganat gyanúja merül fel, akkor sem kell kétségbe esnie. Hiszen az első gyanús citológiai lelet akár 10 évvel is megelőzheti a valódi rák kialakulását. Ez idő alatt még szülhet is annyit, amennyi a 10 évbe belefér. Rák esetén a méh eltávolítása lesz indokolt, mihelyt a daganat támadóvá ("Invazívvá") válik. Azért mi legyünk optimisták és higgyük el, ez csak egy gyulladás. Elhanyagolni semmiképp nem ajánlatos!
Bartholin-ciszta lehet az is, amely a hüvely felső falán, a bemeneti nyíláson van, és kisebb diónagyságú daganat? Nem nedvedzik, nem fakad ki, nem fáj, de ha megérintem, keményebb.
Az Ön által leírt képlet tökéletesen megfelel Bartholin-cisztának. Ha ez befertőződik, tályog alakul ki, mely igen fájdalmas. Ezt megelőzendő érdemes lenne a tömlőt sebészileg eltávolítani.
Ha a nőnek orgazmusa van, sok folyadékkal jár-e?
Létezik női ejakuláció, a női orgazmusok 1-2%-ánál. Oka nem teljesen tisztázott, valószínűleg az erősen összehúzódó méh préseli ki mirigyváladékát. A női ejakuláció gyakoribb az olyan, nagyon mélyen átélt orgazmusok esetén, melyet nem "előkészített" közösülés vált ki ("hirtelen felindulásból" elkövetett közösüléseknél). Hiánya nem jelzi azt, hogy az orgazmus-készsége csökkent lenne, vagy bármilyen zavar lehetne a nemi életében. Tisztelettel: dr. Elek Csaba
HPV vizsgálatot hol lehet elvégeztetni, s a vizsgálatot támogatja-e a tb?
Amennyiben indokolt, pl. rendellenes citológiai lelet alapján, a HPV vizsgálatot bármely szakrendelésen elvégzik és a vizsgálatot a tb támogatja. Amennyiben nem indokolt, de Ön ragaszkodik hozzá, egyes magánrendelők vállalkoznak hasonló vizsgálatra. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Kiderült, hogy méhszájsebem van, és be van gyulladva, ami kellemetlen folyással is jár. Ön mit tanácsolna?
A méhszájseb és a gyulladás között semmilyen összefüggés nincs. A méhszájseb, amíg a citológiája P1-2, nincs jelentősége, kezelni nem kell. Nem is szabad, mert a nyakcsatorna hámjának méhszájra kúszása (cervikalizáció) védi Önt a méhnyakráktól. A rák ugyanis mindig a hengerhám-laphám határáról indul ki, méhszájseb esetén ezt látjuk. Ha valamelyik túlbuzgó nőgyógyász ecsetelgeti, a végén még a kritikus zónát feltolja a nyakcsatornába és ezzel drámaian romlik a rákszűrő vizsgálat találati pontossága. A hüvelygyulladás egy másik kérdés. Az eredménytelen kezelésnek általában két oka van: (1) az antibiotikus kezelések után nem állítják helyre a normális tejsavbacilus-flórát, így a hüvely tartósan védtelen marad. (2) Nem vizsgálták meg a partner ondóját, jóllehet nála egy fenn pl. egy prosztata-gyulladás, mely a gyulladást fenntartja. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére (mindkettőjük segítségére is), kérem, hívjon fel: 06 209 56 25 13 dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Közösülés után minden alkalommal szúró fájdalmat érzek, ami jobb esetben 1-2 nap alatt elmúlik. Próbáltunk síkosítót is használni, de ez sem segített a gondunkon. Mit lehet tenni ilyenkor?
A fájdalmas közösülésnek számos, testi és lelki oka lehet, amelyet vizsgálat nélkül nem lehet azonosítani. Javasoljuk, hogy szervi betegség kizárása végett forduljon nőgyógyászhoz, ha nem talál szervi elváltozást, akkor pedig pszichológushoz. Dr. Elek Csaba
Legutóbbi rákszűrésem eredménye P3 lett. (előtte 2 évig P2, azelőtt mindig P1 volt). A leleten ez szerepel: Kóros, neoplaszticus hámelváltozás. Enyhe fokú intraepithelialis laphám laesio. (L.SIL) CIN I A nőgyógyászom felírt Betadine kúpot, de ha nem javul a helyzet, mielőbbi műtétet javasol. Kérdésem az lenne, hogy valóban a műtét az egyetlen megoldás, nincs más lehetőség?
Ha igazán biztonságban akarja magát érezni, egyezzen bele a műtétbe. A citológia alapján ugyanis felmerült kezdő daganatos elfajulás lehetősége. Ez ma még egyszerű műtéttel biztosan és 100% biztonsággal gyógyítható. Fogadjon szót orvosának.
Mennyi az esélye annak, hogy menstruáció alatt teherbe essék egy nő?
A ciklus első felének egyetlen napja sem biztonságos. Természetesen százalékos pontossággal nem tudom megmondani, hogy mekkora az esélye, de távolról sem nulla. Ezért, ha a vérzése kimaradna, elsőként terhességre kell gondolni. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Mennyiben befolyásolja a cukorbetegség a hüvelyi gombás fertőzést?
Cukorbetegség mellett a hüvelygombásodás lényegesen gyakoribb. Ezért időközönként megelőző célzatú gombaellenes kezelés indokolt, persze nem kenőcs, hanem hüvelytabletta formájában. A szükséges recepteket nőgyógyászától vagy diabetológus orvosától kaphatja meg. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Mi a véleménye az intim zuhany használatáról?
A hüvelynek van egy nagyon kifinomult öntisztító mikrobiológiai rendszere, melynek legfontosabb tagja a Döderlein-féle tejsavbacilus, amely tejsavat és hidrogén-peroxidot termelve akadályozza meg a hüvely fertőzését, gondoskodik a hüvely tiszta illatáról és a fogamzóképességről. Az intimzuhany ezt a kényes mikrobiológiai egyensúlyt felborítja. Semmi értelme. A hüvelyöblítés csak orvosilag indolt esetben és megfelelő gyógyszerekkel értelmes beavatkozás. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Mi okozhat közösülést követő vérzést?
A mechanikus behatásokra létrejövő vérzéseket "kontaktvérzéseknek" nevezzük. Mivel az esetek többségében szervi betegség áll a hátterében, ami akár daganat is lehet, komolyan kell venni. dr. Elek Csaba
Mit jelent a P3-as citológiai lelet?
A P3 annyit jelent, hogy valamilyen kóros folyamat van a háttérben. Ez lehet gyulladás, de kezdődő daganat is. Szövettani vizsgálat céljából szövetmintát kell venni, a kórfolyamat lényegét az 100%-os biztonsággal megmondja. Méhszájplasztika műtétre számíthat, mellyel egyrészt a kóros hámot eltávolítják, másfelől a kivett szöveteket alapos szövettani vizsgálatnak vetik alá. A további kezelés ennek függvénye. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Mitől fáj a pénisz bevezetése?
Az ok legtöbbször a nem megfelelő nedvesedés és a medencefenék izmainak nem megfelelő ellazulása. A jelek bizonyos értelemben szorongásra utalnak. Különböző "gyakorlatokkal", pl. Masters-Johnson technikával lehet megtanulni a teljes ellazulást. dr. Elek Csaba
Mitől van a gyakori hüvelygyulladás, és hogy lehet gyógyítani?
Az antibiotikus kezelésekkel kiölik a hüvely védelméért felelős tejsavbacilusokat, így a hüvely azokkal a kórokozókkal fertőződik, amelyekkel éppen találkozik. A gyógyításra a gombaellenes gyógyszerek nem elégségesek, mert a gomba csak egy a sok lehetséges kórokozó közül. A hüvelyt ki kell fertőtleníteni, majd a tejsavbacilusokat újra kell telepíteni. Ehhez minden gyógyszer adott. Máskor az ok a férfipartner ivarcsatorna-fertőzése (pl. prosztata-gyulladása), melyet csak hozzáértő orvos tud megállapítani mikroszkóp segítségével. dr. Elek Csaba
P0-s lett a citológia eredményem. Mi lehet ennek az oka?
A P0 annyit jelent, hogy nem értékelhető, tehát meg kell ismételni. Hogy miért nem értékelhető? - A lemez eltört - elveszett - sejtszegény - a fixálás nem volt megfelelő - rosszul sikerült a sejtek festése - a lelet elveszett, stb, stb. Tehát semmi kóros, csak technikai hiba, ami miatt a citológus nem tud felelősségteljes véleményt formálni. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
P3-as értéket állapítottak meg. A gyulladás elmulasztására kaptam egy Klion-D 100 nevű hüvelykúpot. Az orvosom szerint szükséges lehet egy műtéti beavatkozás. Szeretnék többet tudni erről a műtétről is.
A P3 citológiai lelet annyit jelent, hogy valamilyen kóros állapot áll fenn. Ez az esetek 2/3-ában gyulladás, egyharmadában csak a hámra lokalizálódó, kezdődő rákos elfajulás. Ilyenkor az a szokás, hogy adnak valamilyen fertőzés elleni gyógyszert (pl. Klion D100), majd megismételik a vizsgálatot. Ha a lelet negatívvá válik, az eltérést gyulladás okozta. Ha marad P3, szövettani mintát kell venni méhszájplasztika műtét segítségével. Ez a műtét többnyire elegendő is a kóros szövetek eltávolításához, ezért tovább kezelést nem igényel. Ha mégis, megfelelő citológiai kontroll mellett szülhet is vagy felajánlják a méh eltávolítását, mint végleges megoldást. Erre, szerencsére csak ritkán kerül sor. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
P4 eredményem miatt méhszájplasztika műtétet végeztek. Emiatt meddig nem javasolt a nemi élet?
Ha a szövettani vizsgálat eredménye nem mutat rákot, akkor 6 hét az általános gyógyulási idő a méhszájplasztikából. Ha a szövettan pozitív lesz és a műtétet ki kell terjeszteni ez átlagosan további 6 héttel növeli meg a várakozási időt. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Rákszűrésen voltam, melynek eredménye P.III. lett. Újabb kenetvizsgálat kimutatta a Humán Papilloma vírus jelenlétét. Azt hogy ez onkogén-e, a citológia nem mutatta ki. Szíveskedjen tájékoztatni erről a vírusról!
A humán papillómavírus jellemzően közönséges szemölcsöt okoz a kezeken és lábakon. A hüvelyben megtelepedve viszont növeli a méhnyakrák kockázatát. A PIII-as lelet korai méhnyakrákra is utalhat, mely többnyire egyszerű hámeltávolítással gyógyítható. Ezzel a fertőzés is megszüntethető. Fontos, hogy történjék szövettani vizsgálat, amely eldönti, hogy ez csak gyulladás vagy esetleg korai rosszindulatú folyamat. Ez utóbbi esetben is csaknem 100% a gyógyulási esélye, ha a rosszindulatú folyamat csak a hámot érinti. előrehaladottabb esetekben a citológiai lelet PIV-PV szokott lenni. Problémájának megoldása mára már rutinfeladattá vált. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus


Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések