Férfi egészségügyi problémák

Nem bakteriális prosztatagyulladás

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 31 kérdés és válasz

Dr. Nyirády Péter
Urológus
Az elmúlt időben az ejaculátumom állaga és színe megváltozott, néha magömlés után fájdalmat érzek. Mit tegyek, mi okozhatja az eltérést?
Fiatal és középkorban leginkább krónikus prostata gyulladás okozza a fenti panaszokat, amikor genny megjelenése okozza az ondó színének, de sokszor szagának és állagának megváltozását. A betegség hatékony kezelése során az ejaculátum visszanyeri megszokott színét, állagát és a fájdalom is megszűnik.
Az én esetleges prosztatagyulladásom feleségemre is káros hatással lehet-e? Ha nekem nincs, csak a feleségemnek tünete, attól én még lehetek beteg?
Amennyiben Önnek prostatagyulladása van, az partnerére is gyulladásveszélyt jelent. A betegséget urológiai vizsgálat során lehet megállapítani, mely prostata vizsgálatot és indokolt esetben ondó bakt. vizsgálatot tartalmaz. A tünetek változóak, de tünetszegény esetben is fennállhat a prostatitis. Dr. Nyirády Péter
Egy éve volt egy felfázásom, a gyógyszeres kezelés hatására elmúlt a gyulladás. Viszont a vizeletsugár gyenge maradt,és vizelet utócsepegés is volt. Megállapították,hogy a prosztata nagyobb mint kellene, illetve a nyálkahártyán ödémát is találtak. Mi lehet a baj?
Szinte bizonyossággal állítom, hogy Önnek krónikus prostata gyulladása van, melyről kizárólag urológiai vizsgálat során bizonyosodhatunk meg. A betegség kezelése, kezdetben esetleges prostata massage és párhuzamos, hosszú ideig tartó (legalább 6 hét) antibiotikus és gyulladáscsökkentő kezelés. dr. Nyírádi Péter
Kb. 3 hete voltam urológiai vizsgálaton altesti panaszokkal, prostatagyulladást állapitottak meg. A kezelés véget ért, de a panaszaim nem csökkentek - égő érzés, gyakori vizelési kényszer, ülésnél fájdalom-, mi lehet a probléma, vagy még mit tehetek?
Sajnos a prosztata gyulladás rendkívül hálátlan megbetegedés, mert nehéz kikezelni és a terápiás paletta rendkívül szűk. Mindenesetre általánosságban elmondható, hogy 6 hétnél rövidebb kezelésnek nincs értelme. Javasolt 1-2 hetente ellenőrzés is, hogy meg lehessen állapitani, hogy a gyógyszer eredményesen hat-e. Dr. Nyirády Péter
Prosztatagyulladásom van. Szeretném tudni, hogy melyik gyógyszer a leghatékonyabb a kezelésre. Milyen ételeket fogyasszak?Teákat igyak-e?
Általánosságban a fluorokinolonok a leghatásosabbak, de sokszor a tetracyclinek és a tenyésztéstől függően penicillin is hatásos. Javasolt a sós, fűszeres és csípős ételek kerülése, valamint a tömény alkohol kizárása. Szükséges bőséges folyadék felvétel, lehetőség szerint gyógyteák. Dr. Nyirády Péter
Prosztatagyulladást és hereviszérsérvet állapítottak meg nálam. Mivel tudok a gyógyulásomon segíteni, gyorsítani? A műtétről szeretnék tudni, mit is jelent majd?
A prosztatagyulladást antibiotikummal és nem szteroid jellegű antibiotikummal kell elhúzódóan kezelni. Amennyiben a hereviszértágulat panaszt okoz, vagy sikertelen a gyermekáldás, akkor javasolt műtétileg eltávolítani. A műtétet többféleképpen lehet elvégezni. Magam a laparoszkópos megoldást részesítem előnyben, mert nem jár vágással és az eredményei a legkedvezőbbek. Dr. Nyirády Péter


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések