Nőgyógyászat

Mióma

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 27 kérdés és válasz





Dr. Elek Csaba
Szülész-nőgyógyász, humángenetikus





Dr. Petróczi István
Szülész-nőgyógyász




27 éves vagyok és egy éve találtak egy 4x4 cm-es miómát nálam, ami mostanra 5,5x6,5 cm-re nőtt. 10 éve szedek fogamzásgátlót (Cilest, Triodena), vérzési zavarok sohasem voltak, most sincsenek, fájdalom sincs. Ha a fogamzásgátló tabletta szedését abbahagyom, visszahúzódhat-e a mióma, vagy legalábbis megállítható-e a növekedése?
A fogamzásgátló tabletta abbahagyása esetén a daganatok növekedésnek indulnak. A tabletták ugyanis védenek amiómával szemben.... csakhogy Ön nem olyan tablettát kapott, amilyet kellett volna. Megfelelő progeszteron-ellensúlyozással a mioma nagyságát csökkenteni lehet, így a terhességét nem fogja befolyásolni. A terhessége viszont a mioma jelentős megkisebbedését fogja okozni. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
2 cm-es intramurális myomám van a tubasarokban. Veszélyezteti-e a terhesség kihordását ill. a baba egészségét?
A myoma általában nem befolyásolja a terhességet, csak akkor, ha extrém nagyra (férfiökölnél is nagyobbra) nő. Másfelől viszont a myoma cikluszavar következménye lehet, ilyenkor nem a myoma, hanem az alapbetegség gátolhatja a terhességet. A cikluszavarát kezelni kell, más teendő nincs. A myoma egyébként is terhesség alatt jelentősen kisebb lesz, 2 cm-es nagyság pedig nem tartozik a zavaró méretűek közé. A háttérben esetleg meghúzódó cikluszavar azonban gondozást igényel. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
45 éves vagyok, kb. egy hónapja az orvos csecsemőfej nagyságú miómát észlelt nálam. Szerinte ez már "szikeérett". Gondot nem okoz, a vérzésem meglehetősen pontos, szexuális életem remek, és emésztési panaszaim sincsenek. Muszáj-e műteni, vagy van-e más megoldás is? Lehet-e az ú.n. "ragasztásos" módszert varratok nélkül alkalmazni, az esztétikai következmények miatt?
Ez a myoma már régen elérte azt a határt, amikor el kell távolítani. Változókorban ugyanis a hirtelen növekedésével kell számolni. Más megoldás nincs. Ragasztani sebet, ilyen jelentős hasfali sebzés után nem lehet. Az orvosnak viszont biztosan van a fegyvertárában olyan sebzárásos módszer (kettős intrakután tovafutó öltés), mely kívülről nem fog meglátszani. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések