Ideggyógyászati megbetegedések

Migrén

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 6 kérdés és válaszGimnazista korom óta migrénes vagyok. Hajnalonként - úgy 2 és 5 óra között - arra ébredek, hogy szétvetődik, szétrobban a fejem. Miért éppen hajnalban?
Először is neurológiai vizsgálattal ki kellene zárni annak lehetőségét, hogy a migrénje mögött szervi betegség áll. Hajnalban egyébként élettani jelenség az ébredési ("arousal") hipertónia, mely képes migrént provokálni. Lehetséges, hogy a hajnali panaszai mögött közönséges hipertónia áll. Ezt azonban csak orvosi vizsgálattal lehet megerősíteni.
Gyakran fényes, cakkos szélű kör vibrál a szemem előtt, aminek szürke a közepe. Pár percig tart, azután magától elmúlik. Ez szembetegség, vagy más betegségre utaló tünet?
A leirt panasz hasonlo az un. migren ophthalmic tunetehez. Ez elsosorban neurologiai vonatkozasu kivizsgalasokat igenyel. Migrenes fejfajassal önmagaban nem jar, emiatt nem egyertelmu a diagnozisa. Érspazmus a kiváltó oka. Általában 10-20 percig is eltarthat, így az ön által említett néhány perces panasz nem egészen fedi a szindrómát. Érdemes egy szemészeti kivizsgálás után a lelettel neurológus szakorvost felkeresni. Pihenés, rendszeres sportolás, egészséges életmód megszüntetheti a panaszokat. dr. Molnár Fanni
Mik lehetnek a migrén kialakulásának okai, késleltethető-e az újabb jelentkezése, és mivel orvosolható a pokoli fejfájás?
A migrén oka egyes esetekben (familiaris hemiplegias migraine) igazoltan genetikai eredetű (pontmutáció és következményes ioncsatorna rendellenesség), valószinűleg mindegyik fajta migrénben velünk született és ezért nem módositható tényezők szerepet játszanak. El kell fogadni a migrént, mint olyan valamit, amit nem áll módunkban megszüntetni. Ha vannak olyan tényezők, amelyek provokálják, ezeket kerülni kell, egyebekben általánosságban a stressz kezelése az, ami segíhet a megelőzésben. dr. Nagy Tamás Gergely


Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések