Tumoros megbetegedések

Méhnyakrák

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 6 kérdés és válasz

Dr. Koiss Róbert
HPV szakértő, Nőgyógyász-onkológus
A HPV betegség nemi úton terjed, vagy valami gyulladás okozza? Az orvosom gyógyszert és krémet írt fel, amit már fel is használtam. Mennyire gyógyítható?
A humán papillómavírus (HPV) sokféleképpen terjed. Leggyakrabban a kézfejen jelentkező karfiolszerű növedéket a "tyúksegget" okozza. A talpon befelé nő és igen fájdalmas, ez főleg a sorkatonák szokták tapasztalni a közös bakancs viselése miatt. Amennyiben a nyakcsatornában megtapad, statisztikailag növeli a méhnyakrák kockázatát. Kiirtani egyelőre nem lehet. Ezért a legbölcsebb, ha évente eljár rákszűrő vizsgálatra. Ott az esetleg jelentkező szövődményt időben észre fogják venni. Egyébként meg olyan életvitelt engedhet meg magának, amilyet szeret, merthogy ma nem tudjuk, hogy a HPV mikor okoz rosszindulatú átalakulást és miért pont akkor. A citológiai szűrés viszont kvázi 100% biztonságot jelent majd a méhnyakrákkal szemben.
A méhnyakrákomat inoperábilisnak találták. Ha nem operálható, akkor ez azt jelenti, hogy nincs remény?
Bizonyos tumoroknál az inoperabilitás korántsem jelenti a gyógyíthatatlanságot. Van, hogy célszerűbb gyógyszeres kezelést vagy sugárterápiát alkalmazni. A méhnyakrák esetében pusztán ez utóbbi terápia több mint az esetek 50% százalékában önmagában alkalmazva is teljes gyógyulást eredményez, tehát ez a diagnózis nem ok a remény feladására.


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Szélfútta anya

Elege volt a kolléganői rosszkedvéből, a férfiklimax legszörnyűbb tüneteit mutató főnöke pökhendi ábrázatából, elege volt a szemerkélő esőből meg a nyirkos szürkeségből, és hirtelen elhatározásból benyitott a fodrászüzletbe.

tovább


Szponzorált hirdetések