Szív- és érrendszeri betegségek

Magasvérnyomás-betegség

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 20 kérdés és válaszAz élettársam pulzusa 105/107, a vérnyomása általában 140/85 körül mozog. Mit lehet tenni ellene?
Mind a pulzusszám, mind a vérnyomás kivizsgálandó - ilyen értékek nyugalomban nem fogadhatók el. dr. Asbót Richárd
Ha rosszul érzem magam és izzadok, megmérem a vérnyomásomat akkor 148/135, ez kb. 1-2 percig tart, utána visszaáll rendes 138/80-ra. Mi okozza ezt a magas vérnyomást?
A rosszullétet okozó magas vérnyomás feltétlenül kivizsgálandó - ebből fog kiderülni, mi az oka (többnyire egyébként maga a szabályozás "romlik el", ritka, hogy vese- vagy hormonális betegség áll a háttérben). dr. Asbót Richárd
Magas vérnyomásom van, de félek az állandó gyógyszerszedéstől. Mit lehetne tenni?
A magas vérnyomás-betegség többnyire élethossziglan tartó gyógyszeres kezelést igényel. Ne a gyógyszerektől féljen, hanem attól, hogy gyógyszerek nélkül magas lenne a vérnyomása. A nem-gyógyszeres kezelés (életmód, mozgás, fogyás stb.) elősegítheti a vérnyomás beállítását, de a valóságban nincsenek bizonyító adatok arra, hogy hosszabb távon jobb lenne a gyógyszeres kezelésnél.
Milyen magas vérnyomást képes az ember túlélni?
Hihetetlen magas vérnyomásokat mértem már, illetve próbáltam mérni, de nem lehetett, mert a higanyos kórházi műszer csak 300 Hgmm-ig mér. Persze ez a beteg igencsak rosszul volt. Más adat: terheléses EKG végzésénél a vérnyomás emelkedése is lehet oka annak, hogy emiatt meg kell szakítani a terhelést. Ez az érték a magyar ajánlás szerint 220 Hgmm, az amerikai szerint 230-240 Hgmm. Szóval "nagy veszély" csak e fölött lenne... Mindenesetre a magas vérnyomásos beteg vérnyomása úgy legyen beállítva, hogy ne forduljanak elő kóros értékek.
Mit jelent a vérnyomás beállítása, mi az ideális érték? Nekem 170/100 volt a vérnyomásom, a pulzusom jellemzően 90-95 körül. Most Betaloc-ot szedek, reggel-este írom a vérnyomásomat+pulzus. 1 hónap elteltével az átlagom 107/75, pulzus 75. Jó irányban haladok, vagy ez túl kevés?
Az átlag gyönyörű. Ha így marad, minden rendben van. Idősebb korban ez talán túl kevés, de 50-nél nagyon jó. A "beállítás" célja a normál tartományban tartás, természetesen ettől nem lesz "állandóan egyforma" a vérnyomása, ső, ez nem is lenne jó, hiszen a különböző igénybevételek, a napi ritmus más és más vérnyomást kívánnak. A vérnyomás felírásának szokását pedig tartsa meg hosszú távon is, sokat segít az orvosnak és saját magát is védi, mind a túl-, mind pedig az alulgyógyszereléstől. Az optimális vérnyomás 135/80 alatti.
Olvastam, hogy a lábon mért vérnyomással az érszűkület kimutatható. Hol kell mérni, a bokán? Mennyi a normális vérnyomás, ha lábon méri az ember?
Több helyen is lehet mérni, combon, térdhajlatban, lábszáron, bokán. Normálisan legalább annyi, mint a karon. Az "automata", tehát oszcillometriás elven működő vérnyomásmérők erre alkalmatlanok, legegyszerűbb a pulzus tapintásával mérni, de a pontos mérés Doppleres eszközökkel történik.
Sokat sportolok, futok, és súlyt emelek. Egy hónapja elkeztem szedni táplálék kiegészitőt, amivel izomtömeget lehet növelni, és azóta felment a vérnyomásom 160-170 körülire. Ön szerint van összefüggés a kettő között? Nem cigizek, nem vagyok túlsúlyos sem.
Szerintem van összefüggés és sürgősen hagyja abba a szer szedését. Ha sportol, fut, súlyt emel - már rengeteget tesz az egészségért, teljesen fölösleges az izomerőt nem, csak a látványát "javító" anyagcsere befolyásoló, sokszor tartós kárt okozó kiegészítő. A vérnyomást aztán is ellenőrizni kell, ha nem megy vissza, orvoshoz kell fordulni. dr. Asbót Richard
Van-e valami normál értéke a vérnyomás alsó értékének, mely érték alatt mondható nem elfogadhatónak és miért?
Természetesen minden biológiai paraméternek van normális alsó és felső értéke, így a vérnyomásnak is. A mindennapi életben elfogadható, hogy a vérnyomás annál jobb, minél alacsonyabb. Azok élnek a legtovább, akik vérnyomása 100-120/60-70 körüli. A normál alsó határának tehát, a 100/70 Hgmm tartható. Ennél kissé alacsonyabb érték sem jelent gondot. 70 alatti szisztolés (felső) érték alatt már a veseműködés veszélybe kerül. 60 alatt már az agy sem kap elég vért. Ezek az értékek általában súlyos betegségekben fordulnak elő. Dr. Fülöp Péter


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések