Kullancs-encephalitis

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 1 kérdés és válaszEgy hete megcsípett egy kullancs, ezért kérdezem, hogy az agyvelőgyulladás korai stádiumában milyen jelek láthatók, érzékelhetők az emberi testen?
A kullancs által okozott agyvelőgyulladásnak az esetek egy részében nincs tünete. Más esetben okozhat lázzal, fejfájással, hányással, tudatzavarral, elesettséggel, tarkókötöttséggel, végtagfájdalmakkal járó állapotot, ami a vírusfertőzött kullancs csípését követő 5-14 napon belül léphet fel. A Lyme kór (amit szintén kullancs csípés okoz) késői stádiumában szintén lehetnek idegrendszeri tünetek, de ezt megelőzi egy jellegzetes bőrelváltozás, influenza szerű tünetek, izületi fádalmak stb. Amennyiben olyan területen lakik, ahol gyakoriak a fertőzött kullancsok, úgy javasolnám a védőoltás beadatását. Így egy esetleges újabb kullancs csípés esetén védettsége lenne a kullancs-encephalitis" kialakulásától. A fertőzött kullancsok Magyarországon legnagyobb számban Nyugat-Magyarországon és Nógrád megyében találhatók, az Alföld gyakorlatilag mentes a kullancsenkefalitisz vírusától. Javaslom, hogy minden kirándulás vagy szabad, füves, ligetes, árnyékos helyen tartózkodás után nézze át magát és ha kullancsot talál, azonnal távolítsa el. Ne nyomkodja, tekerje, hanem határozott mozdulattal, csipesszel a fejhez legközelebb eső részen megfogva húzza ki! Amennyiben krémezik, csavarják, potrohát nyomkodják, úgy nagyobb a veszélye, hogy a kullancs nyálával vírust juttat a csípés helyére. dr. Fehér Virág


Cikkajánló

Témakör:

Segítsek vagy ne? Az utcai rosszullétekről

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy utcán fekvő, gyengélkedő embert vagy balesetet látott. Ilyenkor mindenki elgondolkodik: odamenjek vagy ne? A válasz egyértelmű. A kérdés csupán az, hogy hányan tudnak ténylegesen segíteni embertársaiknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések