Középfülgyulladás

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 2 kérdés és válaszHogyan előzhetjük meg a középfül-gyulladást?
A náthás időszakban célszerű olyan orrcseppeket használni, amelyek lelohasztják a nyálkahártya-duzzanatot. Ezzel megakadályozhatjuk a fülkürt elzáródását, így a dobüreg szellőzése biztosított marad. Ha orrsövényferdülés miatt a dobüreg nem tud szellőzni, ezt később műtéttel érdemes korrigálni.
Két évvel ezelőtt a hallójáratgyulladást diagnosztizáltak, kimostak a fülemből egy nagy adag fülzsírt és azt a tanácsot kaptam, hogy ne piszkáljam a fülem fülpálcikával. Újra ugyanazt a fájdalmat érzem, mint akkor, de nem merek belenyúlni semmivel. Hogyan kerülhetném el az újabb gyulladást?
A fülészeten igazuk volt, a hallójáratba nem szabad belenyúlni, még az úgynevezett "fültisztító pálcikával" sem. Van akinél ennek ellenére felszaporodik a fülzsír, és vagy ez, vagy a mögé került (akár tiszta) víz okozta gyulladás fájdalmat okozhat. Sokaknál a szappanos, samponos víz ekcémát válthat ki, így viszketéssel, váladékozással járó panaszokat okozhat, ha a hallójáratba kerül. Először is azt tanácsolom, hogy ismét menjen el a szakrendelésre, és vizsgáltassa meg magát, ahol esetleg kimossák a fülét, ezen kívül pedig vigyázzon, hogy víz ne juthasson a hallójáratába fürdés, hajmosás közben (pl. paraffin-olajos vattával dugja be) . dr. Balogh László


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Zöldenergia a kiskertből

Régen volt, amikor gyerekként egy tál spenót felett üldögéltünk, és bármit megtettünk volna, csak ne kelljen megenni. Ősz fejjel sem késő belátni: sokat tehetünk magunkért, ha leveles zöldségeket fogyasztunk.

tovább


Szponzorált hirdetések