Köszvény

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 4 kérdés és válasz

Dr. Ormos Gábor
Reumatológus, fizioterapeuta
3 hete egyik éjjel erős forróságot éreztem a jobboldali nagylábujjamban, ami éles, lüktető fájdalommal járt. Kell aggódnom? Forduljak orvoshoz?
Ezer oka lehet panaszának. Milyen az Ön vér húgysav szintje és nem köszvényes-e Ön? Ehhez persze jó lenne tudni, hogy van-e egyéb betegsége. Mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat.
Az édesapám kb. 2 éve lett köszvényes, emellett gondjai vannak a magas cukorral, koleszterinnel, tehát olyan diétát kellene tartani, amely fehérjedús, a köszvényre pedig fehérje diéta szükséges. Mit ajánl?
Növényi fehérje fogyasztható, a húsok közül a belsőségeket kell abszolút kizárni, míg a hal, a baromfi fogyasztható. Ma már egyébként kisebb súlya van a diétának, és fontosabb a gyógyszerezés az elsődleges köszvényben. Lehet, hogy az édesapjának máj-vese funkciócsökkenés miatt magasabb a vér húgysavszintje, akkor viszont a gyógyszereléssel kell jobban vigyázni. dr. Ormos Gábor
Köszvényes vagyok, de nagyon szeretem a húst, mennyire kell szigorúan diétáznom?
A legfontosabb a bőséges, legalább napi 3 liter folyadék bevitele. Erre ügyelni kell. Szerencsére ma már a korszerű, a vér húgysav-szintjét csökkentő gyógyszerek jó hatékonyságúak, ezért a táplálék purintartalmát általában fölösleges drákói szigorral csökkenteni.
Magas a húgysavszintem, félek, hogy köszvényes leszek. Purinszegény étrendet ajánlottak, mit jelent ez konkrétan?
A purinszegény étrend lényege, hogy kerüljük azokat az élelmiszereket, aminek a purintartalma 150 mg/100 g többet tartalmaz. Íme a felsorolás:szardella, szardínia,makréla,hering, kagyló, belsőségek, húskivonatok, vadhúsok, száraz hüvelyesek. Ezeket sem eltiltani, hanem korlátozni kell! A legfontosabb a napi bőséges folyadékbevitel, napi 3 liter. Előnyben kell részesíteni a lúgosító élelmiszereket:zöldségek,gyümölcsök. Túlsúly esetében csökkenteni kell a testtömeget. Alkoholos italokat ill. a bőséges étkezéseket kerülni kell. Farkasdi EdinaSzponzorált hirdetések