Köszvény

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 4 kérdés és válasz

Dr. Ormos Gábor
Reumatológus, fizioterapeuta
3 hete egyik éjjel erős forróságot éreztem a jobboldali nagylábujjamban, ami éles, lüktető fájdalommal járt. Kell aggódnom? Forduljak orvoshoz?
Ezer oka lehet panaszának. Milyen az Ön vér húgysav szintje és nem köszvényes-e Ön? Ehhez persze jó lenne tudni, hogy van-e egyéb betegsége. Mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat.
Az édesapám kb. 2 éve lett köszvényes, emellett gondjai vannak a magas cukorral, koleszterinnel, tehát olyan diétát kellene tartani, amely fehérjedús, a köszvényre pedig fehérje diéta szükséges. Mit ajánl?
Növényi fehérje fogyasztható, a húsok közül a belsőségeket kell abszolút kizárni, míg a hal, a baromfi fogyasztható. Ma már egyébként kisebb súlya van a diétának, és fontosabb a gyógyszerezés az elsődleges köszvényben. Lehet, hogy az édesapjának máj-vese funkciócsökkenés miatt magasabb a vér húgysavszintje, akkor viszont a gyógyszereléssel kell jobban vigyázni. dr. Ormos Gábor
Köszvényes vagyok, de nagyon szeretem a húst, mennyire kell szigorúan diétáznom?
A legfontosabb a bőséges, legalább napi 3 liter folyadék bevitele. Erre ügyelni kell. Szerencsére ma már a korszerű, a vér húgysav-szintjét csökkentő gyógyszerek jó hatékonyságúak, ezért a táplálék purintartalmát általában fölösleges drákói szigorral csökkenteni.
Magas a húgysavszintem, félek, hogy köszvényes leszek. Purinszegény étrendet ajánlottak, mit jelent ez konkrétan?
A purinszegény étrend lényege, hogy kerüljük azokat az élelmiszereket, aminek a purintartalma 150 mg/100 g többet tartalmaz. Íme a felsorolás:szardella, szardínia,makréla,hering, kagyló, belsőségek, húskivonatok, vadhúsok, száraz hüvelyesek. Ezeket sem eltiltani, hanem korlátozni kell! A legfontosabb a napi bőséges folyadékbevitel, napi 3 liter. Előnyben kell részesíteni a lúgosító élelmiszereket:zöldségek,gyümölcsök. Túlsúly esetében csökkenteni kell a testtömeget. Alkoholos italokat ill. a bőséges étkezéseket kerülni kell. Farkasdi Edina


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

9 tipp - annak, aki hosszú életre vágyik

Egyen keveset, jobbat és jobban. Sok karotin és más antioxidáns, kevés koleszterin, szívet és érrendszert védő, rákkal nem fenyegető ételek... Tanácsaink mindazoknak, akik magas kort akarnak elérni, jó egészségben.

tovább


Szponzorált hirdetések