Nőgyógyászat

Kóros szőrnövekedés

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 30 kérdés és válasz

Dr. Elek Csaba
Szülész-nőgyógyász, humángenetikus
25 éves vagyok, az arcomon, hasamon nem kívánatos szőrzettel küzdök tizenéves korom óta. Nőgyógyászom próbált Diane 35 tablettával segiteni, eredménytelenül. A mellékvese vizsgálat eredményei jók, csak a kortizolszintem volt a megengedett ötszöröse. Olvastam, hogy petefészek eredetű is lehet a probléma. Így van?
Először is meg kellene vizsgálni, hogy ez a szőrnövekedés valóban rendellenes-e, és ha rendellenes, utal-e valamilyen endokrinológiai problémára. Ezt egy szakember a szőrzet eloszlásának megtekintésével meg tudja állapítani. Egyszerű laboratóriumi és fizikális vizsgálatokkal meg lehet állapitani, hogy áll-e valamilyen betegség a háttérben, vagy "csak" alkati eredetű a fokozott szőrnövekedés. Ennek alapján lehet eldönteni, melyik a legcélravezetőbb terápia.
30 éves nő vagyok. Kb. 11-12 evvel ezelőtt észleltem, hogy a melbimbóm körül néhány szál szőr nőtt, máshol a testemen nem látok változást. A hajam hullik, de férfias tipusú kopaszodást nem látok. Ön szerint mire számithatok?
Ha Ön 30 éves és 12 évvel ezelőtt vett észre önmagán férfias szőrnövekedést és nem észlelt férfias hajhullást, Ön nagy valoszinűséggel nem beteg. Valamelyest talán túltermelődnek a férfihormonjai, ez nem kóros, különösen akkor nem, ha már szült gyermeket. Segitségére valóban a kozmetikusok lehetnek elsősorban. A férfias szőrnövekedés csak akkor kóros, ha mellé cikluszavarok, illetve meddőség társul. Ellenkező esetben lehetséges, hogy ön egy mediterrán géntipusú nő, ahol a fokozott szőrnövekedés természetes. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
A mellbimbóm körül néhány szőrszál jelentősen megerősödött,és megnőtt. A testem más részén nem jellemző! Milyen módon lehetne ezt "gyógyítani"?
A mellbimbó körüli szőrszálak sikeresen és tartósan, - akár véglegesen is,-eltűntethetők lézeres szőrtelenítéssel. Ezt a beavatkozást speciálisan szőrtelenítésre kifejlesztett dióda lézerrel végezzük, a IX.ker.Üllői út 21.sz.alatti magánrendelésen. Bejelentkezhet a 06303886859-es telefonszámon. dr. Vass Ilona
Menzeszem rendben, nem vagyok elhízva, nem vagyok cukorbeteg, de szőrösödöm és hullik a hajam. Diáne35 tablettát szedek 7 hónapja, de a szőrösödést nem szorítja vissza. Még azt sem tudom pcos vagyok vagy CAH-s.
A Diane 35 könnyebben visszaszorítja a PCO tüneteit, mint a CAH-ét. Ez utóbbi visszaszorítására hidrokortizon származékok használatosak. Mindezzel azt akarom kifejezni, hogy Önnél a CAH-ot tekintem valószínűbbnek. Ez azonban nem az én véleményemen kell, hogy alapuljon. Ki kell vizsgálni a lehetséges két enzimhiány, a 21 és 11 hidroxiláz hiba irányába. A genetikai hiba a szerencsések közé tartozik, mert napi 1-2 tabletta bevételével egész élete során tökéletes egészség állítható helyre, beleértve a fogamzóképességet és a nőiesség egyéni elemeinek helyreállítását. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Nekem is az a problémám, hogy túl szőrös vagyok, kezdek emiatt gátlásos lenni. Szeretnék elmenni endokrinológushoz, de nem tudom, hogy kihez forduljak.
A fokozott szőrnövekedés csak részben belgyógyászati (mellékvese eredetű), ennél jóval gyakoribb, hogy nőgyógyászati (petefészek eredetű). Többirányú kivizsgálás szükséges.
Szeretném megtudni, hogy a kóros szőrnövekedés okának kivizsgálását mivel érdemes kezdeni? Mindkét terhességem után ezt tapasztaltam és nagyon zavar.
Az a tény, hogy kétszer is szült, a CAH és a PCO lehetőségét kvázi kizárja. A szőrösödésnek tehát egyéb okát kell keresni (pl. mellékvesekéreg túlműködés). A vizsgálatok sorrendjét endokrinológus szakorvos szabja meg nemzetközileg elfogadott protokollok szerint. Családorvosától tudhatja meg, hol van a legközelebbi megbízható endokriológiai szakrendelés. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések