Nőgyógyászat

Klimax

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 28 kérdés és válasz

Dr. Elek Csaba
Szülész-nőgyógyász, humángenetikus
39 eves vagyok. 10 hónappal ezelőtt volt egy öthetes vérzésem, azóta újra minden hónapban jelentkezik a mensesem, de minden alkalommal egyre kevesebb vér távozik. Elképzelhető-e, hogy ez már a változás kezdete? Úgy gondolom, fiatal vagyok meg hozzá.
A változás kora nem így kezdődik. Sokkal valószinűbb, hogy van egy peteérési elégtelensége, mely jellemzően stressz eredetű. Ezt akkor is kezelni kell, ha nem akar teherbe esni, mert a betegségnek számos kellemetlen, sőt veszélyes szövődménye lehet. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
57 éves vagyok és néhány éve már nem menstruálok. A kb. egy évig tartó alvászavaron kivül semmi negativ tapasztalatom nem volt mostanáig. Néhány hete - nem állandóan - fájdalmas hüvelyszárazságot érzek. Mi a teendő?
Ha nem muszáj, miért kéne szenvednie. A hüvelyszárazság nyilvánvalóan ösztrogénhiány következménye, melyen igen könnyen lehet segíteni. És kell is segíteni, mert a következő "stáció" az inkontinencia lesz. dr. Elek Csaba
A változó kor tüneteitől szenvedek, ami teljesen átveszi életem irányítását. Örülök, ha 2-3 órát tudok aludni, rettenetesen izzadok, remeg a kezem, a szivdobogásom felgyorsul, ég az egész testem. Sokszor szédülök. Egészségesen táplálkozom, nagyon kevés húst eszek, sok zöldség-gyümölcs, minden nap tornázom, semmi változás. Mit tegyek?
Panaszai tökéletesen gyógyíthatók változókori hormonpótló kezeléssel, és ezzel a változókor késői szövődményei (csontritkulás, szív és érrendszeri betegségek, húgy-ivarszervi sorvadás, inkontinencia, stb.) biztosan megelőzhetők. dr. Elek Csaba
Tud-e ajánlani valami recept nélkül kapható szert, ami megszabadít a változókort kísérő mellfájdalmaktól, hormonok nélkül?
A premenopauza idején az ösztrogéntermelés még rendben van, de a sárgatesthormon (progeszteron) termelése már hiányzik. Ez az egyensúlytalanság okozza a panaszait. Mindez növényi gyógyhatású készítményekkel nem gyógyítható, viszont, megfelelően kiválasztott változókori hormonpótló készítménnyel igen. Ettől sokan ódzkodnak, mert "hormonális" kezelésről van szó. A veszélyt azonban nem a hormonok, hanem a hormonok egyensúlyának hiánya jelenti. Egyébként is, mi lehet természetesebb, mint emberi hormonhiányra emberi hormonokat alkalmazni. Ne higyjen a hormonok veszélyéről szóló pletykának, ezeket a "természetes" gyógyhatású készítmények gyártói találják ki.


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések