Nőgyógyászat

Hüvelygyulladás

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 34 kérdés és válasz

Dr. Elek Csaba
Szülész-nőgyógyász, humángenetikus
A HPV ill. a méhszájseb okoz-e hüvelygyulladást? A labor eredményei mindig negativak, de állandó gyulladásom, fájdalmam van. Ez hogy lehetséges?
A HPV és a méhszájseb nem okoz gyulladást. Emögött más okot kell keresni. Mindez vizsgálat nélkül nem lehetséges.
Állandóan kiújuló hüvelygyulladásom van évek óta. Mi lehet az oka a kiújulásnak?
Az állandósuló hüvelygyulladásnak jellemzően két oka van (1)nem állítják helyre az antibiotikus kezelés után a normális tejsavbacilus flórát, amely megvédi a hüvelyt a további fertőzésektől. Így az Ön hüvelye tartósan védtelen. (2) Nem vizsgálták meg a férj ondóját, jóllehet egy nála fennálló prosztata-gyulladás az oka mindennek. A gyulladás kimutatásához egyszerű mikroszkópos vizsgálat szükséges. dr. Elek Csaba
Fáj a közösülés, csípő érzést érzek, napközben meg nagyon sokszor kell pisilnem és ráadásul néha fáj, csíp is. Mivel kell ezt kezelni? Forduljak orvoshoz?
Mivel a fájdalom általában gyulladásra utal, feltétlenül orvoshoz kell fordulnia. A megfelelő kezelés előfeltétele ugyanis a kórokozó azonosítása és ennek megfelelő antibiotikus kezeles.
Fehér folyásom van, éget és viszket a nemi szervem. Voltam orvosnál, felírtak kupot és gyógyszert, amitől azonnal rendbe jöttem, de csak egy hónapig. Most kiújult. Mi a tényleges bajom?
Minden bizonnyal a problémájának az oka, hogy a kezelésekkel kiölődött (vagy más módon kipusztult) a hüvely mikrobiológiai védelméért felelős tejsavbacilus-flóra. Ennek hatékony újratelepítése lenne a feladat, ehhez minden gyógyszer adott. Először a hüvelyt kell kifertőtleníteni, majd megfelelő hüvelytablettákkal a tejsavbacilusokat visszatelepíteni. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Fél éve alhasi fájdalmak jelentkeztek nálam és egy "Klebsiella" nevű baktériumot mutatott ki a kenetvizsgálat. Rendszeres kezelések ellenére (antibiotikumok, hüvelykúp) állandóan visszatér ugyanez a baktérium, alhasi fájdalmaim sem szűntek meg. Férjemet is antibiotikumos úton kezelték. Hüvelyi UH-vizsgálatnál a jobb oldali petevezeték kissé megvastagodásából gyulladására következtettek, így antibiotikumos kezelést írtak elő, és fizikoterápiás kezelésre kellett járnom, de változást nem éreztem. A családalapítás lassan aktuálissá válik, de ilyen körülmények között nem vállalkoznék egy terhesség kihordására. Hova forduljak?
A Klebsiella baktérium az esetek 10%-ában a normális hüvelyflóra része, tehát kezelést nem igényel. Viszont minden antibiotikus kezeléssel azt érhetjük el, hogy elpusztul a hüvelyt védő tejsavbacilus flóra, ami által esetleg, a Klebsiella is kórokozóvá válhat. A panaszai semmiképp nem függhetnek össze a Klebsiellák jelenlétével. Az állapot (mármint a baktérium hordozás és a panaszok) semmiképp nem tehetik lehetetlenné gyermek vállalását. Az egész történetből számomra az derül ki, hogy Önt a lelet (ÉS NEM A DIAGNÓZIS!) alapján össze-vissza kezelik. Amennyiben gyermeket szeretne vállalni, semmi akadálya, ugyanakkor szükség lenne a férj ondójánakvizsgálatára is (a Kelbsiella bélbaktérium, mely főként prosztata-gyuladások esetén van következetesen jelen). A vizsgálatok mindössze perceket vesznek igénybe (szakértő kezekben). dr. Elek Csaba
Fogamzásgátló tablettát szedek több mint egy éve (Yadine). Pár hónapja a menstrációm előtt és ritkán közben is égető, viszkető érzést tapasztalok a hüvelyemnél, amitől sűrűn vizelési ingerem is van. Van-e köze a gyógyszeremhez és hogyan kezelhetném?
A tabletta biztosan nem okozója a betegségének. A gyulladás biztos, azt viszont meg kéne állapítani, pl. mikroszkópos vizsgálattal, hogy mi okozza ezt valójában. Anélkül, ugyanis nem lehet hatékonyan meggyógyítani. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Hogyan lehet a hüvelybe visszatelepíteni a laktobacilusokat? Hallottam már egy ún.floragin hüvelykúpról, ez alkalmas lenne rá?
A Floragyn hüvelytabletta, hüvelyöblítő, tejsavat és élő tejsavbacilusokat tartalmaz! Mind farmakológiai, mind gyógyszerészeti szempontból kiváló olasz készítmény. Diszbakteriózis eseteiben hatékony, használata kényelmes, irritációt, mellékhatást nem okoz. Próbálkozzék meg vele.
Kenetet vettek tőlem és Soor pozitív lett. Mit kell tudni erről?
A soor nem más, mint gombás hüvelygyulladás. Nem veszélyes betegség tehát, ellene számos kiváló gyógyszer kapható. Ön is biztosan megfelelő kezelésben részesült.
Miért csípi a barátnőm hüvelyét a sperma?
Ezt elég nehéz vizsgálat nélkül megítélni, annyi valószínű, hogy valószínűleg mindkettőjüknél gyulladás, Önnél prosztata-gyulladás, a partnerénél hüvelygyulladás (mint következmény) állhat fenn. A megfelelő gyógyítás komoly szakértelmet igényel, az ondó mikroszkópos vizsgálata alapján történik. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Rendszeresen alhasi és deréktáji fájással küszködök, folyás is társul hozzá. Haziorvosom kupot ajánlott, amitől elmúlik egy idő után, de vissza is tér. Mi lehet a probléma oka?
Önnél egy idült hüvelygyulladás áll fenn, melynek két oka lehet: 1. Valami kipusztította a hüvely védelméért felelős tejsavbacilusokat, így a hüvely tartósan védtelen. 2. A férjénél áll fenn valamilyen fertőzés, pl. prosztata-gyulladás, melyet az ondó mikroszkópos megtekintésével lehet kimutatni. Ki kell tehát vizsgálni a férjet, Önnél pedig olyan hüvelyfertőtlenítő kezelést kell alkalmazni, melyet a tejsavbacilus-flóra pótlása zár le.


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések