Szív- és érrendszeri betegségek

Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint)

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 16 kérdés és válaszÉvekkel ezelőtt volt egy infarktusom, de jól érzem magam, alacsony a vérnyomásom, szeretném abbahagyni a gyógyszerszedést. Mi az, amit feltétlen szednem kell?
Igen komoly veszélynek teszi ki magát, ha nem szedi a gyógyszereket. Biztos, hogy "nincs rendben", tehát nem egészséges, ugyanis koszorúérbetegsége van. Az infarktusnál "jobb" bizonyíték erre nem kell. Az aspirin és a kolszterincsökkentő biztosan kell, a Cordarone az előzményektől (ritmuszavar?) függ, a Renitec pedig a keringés állapotától (és nem a vérnyomástól).
Magas koleszterinre (6,9) crestort szedek, állítólag mostmár amíg élek szednem kell, mert különben visszaáll majd a szint. Igaz ez?
Azt kell mondjam, hogy a magas cholesterin szint (hasonlóan a magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, magas húgysavszinthez) nem "nőhető ki". Sajnos a korral együtt járó, az érrendszert károsító tényezők ezek, melyeket diétával és gyógyszeresen kell kezelni. Való igaz, hogy mindig kell a gyógyszert szednie, így csökkenthető a cholestrein szint és megelőzhető a szívinfarktus vagy az agyvérzés. dr. Fehér Virág
Magas koleszterinre gyógyszert szedek (7,2), de miután a gyógyszer leviszi a koleszterin szintet és abbahagyom, utána ismét visszaáll magasra. Miért?
A koleszterinszintet a szervezet szabályozza, úgy, mint a vérnyomást vagy a vércukorszintet. Itt is előfordul, hogy a szabályozás elromlik és túl magas szintre áll be. Ilyenkor kezelni kell. A kezelés abbahagyásakor ismét a rossz szabályozás érvényesül, tehát a koleszterinszint ismét felmegy. Ezért nem lehet a kezelés abbahagyására számítani. dr. Asbót Richard
Milyen értéktől tekintjük a koleszterinszintet magasnak, milyen övezeten belül normálisnak?
A koleszterinszint minél alacsonyabb, annál jobb, a magyar népességen belül 5,2 alatt jónak mondható. Egyebekben a Pharmindex Laboratóriumi normálértékek táblázatát ajánlom (beregisztrálás nélkül is működik): http://www.pharmindex.hu/index.phtml


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések