Emésztőrendszeri megbetegedések

Hepatitis B

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 12 kérdés és válasz



A férjemnek véradás után azt mondták, hogy nem adhat többet vért, mert a szervezete termeli az ellenanyagot a hepatitis A-B-C ellen. Beteg volt, de nem tudunk róla. Mi a teendő? Fertőzhet? Beteg? Vagy semmi probléma nincs?
Amennyiben a férje véréből valóban kimutatták az említett antitesteket (ellenanyagokat), esetleg ismételt vizsgálat is történt, akkor semmi esetben sem szabad ezt figyelmen kívűl hagyni. Az említett antitestek három különböző fertőző májgyulladást okozó vírus ellen termelődtek. A Hepatitis A vírus olyan májgyulladást okoz, amely feco-oralisan terjed, tehát a fertőzött egyén székletével, úgy, hogy a fertőzött egyén kezéről az ételre jut, amit egy másik ember elfogyaszt. A hepatitis B vírus vérrel (vérátömlesztés, intravénás kábítószer) és szexuális úton terjed, a hepatitis C vírus pedig vérrel (vérátömlesztés, intravénás kábítószer). A hepatitis B és C vírus ( HBV és HCV) gyakran okoz idült májgyulladást, májzsugurodást és májrákot! Mindenképpen fel kellene keresni hepatológus szakorvost, aki megvizsgálná a férjét, vérvételre küldené, esetleg hasi UH-ra vagy CT-re. A férje hordozza a vírust és terjesztheti vérrel, széklettel, valamint szexuális aktus során. Lehet, hogy nincs tünete, de a mája valószínűleg beteg. Nem tudom, hogy a férje kapott-e vért, volt-e műtéte, járt-e külföldön és milyenek a szexuális szokásai, de hasonló kérdésekre készüljenek fel, ha szakorvoshoz fordulnak, amit én mindenképpen javaslok! dr.Fehér Virág
Apám 2o évvel ezelott egy műtét során Hepatitis C-vel fertőzött vért kapott, hepatitis C hordozó lett. Meg lehet-e gyógyítani őssejttel?
A tudomásom szerint, Magyarországon nem történt még hepatitis C beteg őssejttel való gyógyítása illetve erre való próbálkozásról sincs információm. dr. Lőcsei Zsófia


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Alapos befektetőknek - a befektetési alapokról

A befektetési alapok sok befektető pénzét gyűjtik össze, és fektetik be meghatározott elveket követve. A befektetési alapok a kisbefektetők kedvencei. Kettős előnyük: kisebb kockázat mellett a befektetési lehetőségek nagyobb kínálata.

tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések