Hematológia

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 3 kérdés és válaszHodgkin-limfómát állapítottak meg nálam. El vagyok keseredve, mert tudom, hogy ez rosszindulatú nyirokcsomó daganat. Mi várható?
A Hodgkin-limfóma terápiás lehetőségei olyan fejlődésen mentek át az elmúlt évtizedekben, hogy ma már sugár- és/vagy kemoterápiával jó eséllyel gyógyíthatóvá vált. A fejlett országokban 80-85%-ban várható gyógyulás, nálunk is hasonló adatokkal számolhatunk. A gyógyulási esélyek természetesen mindig a szövettani súlyossági foktól és a klinikai stádiumtól függenek. Onkológus orvosnak megmutatva szövettani leletét és a betegség klinikai stádiumát, konkrétan meg tudják mondani a végleges (!) gyógyulás esélyeit.
Időközönként a lábszáraimon, a karjaimon apró, pontszerű bevérzések jelentkeznek. A trombocita-számom rendkívül változó. Most prednisolon kezelést írtak elő. Mi lehet a bajom?
Valószínűleg immuntrombocitopéniája van. Ez egy autóimmun betegség, mely a vérlemezkéket támadja meg. A betegség egyik tünete lehet, hogy a vérlemezkék számának csökkenése miatt spontán vérzések következnek be. Az autóimmun betegségek ellen a szteroid gyulladásgátlók (mint pl. a Prednisolon), jól bevált gyógyszerek. Az immuntrombocitopéniának (ITP) jelenleg két formája ismert, a primer, ismeretlen eredetű (Werlhof-kór) és a másodlagos, amit gyógyszer okoz, vagy fertőzéshez, egyéb immunbetegséghez, rosszindulatú betegségekhez társulhat. Klinikailag elkülöníthető akut, főleg gyermekkorban előforduló és krónikus, főleg felnőttkori ITP. A folyamat lényege az, hogy a csontvelő megfelelően termeli a vérlemezkéket, de azok a véráramba jutva autoimmun folyamat révén elpusztulnak. A vérlemezkék csökkent számban - 30 ezer/mm3-nél kisebb mennyiség mellett - is képesek lehetnek ellátni feladatukat. A betegség viszonylag jó kezelhető. Később lépeltávolításra, immunglobulin-terápiára, citosztatikus kezelésre is sor kerülhet. A betegség lefolyása egyénileg különbözik, nagyobb része a betegeknek már a szteroid kezelésre is jól reagál, de egy részüknél további kezelésekre is szükség van.
Miért idézik be nagyapámat, akit vészes vérszegénységgel kezelnek, évente gyomortükrözésre?
A vészes vérszegénység elsődleges gyomorsorvadás következtében beállt B12-vitamin felszívódási zavar. A sorvadásos idült gyomorhurut mellett gyakrabban kell számolni jó- és rosszindulatú gyomordaganatokkal. Ezek időben történő felismerése miatt van szükség a gyomortükrözés ismételt elvégzésére.


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések