Nőgyógyászat

Frigiditás

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 29 kérdés és válasz

Dr. Elek Csaba
Szülész-nőgyógyász, humángenetikus
A barátnőmmel lassan másfél éve vagyunk együtt, és azóta nem sikerült a csúcsra segítenem. Mi lehet a baj?
Meglepő lesz a válaszom: nem tanultak meg szeretkezni! A nemiséget (szex, közösülés) és az érzékiséget (erotikát) rendszeresen összekeverik. Az erotika lényege TELJES örömet nyújtani pusztán érintés segítségével, enélkül a közösülés nem okoz nemi kielégülést. A nők kielégítése nem sportteljesítmény. Erotikát igényel és szexet nem feltétlenül! A megoldás egyszerűbb, mint gondolnák. Létezik ugyanis Amerikában egy Masters-Johnson klinika a hasonló párok számára. Ott szanatóriumban laknak, minden nap kapnak egy-egy feladatot, melyen "dolgozni kell". A munka nagyon jó, nem kell tőle félni. A párok átlagosan 3 hónap alatt megtanulják az erotika alapjait, 6 hónap múlva már a közösülés is tökéletes, tovább 3 hónap gyakorlással a vaginális kielégülés is természetes. Mindez nálunk is lehetséges, nem kell hozzá szanatórium, nem kellenek óriási összegek, csak megfelelő szakembernél kell megjelenniük, aki elmagyarázza a következő feladatot. Átlagosan 2-3 havonta egyszer kell megjelenni. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász, humángenetikus
Csökkent a szexuális "étvágyam". Tehet-e a tabletta erről az állapotról? Állandó hüvelyfolyással is küzdöm, hozzájárulhat-e az is?
A fogamzásgátló tabletták is csökkenthetik a libidót és még nagyon sok minden más. Ahhoz, hogy kizárjuk pl. azt a tényt, hogy Önnél a libidócsökkenést az ismétlődő gyulladásos folyamatok váltják ki (ami nagyon kézenfekvő!!!) hozzáértő orvossal kellene beszélnie.
Honnan tudom észrevenni, hogy a barátnőmnek orgazmusa van?
Létezik ugyan női ejakuláció, amikor az orgazmussal egyidőben jelentős méhváladék távozik. Ez viszont nagyon ritka. Kellő tapasztalattal a szeretője hangjából, testbeszédéből fel fogja ismerni az orgazmust. Mivel még tapasztalatlan, nem szégyen ezt meg is kérdezni a hölgytől. Van azonban egy nagyon jellegzetes "reflex": A csikló, közvetlenül az orgazmus után, nagyon érzékeny. Érintésére a partner heves testmozdulattal válaszol. dr. Elek Csaba
Két éve megszakítás nélkül fogamzásgátló tablettát szedek. A szexuális étvágyam minimális. Létezik, hogy a gyógyszer miatt van?
Sajnos a fogamzásgátló tabletták elnyomják a nőkben a férfihormon-termelést is, ami a libido csökkenéséhez vezethet (az esetek kb. 10%-ában). Az ok-okozati összefüggést úgy tudnánk igazolni, ha egy időre abbahagyná a tablettaszedést, mert csak így bizonyítható, hogy a libidóvesztésnek nincs más oka. Az összes fogamzásgátló tabletta, függetlenül az összetételtől, csökkenti a nemi vágyért felelős férfihormon-termelést is. Petefészkekben ezt androsztédionnak nevezzük. Lényeg, a fogamzásgátló tabletta mindegyike csökkentheti a nemi vágyat. De az esetek döntő többségében ez nem következik be, tehát a mellékhatás (ha egyáltalán arról van szó) nem törvényszerű. Másrészt, a testi harmonia tabletta melletti kialakítására is van gyógymód (pl. a Masters-Johnson technika). Ennek lényege: Az orvos "házi feladatokat" ad fel, melyeket Önöknek teljesíteni kell. Biztosíthatom, ezek a feladatok egyátalán nem kellemetlenek, inkább játékok. Az orvos mondja meg mit kér és mikor. A teljes gyógyulás 6-9 hónapot vesz igénybe, mely lelkileg is összekovácsolja a párokat.
Miután kivették a méhemet, azóta egyáltalán nem kivánom a szexet. Normális ez?
Méheltávolítás után a nemi vágy nem csökken, hiszen a méhnek "csak" szaporodási funkciói vannak. Problémájának két oka lehet (1) kivették a petefészkeit is, így hormonpótló kezelésre szorul. (2) Önértékelési, pszichés zavarai vannak, amin pszichológus, pszichiáter, szexológus tud segíteni. dr. Elek Csaba


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések