Száj- és fogászati rendellenességek

Fogszuvasodás

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 35 kérdés és válasz

Dr. Déry Péter
Fogszakorvos

Dr. Hermann Gábor
Felnőttkori fogszabályozás szakorvosa
A HealOzone kezeléssel kapcsolatosan szeretnék érdeklődni. Hol lehet ilyen szolgáltatást igénybe venni? Mennyibe kerül, és hány kezelésre van szükség?
Jelenleg ismereteink szerint egyenlőre csak Budapesten, ott is mindössze 3-4 helyen végeznek ilyen beavatkozásokat. Az egyik ilyen rendelő a Madách Dentál Fogászati Központ (www.madachdental.hu). Az első kezelés klinikánkon 10.000 Ft, foganként, a további kezelések 3000 Ft-ba kereülnek, ugyancsak foganként. A kezelés általában 2 alkalomból áll, de előfordulhat, hogy több találkozóra van szükség. A kezelés alatt egy speciális fogkrémet szájöblitőt és sprayt kell használni, aminek költsége 8000 Ft. Az ózon kezelés végén a fogak le kell zárni egy töméssel, ami kb. 4000 ft további költséget jelent. Az első konzultácó alkalmával derül ki, hogy az adott fog alkalmas-e ilyen kezelésre, ugyanis vannak esetek, amikor az ózon nem alkalmazható. További érdeklődés esetén Dr Várnagy Éva várja az Ön megkeresését az info@madachdental.hu cimen, vagy a 06-1-2671600 telefonszámon. Üdvözlettel: Dr Hermann Gábor
A jobb alsó hetes fogamat visszatérő nyilalló, éles fájdalom miatt gyökérkezelték (gyökértömés és ideiglenes tömés). A fogam továbbra is időnként élesen nyilalva fáj, kopogtatásra nem érzékeny. A fogorvom szerint egy járulékos gyökércsatorna gyulladása okozza a problémát. 300 mg-os Dalacin C tablettát szedek napi 2 x 1 szemet. Amennyiben az antibiotikum kúra után sem szűnik meg a fájdalom, van esetleg lehetőség a fog megmentésére, vagy nem tudom elkerülni a foghúzást?
Sajnos alsó hetes gyökérkezelése igen nehéz feladat, előfordul, hogy a fog megmentése fájdalommal és többszöri kezeléssel jár. Remélhetőleg a Dalacin-kúra segít. Dr. Gács Marianna fogszakorvos
Gyökérkezelték a fogamat. A gyulladás ráhuzódótt a gyökércsatornára és borzasztóan fájdalmas. Kaptam antibiotikumot, de így sem jobb. Érdemes-e megtartani a fogamat?
A fogat, ha lehetséges, minden áron érdemes megtartani. A legrosszabb saját fog is jobb, mint a legjobb műfog! Gyökérkezelés után néha igen hosszú ideig tart a dájdalom, de végül is meggyógyul. Néha a teljesen szabályszerűen betömött gyökércsatorna is több hétig fáj. Röntgen alapján a fogorvos el tudja dönteni, hogy meg lehet-e tartani a fogat, vagy ki kell húzni. Érdemes várni és tűrni a fájdalmat. Az antibiotikum mellett fájdalomcsillapítónak Algopyrint ajánlok, valamint naponta többszöri hideg vizes öblögetést. Dr. Gács Marianna fogszakorvos
Ha én körzeti fogorvoshoz megyek fogtömésre és a fehér fogtömést választom, akkor azért kell-e nekem fizetnem külön?
A TB által támogatott rendelőkben a fogak akár fehér, akár amalgám tömése ingyenes. Dr. Gács Marianna fogszakorvos
Mikor kell fizetni a fehér (esztétikus) fogtömésért és mikor ingyenes?
Az első fogak esztétikus tömése ingyenes, de a hátsókért fizetni kell. Ha a hátsókat amalgámmal tömik be, az viszont ingyenes.
Mit kell tennem ahhoz, hogy kisgyermekem leendő fogai épek maradjanak?
Kb. két éves kortól kezdve fontos a rendszeres fogmosás. Önnek kell a gyerek fogát megmosni, mert ő még nem tudja magának helyesen mosni. Amikor a gyerek szájában már 4 - 8 fogacska van, akkor lehet a fogait letörölni egy tiszta pelenkával. Néha lehet gyermekboltban kapni ujjra húzható kis gumi fogkefét, amivel lehet a fogat tisztítani. Dr. Gács Marianna fogszakorvos
Van-e nikkel az amalgán tömésben? Nikkel allergiám van, gyulladásos tünetekkel, ezért fontos.
Az amalgámban valóban van némi nikkel! Ha van lehetősége kicseréltetni az amalgám töméseket, akkor tegye. Lehet, hogy ettől elmúlik a gyulladás.


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Retekszezon!

Itt a jégretek és a fekete retek fogyasztásának ideje. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Nem csak szendvics mellé való, kitűnő salátát is lehet belőle készíteni. És nem csupán hidegen tálalható, hanem finom ételek is varázsolhatók belőle.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések