Fóbiák

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 2 kérdés és válaszKisgyermekkorom óta, legalábbis amióta az eszem tudom, borzasztóan félek, irtózom a pókoktól. Közben érdekelnek is (könyvben, filmen), amikor viszont szembetalálom velük magam, szinte belebetegszem. Mi erre a megoldás?
A leírás alapján lehetséges, hogy önnek tényleg fóbiája van, ami a szorongás egyik fajtája. Az ön esetében a szorongás a jelek szerint a pókokra irányul, ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy elmerüljön a tanulmányozásukban. Amennyiben ennyire erős reakciói vannak, és ezt önt - esetleg a környezetét is - zavarja, mindenképp érdemes foglalkozni a "gyógyításával". A fóbiákat nem túl nehéz leküzdeni, de segítséggel jóval egyszerűbb, mint egyedül. Ezekben az esetekben általában fokozatosan szoktatják hozzá ahhoz, amit el szeretne kerülni, anélkül, hogy ön szorongani kezdene. Tudomásom szerint Budapesten a Kútvölgyi kórház egyik pszichiátere vezet fóbiaklinikát, és nagyon jó - és főleg igen gyors! - eredményeket ért el ezeknél a betegeknél. Azért nem ajánlom, hog egyedül vágjon bele a fóbia leküzdésébe, mert a pókokkal való közelebbi találkozás - játék pók megfogása, igazi nézése - előhozhat olyan erős reakciókat önből, amelyek veszélyesek lehetnek a lelki egyensúlyára. Érdemesebb ezt olyan segítségével elkezdeni, akinek már tapasztalata a fóbiás betegség leküzdésében, és megkíméli önt az igazán kellemetlen élményektől. Dr. Szemerédy Viktória
Töbször volt olyan utazásom, ahol kivert a víz, hidegek lettek a végtagjaim, elfogott a szívdobogás, és félelem attól, hogy rosszul leszek, hányinger, stb. Máskor koncerten, a tömegben lettem rosszul. Mitől lehet ez?
A leírása alapján a prolémáját pszichiátriai kifejezéssel Agorafóbiának nevezzük. Erre vagy gyógyszeres terápiát (SSRI gyógyszerek), vagy pszichoterápiát javasolnak. Az utóbbi mélyebb és tartósabb eredményt szokott hozni, az előbbi viszont sok esetben hamarabb hat. A szorongás forrása legtöbbször rejtett, megtalálásának egyik módja az önismereti pszichoterápia. Azt javaslom, hogy szánja rá magát. A http://pszichologia.hu oldalon kereshet terapeutát, vagy ha elfogadja a segítségemet, akkor hívjon a 30 999 3129-es telefonszámon, hogy időpontot egyeztessünk. dr. Iván Norbert


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A gyógyító tenger

A vadvirágos rét tavasszal, a hűsítő tenger nyáron, a rőt színekben pompázó erdő ősszel, a hófödte hegy télen - íme az ideális úti célok minden évszakra. Most lássuk: miért jó választás nyáron a tenger egészségünk szempontjából?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések