Férfi egészségügyi problémák

Betegségek szerint

Összesen: 41 kérdés és válasz

Korai magömlés (3 kérdés) Nem bakteriális prosztatagyulladás (6 kérdés)  
Potenciazavar (6 kérdés) Prosztata-megnagyobbodás (1 kérdés)  

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról




Dr. Nyirády Péter
Urológus




1,5 éve végeztettem el a körülmetélést. A műtéti hegek, a varratok helyei túlságosan is látszanak, nem egyenletesek. Kérdésem, hogy lehet-e ezt korrigálni egy utólagos beavatkozással.
Amennyiben Önt a varratvonal nagyon zavarja, akkor elvégezhető egy plasztikai műtét, mellyel jó sebgyógyulás esetén sikeres eredmény érhető el.
A fék rövidsége miatt erekció közben a makk alatt úgy 3-4 mm-rel elakad a bőr, nem lehet hátrébb húzni. Szeretném megtudni, milyen beavatkozással tudják ezt orvosolni?
A rövid fitymafék gyakori fejlődési rendellenesség, mely helyi érzéstelenítésben végzett műtéttel gyógyítható. Javasolt a probléma megoldása, mert nemi aktus közepette elszakadhat és jelentős vérzést okozhat. Dr. Nyirády Péter
A férjem úgy döntött, hogy sterilizációs műtétet csináltat. Mik a műtét feltételei?
A műtét feltétele a betöltött 25 év, vagy 3 gyermek, a törvény szerint. Amennyiben Önnek hivatalos nőgyógyászati szakvéleménye van, hogy Önnél semminemű fogamzásgátlás nem lehetséges, akkor a férjénél a műtét ingyenes. Amennyiben ilyen papírral nem rendelkeznek, akkor kb. 70.000 ft. Megelőzőekben kérelmet kell írniuk, ondóvizsgálatot kell csináltatni s ezt követően 6 hetet kell várni.
A fitymaeltávolitásos műtét mennyi ideig tart, altatással történik-e? Mennyi idő kell, mire a műtéttel járó hegek begyógyulnak?
A mütét helyi érzéstelenítésben történik. A varratokat 7-10 nap múlva veszik általában ki. A fájdalom nagyon változó, de általános teendőket el lehet vele végezni. Közösüléssel kb. 4-6 hetet kell várni. Dr. Nyirády Péter
A makkomon és a fitymán belső részén nagy vörös folt jelent meg. Vártam hogy magától elmúlik, de most már viszket/fáj és a folt is nagyobb lett. Ezt hogyan lehet gyógyítani?
A makkon és fitymán lévő elváltozások kezelésére megpróbálhatja a Betadine helyi alkalmazását, melynek eredménytelensége esetén nem tudja elkerülni az urológiai vizsgálatot. dr. Nyírádi Péter
A makkomon piros pattanásszerű pici foltok jelentek meg, a bőr száraz, csillogó és repedezett, olyan, mintha ki lenne száradva és hámlik. A fitymaféknél ki is pirosodott, és összeszükült kicsit a fityma. Kihez forduljak?
Önnek a leírása alapján egy bőrgyógyászati betegsége, lichen sclerosus et atrophicus van, melyet általában urológusnak kell kezelni. Helyileg steroid tartalmú kezelést lehet megpróbálni, de sikertelenség esetén urológiai megoldásra van szükség.
A makk tövénél apró, fehér, kiemelkedő pattanásszerű pontok vannak, nem fáj, nem viszket, nem gyulladt, mi a teendő?
A leírt jelenség normális, eltávolítani nem szükséges, teendőt nem igényel. dr. Nyírádi Péter
Az egyik herém szemmel láthatóan nagyobb mint a másik. Kóros ez?
Nem, általában a bal here egy kicsit nagyobb, mint a jobb. dr. Nyírádi Péter
Az ondómban narancssárga színű szemcsék találhatóak. Mik ezek és hogy mitől lehetnek?
A leírtak hátterében legnagyobb valószínűséggel prostatagyulladás állhat. dr. Nyírádi Péter
Az ondóm véres, ürítésekor vér ürül. Mi lehet az oka?
45 év alatt daganatos elváltozás ritka, ilyenkor leginkább prosztata vagy ondómirigy-gyulladás okozhatja. Idősebb korban viszont daganatos megbetegedés legelső tünete is lehet. Minden esetben urológushoz kell fordulnia. dr. Nyírádi Péter
Egészséges férfi vagyok. A problémám az, hogy a mellbimbóim nőiesedettek és a mellbimbó alatti szövetek meg vannak nagyobbodva. Orvosolható-e ez, mert nagyon zavar.
A probémával komolyan kell foglalkoznia. 1. Ki kell zárni esetleges hormont termelő heredaganat lehetoségét, urologiai szakvizsgálattl. 2. Hormonszintet kell meghatározni Önnél. 3. Endokrinologust kell felkeresnie. 4. A panaszoktól függően lehetséges sebészi kezelés. Dr. Nyirády Péter
Egyre fehérebb a makkom. Nem fáj, nem viszket, nincs vele semmi, csak egyre világosabb. Mi lehet ez?
Önnek mielőbb urológushoz kell fordulnia, mert a makkon észlelt elváltozás megfelelhet egy ún. lichen sclerosus et atrophicus betegségnek, mely kezelést igényel. dr. Nyírádi Péter
Elmúltam 50 éves és a PSA vizsgálat emelkedett értéket mutat. Biztos, hogy rákos vagyok? Mit tegyek?
A PSA-szint emelkedése még nem feltétlenül prosztatadaganatot jelent. Amennyiben gyulladás vagy megnagyobbodás kizárható, akkor mintavétellel, biopsziával kell igazolnia daganat jelenlétét. Feltétlenül javasolt állandó ellenőrzés és a PSA rendszeres ellenőrzése. dr. Nyírádi Péter
Férfiaknál mikor végeznek sterilizálást, milyen okokból?
Önköltséges alapon végeztethető el, amennyiben legalább 35 éves, vagy van már 3 gyermeke. Dr. Nyirády Péter
Korábban pillanatok alatt elértem, hogy merevedésem legyen. 1-2 hónapja viszont elég erősen kell koncentrálnom hogy elérjem ezt az állapotot, mintha nem izgatnának a dolgok. Mi lehet a problémám oka?
Átmenetileg mindenkinél előfordulhatnak ilyen hullámvölgyek. Az oka lehet stressz, telítődés, egzisztenciális vagy egyéb gondok. Ritkábban a párkapcsolat rejtett nehézségei húzódnak meg a háttérben. Ilyenkor szexuálpszichológus segíthet. A leírtak semmiképpen sem az "impotencia" kezdődő tünetei. Párjával több időt szánjanak egymásra. Változtassanak, újítsanak... Menjenek pihenni, egy-két hétvége, vagy egy heti környezetváltás munka nélkül csodát tehet. Molnár Tamás szexuálpszichológus, http://szexterapia.hu
Körülmetéléskor a fityma belső részében futó vékony ereket elvágják-e? Okozhat-e problémát bármelyik sérülése? Milyen nagy területet szabad levágni a szükségesen túl? A részleges vagy a teljes körülmetélés jár nagyobb kockázattal? Körülmetélés után előfordulhat-e olyan probléma, hogy a makk érzéketlenné válik a fitymában lévő erek elvágása miatt?
A fityma eltávolításakor a belső és külső lemez is átvágásra kerül, vagyis az adott bőrrészt ellátó kis erek is. Ezek sérülése nem okoz problémát. Az eltávolítható bőr nagysága a fityma méretétől függ. Egyik beavatkozásnak sincs súlyos kockázata, szakértő urológus kezében. A részleges eltávolítást követően ismételt szűkület kialakulhat. A makk nem válik érzéketlenné, mert az azt ellátó erek és idegek mélyen futnak és műtét során megkíméltetnek. dr. Nyírádi Péter
Miért csípi a barátnőm hüvelyét a sperma?
Ezt elég nehéz vizsgálat nélkül megítélni, valószínűleg mindkettőjüknél gyulladás, Önnél prosztata-gyulladás, a partnerénél hüvelygyulladás (mint következmény) állhat fenn. A megfelelő gyógyítás komoly szakértelmet igényel, az ondó mikroszkópos vizsgálata alapján történik. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Mi lehet az oka, ha kevés a spermám, és mit kell tennem?
Azt megállapítani, hogy kevés az ondója, csak vizsgálattal lehet. Amennyiben gyermekáldást szeretne, úgy feltétlen szükséges ejaculatum vizsgálat, mely során az ondósejtek száma, életképessége és mozgása is megállapítható. Dr. Nyirády Péter
Mivel jár a hereviszérsérv? Hogyan kezelhető?
A hereviszértágulat a spermiumképzési képességet csökkentheti. Pontos kialakulási okát nem ismerjük, de szerepet játszhat benne örökletes kötőszöveti gyengeség. A megjelenési helye szinte minden esetben bal oldalon van, melyet anatómia sajátosságok okoznak. A "rosszabb" spermakép a pangás miatt kialakuló rosszabb oxigén ellátásnak és a magasabb hőmérsékletnek köszönhető. A varicokele műtéti megoldása többféle lehet, mely tükrözi azt is, hogy egyik sem tökéletes. Magam a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján a laparoscopos megoldást végzem és klinikánkon jelenleg ezt javasoljuk. A megterhelés kicsi és a recidívának az esélye a legcsekéjebb. Dr. Nyirády Péter
Néhány napja észrevettem, hogy az ondóm színe megváltozott, sárgás színű lett. Miért lehet ez?
Az ondó színének megváltozása nem feltétlenül kóros, de bárminemű betegség kizárására feltétlenül javasolt urológiai szakvizsgálaton való megjelenése. dr. Nyírádi Péter
Ötven éves életkor felett a magömlések gyakoriságának van-e jelentősége a prosztata megbetegedések kialakulásában?
Elviekben a gyakori magömles a prosztata daganat kialakulását statisztikailag csökkenti. Dr. Nyirady Peter
Rövid a fitymafékem. Valaki azt mondta, az önkielégítés segít. Ez tényleg így van?
A rövid fitymafék akkor kíván megoldást, ha szexuális kapcsolat során kellemetlenséget okoz, vagy merev állapotban a makkot kifejezetten lefelé húzza. Tudomásom szerint az önkielégítés nem nyújt terápiás alternatívát. A megoldás a fék átvágása a fityma érintetlenül hagyásával. dr. Nyírádi Péter
Spermavizsgálat esetén melyek a normális (nemzőképes) értékek?
A vizsgálat során a mikroszkópos kép alapján nemcsak a spermiumok száma, hanem életképességük és azok mozgásának iránya is befolyásoló. Az értékeket az Ön vizsgálatát végző urológusnak kell megmondania. dr. Nyírádi Péter
Szeretkezés közben a kantár a fityma tetejétől kb. 2mm-re elszakadt. Mit tegyek?
Amennyiben a kantár teljesen elszakadt, akkor a problémája megoldódott. Amennyiben a sérülés csak részleges volt, akkor a jövőben is előfordulhat hasonló, vagyis érdemes szakorvossal megoldatni a problémát. dr. Nyírádi Péter
Többször visszatért már a prosztatagyulladásom. Lehet, hogy elrákosodott a prosztatám?
A prosztatagyulladás és a rák között összefüggést kimutatni nem tudtak. A prosztatarák 50 év alatt gyakorlatilag nem fordul elő. Akinek közvetlen családjában előfordult, annak fokozottabban kell vigyáznia a betegség kiszűrésére. dr. Nyírádi Péter


Cikkajánló

Témakör: Potenciazavar

Az erekció biológiája

Az erekcióhoz szükséges biokémiai láncreakció felfedezésével lehetőség nyílt a merevedési zavarok gyógyszeres kezelésére. A rafinált megoldás megértéséhez pillantsunk be a szövetek mélyén zajló folyamatokba.

tovább


Szponzorált hirdetések