Tumoros megbetegedések

Emlőrák

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 8 kérdés és válasz



58 éves nő vagyok. Mellbimbómból szivárgó vérzés miatt ultrahang vizsgálattal olyan diagnózist állapítottak meg, hogy ez "szólhat ductalis papilloma" mellett. Ez a vérzés azóta elmúlt. Kérdesem az, hogy ennek ellenére szükség van-e a javasolt műtétre, vagy ez rendbe jöhet magától is.
A duktális papillóma jóindulatú hám eredetű daganat, amely hajlamos rosszindulatú elfajulásra. Legjellemzőbb tünete a vérző emlőbimbó. Semmiképp ne hanyagolja el, jelentkezzék műtétre és adjon hálát az égnek, hogy egy veszélyes helyzet ilyen korán megmutatta magát. dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus
Kb. 2 hónappal ezelőtt kezdtek el kellemetlenül fájni a melleim. A héten jártam nőgyógyásznál, aki azt mondta, hogy túl mirigyes a mellem. Nem tudok sok mindent a mastopathiáról. Mitől is alakulhat ki, és mire figyeljek oda?
A mastopathia, korrektebb mai nevén fibrocisztás emlőbetegség cikluszavar következménye. Ilyenkor a tüsző megérik, de nem reped meg, helyén sárgatest sem keletkezhet. Így szervezetében csak tüszőhormonok (ösztrogének) termelődnek, de sárgatesthormon (progeszteron) nem. A szervezet egyoldalú ösztrogénterhelése bizonyos célszerveken serkenti a sejtosztódást. Így a méhnyálkahártya túlduzzad ("hiperpláziás" lesz), mely elhúzódó, rendszertelen, fájdalmas, élénkszínű és alvadékos vérzésekben nyilvánul meg. A méhizomra gyakorolt egyoldalú ösztrogénterhelés okozza a méhizomdaganatot (myoma). az emlőre gyakorolt egyoldalú ösztrogénhatás miatt az emlő először csak fáj, a fájdalom a vérzés közeledtével fokozódik. Később apró ciszták alakulnak ki, melyek körül a kötőszövet felszaporodik. Sima felszínű, gumiszerűen rugalmas, alapjáról elmozdítható, érzékeny csomók keletkeznek. Ez a mastopathia. Fontos tudnia, hogy az összes emlőrák 70%-a előzetesen fennálló mastopathia talaján alakul ki, ezért az állapotot kellő godossággal kell kezelni. dr. Elek Csaba
Mammográf vizsgálaton voltam és a mellemben tejér elmeszesedést mutatott ki a felvétel. Akkor az orvos műtétet javasolt, de én természetgyógyászhoz fordultam, és azt a választ kaptam, hogy a meszesedés bezárta a bajt, akár mi is az, tehát nem kell (nem szabad) hozzányulni. Januárban felülvizsgálaton vettem részt, és a régen 10 mm nagyságú mészgóc minimálisan növekedett. Orvosom nagyon rámijesztett, és sürgette a műtétet. Én változatlanul nagyon félek. Valóban meg kell műttetni magam, vagy esetleg megnyugodhatok, hogy nem komoly a baj?
Senkinek sincs mikroszkóp-szeme, még ha természetgyógyász is , akkor se!! Csak a szövettan tud dönteni, hogy egy növekvő, akár meszes, akár nem meszes terime az emlőben jó, vagy rosszindulatú!!! Én nem várnék! Másrészt a tumorok esetében szerintem jobb félni, mint megijedni, azaz az első a malignitás (rosszindulatúság) kizárása, aztán a többin még ráérünk elmélkedni!! Ha viszont már az áttétet fogják felfedezni, vagy a tumor már inoperabilis (operálhatatlan) lesz, hiába megy vissza ahhoz, aki csak "nyugtatgatta". Az orvos úgysem végez nagyobb beavatkozást (pl. emlőeltávolitást) ha az nem szükséges!! Nem egészen értem az embereket,de sajnos saját tapasztalatom is az, hogy abban jobban biznak, aki jobbat mond Nekik, vagy elhallgatja előlük az igazságot. Ez struccpolitika! Sokszor rossz a biztos rosszat tudni, de a betegek és hozzátarozóik visszajelzései szerint is azt mondják, rosszul esik az igazság, de jobb tudni, mint bizonytalanul "vergődni". Ha tudjuk min kell segiteni, a segítés is könnyebb, meg az is amire számithatok, számitok, mint egy bizonytalan "jövő" - ha lesz jövő(?). Szóval Ne habozzon!! Félhet, de nem habozon! dr. Ráthonyi Emese
Nemrégen mamográfiai vizsgálaton jártam, és ott az egyik mellemben ujjbegynyi árnyékot találtak. Javasolták, hogy 6 hónap múlva menjek vissza egy újabb vizsgálatra. Nem lesz késő?
Közben persze TAPINTÁSSAL folyamatosan ellenőriznie kell, hogy az elváltozás nem nő-e? Ha igen, előbb kell visszamenni, ha nem elég a 6 hó. Sűrűbben nem javasolt (egyrészt a bár kicsi- de akkor is sugárterhelés miatt, másrészt, ha valami tényleg "alakul", annak változásához is kell egy kis idő, hogy azt észre is vegyük. Sok minden lehet egy ilyen árnyék (elmeszesedett területtől egy hegen át a kezdődő daganatig - mely szintén lehet JÓ és rosszindulatú is!- ezt az idő és szükség (ill. gyanu-!!) esetén a SZÖVETTAN tudja csak eldönteni!! Menjen vissza fél év múlva, ha nem változik addig ön szerint a tapintási lelet! dr. Ráthonyi Emese



Szponzorált hirdetések