Emésztőrendszeri megbetegedések

Betegségek szerint

Összesen: 26 kérdés és válasz

Alkoholos májkárosodás (zsírmáj, májgyulladás, májzsugor) (1 kérdés) Aranyér (3 kérdés)  
Epekő (4 kérdés) Hepatitis B (2 kérdés)  
Reflux (6 kérdés)  

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról


Általában nagyon kemény és vastag a székletem. Az utóbbi időben apró kis repedések keletkeztek a végbélnyíláson körbe, ürítéskor több esetben véreznek is. Kihez kellene fordulnom?
Önnek legelőször háziorvosához kell elmennie és elmondani a panaszait, aki el fogja mondani az életmódi tanácsokat az étkezésről. Sikertelenség esetén panaszaival proctológushoz forduljon.
Endoszkópos vizsgálattal nyombélfekélyt állapítottak meg. Kell-e számolni a fekély elrákosodásával?
Szerencsére nem. Ellentétben a gyomorfekéllyel, a nyombélfekélynél rosszindulatú elfajulás nem fordul elő.
Évekkel az epehólyag-műtétem után ismét epeút-elzáródás alakult ki nálam. Endoszkóppal akarnak gyógyítani. Hogyan lehetséges ez?
Minden bizonnyal az epeút és a hasnyálmirigy közös kivezető nyílása, a Vater-papilla elhegesedett a tartós gyulladás miatt. Ilyenkor gyomor-nyombéltükrözést végeznek, melynek során elektromos késsel a heges Vater-papillát átmetszik, így az epe és a hasnyál lefolyása ismét akadálytalan lesz.
Idült hasnyálmirigy-gyulladást állapítottak meg nálam. Erősen lesoványodtam, hasi fájdalmaim vannak. Lehet még rajtam segíteni?
Idült gyulladás esetén a legnagyobb probléma a hasnyálmirigy elhegesedése, a mirigyállomány pusztulása. Ezért a megfelelő emésztőenzimeket kell pótolni. Erre számos kiváló készítmény áll rendelkezésre, amely megfelelő életminőséget, jó életkilátásokat biztosít. Az alapbetegség azonban nem gyógyítható.
Májtranszplantáció helyett őssejtek bejuttatása a májba lehetséges-e, és ha igen, hol?
Tudomásom szerint, az őssejt hepatocyták beültetésére már igen előrehaladott előkészületek vannak. Budapesten a I. számú Gyermekklinikán, dr. Szőnyi László foglalkozik a témával. dr. Lőcsei Zsófia
Mit jelent az achalasia cardiae diagnózis? Érdemes-e megműttetnem?
A nyelőcső alső záróizmának ellazulási képtelensége, amiért a nyelőcső nem képes megnyílni, akár bélvastagságúra is kitágul. A záróizom egy ideig gyógyszeresen ellazítható, de valódi megoldást a műtét jelent. A Heller-féle műtét során átmetszik a görcsösen záró izomgyűrűt, így a nyelés ismét akadálytalan lesz.
Néhány hónapja a végbélnyílásom kb. 5 cm-es környékén naponta egyszer-kétszer viszketést érzek. Semmi kiütés, allergiás elváltozás nem látszik. Mi lehet ez?
A végbél körüli viszketés leggyakrabban bélférgességgel szokott együttjárni. Javaslom, hogy családorvosánál mondja el problémáit, aki székletvizsgálatból választ tud adni a kérdésekre.
Régóta fáj a nyelőcsövem, feljön a gyomorsav és erősen mar. Röntgenvizsgálattal hiatus herniát állapítottak meg és műtétet javasoltak. Érdemes megpróbálni?
A rekeszizomsérvek egyik formája a hiatus hernia, amikor a nyelőcső és a gyomor felső része felcsúszik a mellkasba, a záróizom elégtelensége pedig a gyomornedv visszafolyását eredményezi. A műtét meglehetősen kockázatos, mert egyidőben kell a hasat és a mellkast is megnyitni és az eredmény sem garantált. Mivel ma már nagyon nagy hatású gyomorsavtermelést gátló gyógyszerekkel rendelkezünk, semmiképp nem javasolt a műtét első próbálkozásként. Megfelelő táplálkozással (esti étkezések kerülése, magas párnán történő alvással és gyomorsavtermelést gátló gyógyszerek adásával jobb eredményt lehet elérni, mint a kockázatos műtéttel.
Sok természetgyógyászati, tisztító és böjt kúra részeként ajánlják a beöntést, mint béltisztítást. Van-e valami lehetséges veszélye, vannak-e kontraindikációk vagy szabadon lehet ezzel élni hosszútávon?
Minden alternatív gyógyászatnak híve vagyok, de a feltett kérdésre a válaszom: NEM SZABAD! Elrenyhülnek a belek, nincs megfelelő tápanyag-felszívódás, természetes méregtelenítődés. Ha valami baja van, forduljon orvoshoz.De a legjobb, ha megelőzés gyanánt évente egy általános átvizsgáláson esik át. Dr. Somos Zsuzsanna
Vécézés után fél óra múlva, híg savas széklet jelenik meg a végbélen, ami maró, csípő hatású. Mi okozhatja ezt a tünetet, esetleg helikobakter?egyáltalán, hogy juthat gyomorsav el a végbélig?
A széklet ritkán savas. Ha csíp, még lehet lúgos. Lehet, hogy végbélberepedése van, kicsi hámsérülés, vagy gombás bőrfertőzés, ezért csíp székelés után. Menjen először proktológushoz vagy bőrgyógyászhoz. Ha ez nem segít, gasztroenterológushoz. A helikobakter és a gyomorsav nem csinál végbéltáji panaszt! Dr. Kökény Zoltán


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések