Csonttörések

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 4 kérdés és válasz

Dr. Boros Zoltán
Baleseti sebész
Bokatörést szenvedtem, a kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy a gipsz levétele után mire figyeljek, hogy minél hamarabb a lábam ismét a "régi" legyen.
Gipszlevétel után a leglényegesebb dolog a gyógytorna, mivel a sérült láb izomzatának tónusát, erejét fejleszteni kell. A gyógytornász biztosan tud majd olyan gyakorlatokat mutatni, amelyeket otthon is tud gyakorolni. Emellett figyelni kell arra, hogy a terhelés fokozatos (ne hirtelen nagy ) legyen. dr. Boros Szilvia
Lábtörést szenvedtem. Jelenleg hagyományos fehér járógipszem van. Sajnos maga a gipszcsizma borzalmasan vastag, alján kb. 5-6 cm magas járósarok van ehhez jön hozzá a gipsz vastagsága 2 cm. Másik kérdés: gipszem olyan mértékben vastag, hogy hagyományos zoknit nem tudok ráhúzni. Ön mit ajánl e probléma megoldására?
Sajnos ez a gipszelés nem sikerült valami jól, mert így nem lehet rendesen meggyógyulni. Azt javaslom, hogy vásároljon egy un. "könnyített gipszet", amely 5-6000 Ft-os áron kapható bármely patikában. Majd a kiváló szakembereket keresse fel újra, és kérje a gipszcserét. Ráadásul ehhez a gipszhez kapható egy speciális szandál is, amely megkönnyíti a haladást. A mostani gipszmegoldáshoz sajnos nem lehet megfelelő méretű zoknit találni.
Mikor lehet a lábszártörést szenvedett lábat masszírozni?
Meg lehet próbálni a gipszlevétel után rögtön, ilyenkor a csont már összegyógyult annyira, hogy gond nem lehet vele.
Sportolás közben eltört az orrom. Esztétikailag milyen elváltozások várhatóak, mit lehet tenni?
Az orrcsont törése rendkívüli fájdalommal, jár, mivel millió apró idegvégződés található rajta. Mint minden csonttörés esetén, idő kell, hogy összeforrjon. Ahhoz hogy a folyamatot felgyorsítsa, fogyasszon minden reggel homoktövis-tökmag-kukoricapehelyből készült müzli granulátumot natúr joghurttal, a nap folyamán pedig zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst (pulykamell), halat. Kerülje a cukrozott ételeket, péksüteményeket és vigyázzon arra, hogy ne sérüljön rá. A rázkódással (pl. futás) járó sportokat egy ideig ne gyakorolja. Ne aggódjon, szépen meg fog gyógyulni!


Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések