Szív- és érrendszeri betegségek

Billentyűhibák

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 17 kérdés és válaszÉdesanyám szívbillentyű műtét előtt áll, és szeretném megtudni mennyire veszélyes ez? És tud-e esetleg ajánlani valakit, aki törődik is a betegeivel.
A szívbillentyű-műtét természetesen nem kockázat nélküli, de nyilván csak akkor javasoljuk illetve csak akkor vállalják a szívsebészek is, ha a műtét elmaradásának a kockázata lényegesen nagyobb. A szívsebész kollégák amúgy igencsak oda szoktak figyelni betegeikre, mivel tudják, hogy milyen nagy beavatkozást végeznek. Náluk aztán igazán nincs "kis műtét" - ennek megfelelő az egész csapat hozzállása ezekben az intézetekben. Az más kérdés, hogy minden ember másmilyen és van olyan beteg aki a szakmailag tökéletes odafigyelést "ridegségnek" éli meg, míg más az orvos emberi közelségét oktalan és kéretlen "pátyolgatásnak". Legjobb, ha orvos és beteg is elfogadja a másik személyiségét. A beteget mindenesetre hansúlyosan fel kell készíteni a műtét utáni időszakban való "helytállásra", tehát arra, hogy az ápolók utasításainak megfelelően pl. rendszeres légúttisztító köhögéseket kell végezni, felkelni, mozogni kell majd a megfelelő időben, akkor is, amikor ez még fárasztó és bizony fájdalmas is lehet. dr. Asbót Richard
Élhetek-e nemi életet billentyű műtét után (ritmuszavarom is van)? Milyen potencia serkentő szereket szedhetek, mivel a merevedést csak rövid ideig tudom megtartani?
Élhet. A Viagra és társai nem alkalmazhatók, ha nitrátszármazékot szed - de általában szükség esetén ezek egy-egy napra kihagyhatók. Beszélje meg orvosával. dr. Asbót Richárd
Használhatok-e infraszaunát coronaria stent beültetés után?Nincs panaszom.
A koszorúérbetegek gyakran rosszul tűrik a meleget. Legyen óvatos. Magának a stent-nek a dologban különösebb szerepe nincs. dr. Asbót Richard
Lehet-e prolapszussal súlyzós testedzést folytatni?
Nem ajánlom. dr. Asbót Richard kardiológus
Megállapították, hogy az egyik szívbillentyűm hosszabb, és ez nálam születési rendellenesség. Kell-e gyógyszert szednem rá? Adhatok-e vért, vagy ez kizáró ok? Mire kell vigyáznom?
Adhat vért. A betegsége valószínűleg mitrális prolapszus - igen gyakori, alkati dolog, együtt járhat pl. ritmuszavarral. A gyógyszerszedés szükségtelen, ha jól van. Ha panasz van, akkor viszont tartósan kell szedni. A fertőzésveszélyes, gennyes gócokat érintő műtétek előtt (pl. gennyes fog kihúzása) egy adagban antiobiotikumot kell kapjon. Ha valamilyen beavatkozásra kerülne sor, mutassa meg a leleteket, az operáló, kezelő orvos majd eldönti, hogy az adott beavatkozásnál valóban szükség van-e erre.


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Változó hormonjaink

A változókor hormonális és élettani hatásai sokakat nagyon megviselnek, míg másoknak nem okoznak problémát. Az akár több évig is tartó időszak alatt megjelennek, elmúlnak vagy stabilizálódnak az ösztrogénhiányos tünetek.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések