Szív- és érrendszeri betegségek

Billentyűhibák

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 17 kérdés és válasz





Dr. Asbót Richard
Kardiológus




Édesanyám szívbillentyű műtét előtt áll, és szeretném megtudni mennyire veszélyes ez? És tud-e esetleg ajánlani valakit, aki törődik is a betegeivel.
A szívbillentyű-műtét természetesen nem kockázat nélküli, de nyilván csak akkor javasoljuk illetve csak akkor vállalják a szívsebészek is, ha a műtét elmaradásának a kockázata lényegesen nagyobb. A szívsebész kollégák amúgy igencsak oda szoktak figyelni betegeikre, mivel tudják, hogy milyen nagy beavatkozást végeznek. Náluk aztán igazán nincs "kis műtét" - ennek megfelelő az egész csapat hozzállása ezekben az intézetekben. Az más kérdés, hogy minden ember másmilyen és van olyan beteg aki a szakmailag tökéletes odafigyelést "ridegségnek" éli meg, míg más az orvos emberi közelségét oktalan és kéretlen "pátyolgatásnak". Legjobb, ha orvos és beteg is elfogadja a másik személyiségét. A beteget mindenesetre hansúlyosan fel kell készíteni a műtét utáni időszakban való "helytállásra", tehát arra, hogy az ápolók utasításainak megfelelően pl. rendszeres légúttisztító köhögéseket kell végezni, felkelni, mozogni kell majd a megfelelő időben, akkor is, amikor ez még fárasztó és bizony fájdalmas is lehet. dr. Asbót Richard
Élhetek-e nemi életet billentyű műtét után (ritmuszavarom is van)? Milyen potencia serkentő szereket szedhetek, mivel a merevedést csak rövid ideig tudom megtartani?
Élhet. A Viagra és társai nem alkalmazhatók, ha nitrátszármazékot szed - de általában szükség esetén ezek egy-egy napra kihagyhatók. Beszélje meg orvosával. dr. Asbót Richárd
Használhatok-e infraszaunát coronaria stent beültetés után?Nincs panaszom.
A koszorúérbetegek gyakran rosszul tűrik a meleget. Legyen óvatos. Magának a stent-nek a dologban különösebb szerepe nincs. dr. Asbót Richard
Lehet-e prolapszussal súlyzós testedzést folytatni?
Nem ajánlom. dr. Asbót Richard kardiológus
Megállapították, hogy az egyik szívbillentyűm hosszabb, és ez nálam születési rendellenesség. Kell-e gyógyszert szednem rá? Adhatok-e vért, vagy ez kizáró ok? Mire kell vigyáznom?
Adhat vért. A betegsége valószínűleg mitrális prolapszus - igen gyakori, alkati dolog, együtt járhat pl. ritmuszavarral. A gyógyszerszedés szükségtelen, ha jól van. Ha panasz van, akkor viszont tartósan kell szedni. A fertőzésveszélyes, gennyes gócokat érintő műtétek előtt (pl. gennyes fog kihúzása) egy adagban antiobiotikumot kell kapjon. Ha valamilyen beavatkozásra kerülne sor, mutassa meg a leleteket, az operáló, kezelő orvos majd eldönti, hogy az adott beavatkozásnál valóban szükség van-e erre.



Szponzorált hirdetések