Ideggyógyászati megbetegedések

Alvászavarok

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 7 kérdés és válasz

Dr. Radics Judit
Pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos
Édesapámnak magas a vérnyomása, esténként erősen izzad, hangosan horkol ill. néha szinte alig kap levegőt s néha kapkodva. Előfordul, hogy éjszakánként vérzik az orra elég erősen! Kérdésem, hogy ön szerint mi okozza és mit tehetnénk ez ügyben?!
Alvási apnoe szindróma a leírt tünetek neve, veszélyes és rontja a magas vérnyomást (is). Orvosi segítség kell, szükség esetén alváslaborban kivizsgálás.
Erős altatóra volna szükségem, hova forduljak?
Az altatók többnyire vényköteles termékek, nem véletlenül, mert használatukhoz orvos egyénre szabott tanácsa, javallata szükséges, nem szabad (csak azért, mert valakinek bevált) orvosi ellenőrzés nélkül beszerezni, használni. Keresse fel háziorvosát, vagy a Honvéd Kórház alváslaboratóriumát.
Nagyon erősen horkolok. A megszüntetésére van-e műtéten kívül valamilyen megoldás?
A levelében leírt panaszok esetén, főleg, ha légzéskimaradások is társulnak a horkoláshoz, megfelelő kivizsgálás szükséges. Az első az esetleges anatómiai elváltozások kizárására a fül-orr-gégészeti vizsgálat, azutn jöhet szóba az alvásdiagnosztikai és egyéb további vizsgálat. Amennyiben olyan elváltozás is fennáll, aminél felmerül a műtét - amely többféle típusú lehet az adott elváltozástól függően -, azt csak a teljes kivizsgálást követően lehet elvégezni. Amennyiben például lézeres lágyszájpad plasztika szükséges, sok helyen van rá lehetőség az országban. Alvásdiagnosztikai centrum - amennyiben a fül-orr-gégészeti vizsgálat után annak felkeresése javasolt - szintén több helyen működik az országban. Az esetleges gyógyszeres vagy műszeres kezelést az alvásdiagnosztikai centrum javasolja. Dr. Maglics Szilvia
Világéletemben jó alvó voltam, mostanában viszont az elalvás minimum 1-2 óra, csak fekszem és hiába ásítozom, úgy érzem, mint aki tökéletesen éber és fitt, reggelenként meg magamhoz képest korán, olyan fél 11 körül felébredek, visszaaludni nem tudok. Mit tegyek?
Alváslaboratóriumok címeit megtalálhatja a címtárunkban, pl. a Honvéd Kórházban működik egy felnőttekkel is foglalkozó alváslaboratórium. De meggondolandók a következők: lehet, hogy egyszerűen az életének olyan szakaszában van, amikor a szervezete már nem igényel olyan sok alvást, mint korábban. Elalvás előtt pedig egy meleg fürdő, egy alapos szellőztetés, egy pohár tej, esetleg néhány oldal elolvasása egy kellemes, megnyugtató olvasmányból, egy jó regényböl stb. sokat segíthet, érdemes először ezeket az egyszerű, ősi praktikákat kipróbálni.


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Mi zajlik a sötétben?

Idővel minden megváltozik. Miért pont az alvás maradna változatlan? Az azonban nem igaz, hogy a korral csökkenne a szervezet alvásigénye. Valami mégis megváltozik. Aztán már zavar...

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések