AIDS

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 3 kérdés és válasz

Dr. Fehér Virág
Családorvos

Dr. Kulcsár Andrea
Infektológus, védőoltási szaktanácsadó
Egyetlen teszt hogyan tudja kimutatni az összes HIV-variánst?
A HIV p24 proteinje minden HIV vírusban megtalálható, ezért ennek kimutatását alkalmazzák a tesztek során. A felszíni antigének változása okozza a különböző HIV-mutánsok létrejöttét. A felszíni antigének (gp41 és gp120) antigéndriftet mutatnak. Ezért nehéz az oltóanyag kifejlesztése. A p24 antigén elleni antitest 6-8 hét múlva mutatható ki. Azonban a negatív teszteredmény csak akkor zárja ki a fertőzést, ha a megelőző 6 hónapban nem állt fenn a fertőzés lehetősége. Pozitív teszteredményt ismételni kell, ELISA vizsgálattal és amennyiben pozitív, Western blott vizsgálattal. Biztos diagnózist víruskimutatással lehet kimondani. Ehhez a vírust vagy alkatrészeit vagy nukleinsavát mutatják ki, ezek a pozitív esetek megerősítésére szolgáló eljárások és hosszadalmasak (6 hét). Mivel a HIV mutánsok azért HIV mutánsok, mert másak a felszíni fehérjéik, értelemszerűen ezen fehérjék ellen termelődő antitestek is mások. Ezért nem alkalmasak dignosztikára. dr. Fehér Virág
Előfordulhat-e, hogy a hazai tesztek nem tudják kimutatni a másutt honos HIV-altípusokat? Vagy mindenütt ugyanolyan a HIV-vírus, mint itthon?
A HIV vírusnak két típusa van, a HIV-1 és HIV-2. A HIV-1 Európában és az USA-ban, a HIV-2 pedig Afrikában, Ázsiában okoz AIDS-t. A magyarországi tesztek megbízhatóak, amennyiben megismételve is negatív volt az eredmény, nem kell aggódnia. A felelőtlen szexuális együttlétek következménye azonban nem csak HIV fertőzés lehet, hanem egyéb szexuálisan átvihető betegség is. Többek között HPV fertőzés, ami gyakori a partnereit gyakran váltogató férfiak és nők esetén. A HPV fertőzés a méhnyakrák kialakulásában vesz részt, ezért fontos az évenkénti nőgyógyászati rákszűrésre eljárni. dr. Fehér Virág
Mekkora arra az esély, hogy az óvszer pórusain keresztül áthatol a HIV vírus? Mennyire kell ettől tartani?
Az óvszer megfelelő használata esetén teljes védelmet biztosít a HIV vírussal szemben, ezért egyáltalán nem kell attól tartani, hogy az óvszer póusain keresztül a HIV áthatol.


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szépen is lehet öregedni!

Már fiatalon érdemes az öregedésre gondolnunk. Ha egészségtudatosan élünk, ami megmutatkozik életvitelünkben, táplálkozásunkban és aktivitásunkban, később fognak jelentkezni testünkön és lelkünkben az öregedés elmaradhatatlan nyomai.

tovább


Szponzorált hirdetések