AIDS

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 3 kérdés és válaszEgyetlen teszt hogyan tudja kimutatni az összes HIV-variánst?
A HIV p24 proteinje minden HIV vírusban megtalálható, ezért ennek kimutatását alkalmazzák a tesztek során. A felszíni antigének változása okozza a különböző HIV-mutánsok létrejöttét. A felszíni antigének (gp41 és gp120) antigéndriftet mutatnak. Ezért nehéz az oltóanyag kifejlesztése. A p24 antigén elleni antitest 6-8 hét múlva mutatható ki. Azonban a negatív teszteredmény csak akkor zárja ki a fertőzést, ha a megelőző 6 hónapban nem állt fenn a fertőzés lehetősége. Pozitív teszteredményt ismételni kell, ELISA vizsgálattal és amennyiben pozitív, Western blott vizsgálattal. Biztos diagnózist víruskimutatással lehet kimondani. Ehhez a vírust vagy alkatrészeit vagy nukleinsavát mutatják ki, ezek a pozitív esetek megerősítésére szolgáló eljárások és hosszadalmasak (6 hét). Mivel a HIV mutánsok azért HIV mutánsok, mert másak a felszíni fehérjéik, értelemszerűen ezen fehérjék ellen termelődő antitestek is mások. Ezért nem alkalmasak dignosztikára. dr. Fehér Virág
Előfordulhat-e, hogy a hazai tesztek nem tudják kimutatni a másutt honos HIV-altípusokat? Vagy mindenütt ugyanolyan a HIV-vírus, mint itthon?
A HIV vírusnak két típusa van, a HIV-1 és HIV-2. A HIV-1 Európában és az USA-ban, a HIV-2 pedig Afrikában, Ázsiában okoz AIDS-t. A magyarországi tesztek megbízhatóak, amennyiben megismételve is negatív volt az eredmény, nem kell aggódnia. A felelőtlen szexuális együttlétek következménye azonban nem csak HIV fertőzés lehet, hanem egyéb szexuálisan átvihető betegség is. Többek között HPV fertőzés, ami gyakori a partnereit gyakran váltogató férfiak és nők esetén. A HPV fertőzés a méhnyakrák kialakulásában vesz részt, ezért fontos az évenkénti nőgyógyászati rákszűrésre eljárni. dr. Fehér Virág
Mekkora arra az esély, hogy az óvszer pórusain keresztül áthatol a HIV vírus? Mennyire kell ettől tartani?
Az óvszer megfelelő használata esetén teljes védelmet biztosít a HIV vírussal szemben, ezért egyáltalán nem kell attól tartani, hogy az óvszer póusain keresztül a HIV áthatol.


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések