Tüdő- és légúti megbetegedések

Asztma

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 17 kérdés és válasz

Dr. Radeczky Éva
Tüdőgyógyász, allergológus
3 éve van allergiás eredetű asztmám. Azt hallottam,hogy a tej teljes elhagyása csökkenti az asztmás tüneteket. Igaz ez? És ha a tej "tiltott", akkor a többi tejtermék is?
A tej elhagyása és a tejtermékek kerülése csak azoknál a betegeknél csökkenti a tüneteket, akik a tejfehérjére allergiásak. Asthmás tünetet tej miatt általában csak csecsemő, illetve kisgyermekkorban látunk, később inkább bőrtüneteket okoz a tejfehérje allergia. Dr. Radeczky Éva
A családban több asztmás beteg van, lehetséges-e, hogy nálam is kialakult ez a betegség? Amikor nagyon párás az idő, éjjel szinte légszomjam van, nehezen kapok levegőt. A tüdőgondozót keressem-e fel, vagy allergológust?
Mindkét választás jó, vagy tüdőgondozó, vagy mellkasi betegségekkel, asthmával foglalkozó allergológus. A tünetek utalhatnak asthmára, főként az a gyanus, hogy a tünetek a hajnali órákban Önt felébresztik álmából. Az asthma nem feltétlenül kezdődik látványos nagy fulladásos -, sipolásos rohammal -gondolom a gyermekeknél látott ilyet. Sok beteg évekig " csak" nehézlégzést és enyhe köhécselést panaszol és szinte hozzászoknak a hajnali ébrenlétekhez. Ne szedjen gyógyszert, amig nem tisztázódik, hogy van-e rá szüksége! Dr. Radeczky Éva
Asztmás beteg számára jelenthet-e veszélyt a repülés?
Nem jelent veszélyt, utazzon nyugodtan! Asthmája legyen addigra stabilan beállitva, mert nem alapvetően a repülő út okozhat gondot, hanem a más vidéken lévő más klimatikus viszonyok. Gyógyszereit, sprayket feltétlenül vigye magával.
Gyerekkoromban asztmás voltam, de ma már régóta nem jelentkeztek a tünetek. Kiújulhat-e újból?
Sajnos, ha valaha volt asthmája, kiújulhat. Főleg vírusfertőzések után illetve azzal egyidejüleg jelenhetnek meg újra a tünetek. Dr. Radeczky Éva
Nemrég derült fény II. fokú asztmámra, a szakorvos ellátott megfelelő gyógyszerekkel. Sportolhatok-e, nem fogja-e felerősíteni az asztmámat?
Ne féljen, mert egyáltalán nem törvényszerű, hogy asztmája belobban az élsport hatására. Amit érdemes kerülni: hideg, száraz levegőn való edzés. Érdemes jógával kiegészíteni a regenerációt (hetente min. 1x), plusz otthon reggelente 5 perc jóga-légzőgyakorlatokat végezni. Emellett fontos a folyamatos - 20 percenkénti - folyadékpótlás edzés közben, lehetőség szerint izotóniás ital formájában. Édességet nagyon ritkán fogyasszon, viszont annál több zöldség, gyümölcs kerüljön étrendjébe. Minden nap fogyasszon hagymát, fokhagymát bőségesen tartalmazó ételt, pl. hagymalevest, zöldséglevest, gombalevest, stb.
Öröklödik-e az asztma?
Igen, sajnos az asthma és az allergiás betegségek öröklődnek. Ha egyik szülő szenved a betegségeben, akkor kb. 25% , ha mindkét szülő akkor kb. 50-60% annak az esélye, hogy valamilyen allergiás betegsége legyen a születendő gyermeknek. ez nem biztos hogy léguti allergia lesz, lehet hogy ételallergia, vagy valamilyen bőrgyógyászati kórkép formájában ölt testet. Ha ön asthmás, akkor meg van tehát az esélye, hogy öröklik ezt a gyermekei is, azonban a terhesség és a kisgyermekkor alatt betartott óvintézkedésekkel ezeknek a tüneteknek a megjelenése elodázható illetve meggátolható. Dr. Radeczky Éva


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Káposzta minden mennyiségben!

A káposztafélékben az a nagyszerű, hogy olyan sokféle ételt készíthetünk belőlük, amennyiből akár egy szakácskönyv kitelne.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések