Szív- és érrendszeri betegségek

Visszérbetegség

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 16 kérdés és válaszÉdesanyámnak visszerei vannak térd alatt. Az orvos már javasolta párszor, hogy meg kellene műteni, de édesanyám nem meri. Korfura mennénk nyaralni, a repülés okozhat-e valamilyen problémát nála?
Korfu nincs messze, semmi lényeges izgalomra nincs ok, és felkészülés sem kell. A kockázat nem nagyobb, mintha Miskolcra vonatozna vagy egy hosszabb filmet nézne végig a tv-ben. Az más kérdés, hogy van-e ok műtétre. Ezt az utazástól függetlenül el kell dönteni.
Évek óta egyre több pókhálószerű hajszálér látszik a bal combomon, és a térdhajlatomban kidudorodik egy ér is. Fáj, bedagad, időnként úgy érzem, minha szét akarnának durranni az erek benne. Hova fordulhatok?
Lehet, hogy az évek során, esetleg észrevétlen mélyvénás gyulladás zajlott le, ami a mélyvénás áramlás romlása miatt a felületes vénákat is megterheli. Az ilyesmit jó, ha érgyógyász (angiológus) is megnézi. dr. Asbót Richard kardiológus
Három évvel ezelőtt mélyvénás trombózis alakult ki a bal lábamban. Azóta is szedem a Syncumart. Utazhatok-e repülőgéppel és akár hosszabb út is szóba jöhet-e anélkül, hogy újabb trombózis veszélye fenyegetne?
Syncumarral, fáslival, rendszeresen sétálgatva (kb. óránként "WC-re menve") transzatlanti útra is vállalkozhat (a jegyet ne az ablak, hanem a folyosó mellé kérje). Európán belül a légiút semmilyen problémát nem jelent.
Többször előfordult, hogy ér pattant el a lábamban. Nagy csúnya lila folt, és csomót is éreztem benne. Elég sokszor fájnak a lábaim, ilyenkor felpolcolom őket. A bal lábamon pedig visszérhez hasonló kanyarulatos ér látható. A lábikrám nem szokott görcsölni, és nem is dohányzom. Lehet ez érszűkület?
Nem érszűkület. Visszérbetegségre sokaknak van hajlamuk, általában családi örökség. Itt is érvényes, mint sok más betegségnél - nem az veszélyes, ami látszik - másképp mondva, ami látszik, az általában nem igazán veszélyes. A lila folt csúnya, de különösebb veszélyt nem jelent. A felületes visszértágulat szintén. Ha komoly, feszüléssel, lábduzzanattal, esetleg lázzal stb. járó mélyvénás gyulladása lett volna, az már komoly betegség lenne. A felpolcolás mindenesetre jó dolog - elég egészségtelen az életmódunk, a sok ülés. dr. Asbót Richárd


Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések