Szív- és érrendszeri betegségek

Infarktus

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 15 kérdés és válaszLétezik-e olyan vizsgálati módszer, amely helyettesíti a szívkatéterezést, annak esetleges káros hatásai nélkül, illetve ha igen, akkor ez Magyarországon hozzáférhető-e?
A "szívkatéterezés" kérdést, ha valóban szó szerint veszem, igen sokféle szív-vizsgálati módszert jelent: 1. nyomásmérést különböző szívüregekben, 2. a szívüregek kontrasztanyagos feltöltését, 3. különböző eszközök elhelyezését a szív különböző részeiben (pitvari sövény zárása pl.), 4. kórosan szűkült billentyűk tágítását - hogy csak az eddig rutinszerűen végzett eljárásokat említsem, valamint 5. a koszorúerek állapotának vizsgálatát, a koronarográfiát. Feltételezem, hogy erre az utóbbira gondol. Ezt ma semmilyen más módszer nem tudja helyettesíteni, sem Magyarországon, sem bárhol a világon. Ha a koszorúerek falának mésztartalmát kimutató CT vizsgálatra gondol, ez valóban létezik, de NEM HELYETTESÍTI a koronarográfiát.
Mik a hirtelen szívhalál kockázati tényezői?
A hirtelen szívhalál egyik lehetséges oka az infarktus. Ez annyira így van, hogy friss adatok szerint férfiaknál az infarktus első tünete az esetek 60%-ban (!!) maga az infarktus vagy a hirtelen halál. Másképpen fogalmazva: az infarktusban meghalók 60%-a sajnos ma is a kórházba érés előtt hal meg. Mindezen esetekről elmondható, hogy ugyan lehet, hogy hirtelenek, de nem váratlanok: a kockázati tényezők felmérhetők (panaszok, terheléses eredmények, laboreltérések stb.) és kezelhetők! Magyarán: a veszélyeztetett emberek (talán nem mondom, hogy betegek) gondozásban tartása szükséges. dr. Asbót Richard
Miröl ismerhetem fel, és mi a teendő, ha családtagjaimon szívinfarktus gyanúját vélem felfedezni?
Erős mellkasi fájdalom, verítékezéssel, elgyengüléssel, sokszor hányással, több, mint 10-15 percen át. Teendő: mentő hívása. dr. Asbóth Richárd


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Mennyi lesz a nyugdíja? Számoljunk együtt!

Ha közeledik a nyugdíjas korhoz, biztosan sokszor eszébe jut, vajon nem éri-e kellemetlen meglepetés a nyugdíjának megállapításakor. Bár nem egyszerű a járandóság kiszámítása, nagyjából érdemes utánagondolni, mit várhat.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések