Táplálkozási betegségek

Táplálékallergiák

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 11 kérdés és válaszÉvek óta Betalocot szedek a szívritmus-problémáim kezelésére, amit nemrég erősebbé vált laktózintoleranciám miatt hasonló hatású laktózmentes gyógyszerrel kellene helyettesíteni. Tudna ilyet javasolni? Azt olvastam, az európai lakosság kb. 15-25%-a érzékeny a tejcukorra. Miért van mégis szinte minden gyógyszerben és élelmiszerben laktóz?
A gyógyszerlistával kapcsolatosan: az a baj, hogy csak az elműlt pár évben kötelező az újonnan regisztrálandó gyógyszerek esetében az allergén-deklaráció/adatszolgáltatás. A régebb óta forgalmazott készítményeknél ezt pótlólag nem kell megtenni, és mivel elég kevés az évente befogadott/regisztrlát gyógyszerek száma, a lista nagyon lassan fog lecseréldni, és a hiányokat sem pótolja be senki. A külföldi listákkal (pl francia, olasz) az a baj, hogy nem biztos, hogy azonos a kereskedelmi név (mégha a hatóanyag azonos is), akkor sem biztos, hogy ugyanabban a gyárban készül, még a nagy multi cégek esetében sem. Az egyetlen és járható megoldás az, hogy ha kúraszerűen kell szedni egy gyógyszert, akkor célszerű a gyártótól (vagy a képviselettől) beszerezni az információt, azt hiszem, hogy ők elég készségesek lesznek. A minőségbiztosító (fő)gyógyszerészt kell keresni, vasgyí küldjétek kérdéseteket az info@liszterzekny.hu-ra, és innen megpróbálunk tovább lépni. Szóval az élet gyógyszerfronton (sem) egyszerű! Aztán azt is meg kell kérdezni mindjárt, hogy az eetleges vivőanyagnak is nézzenek utána, mert azokat pl. nem is kell az összetevők között felsorolni. Persze, egy-egy tabletta néhanap azért beszedhető, esetleges mélyebb kutakodás nélkül is, de ez csak igazán kivételes eset legyen!
Milyen étrendet javasolnak tejallergia esetében?
Mint minden más táplálkozási allergia, a tejallergia esetén is az allergén fehérje teljes kiiktatását kérjük az étrendből, tehát ilyenkor nem lehet sem tejet, sem tejterméket, sem ezeket tartalmazó ételeket fogyasztani. A tej vagy származékai azonban nagyon sok élelmiszerben megtalálhatók úgy, hogy azt nem is jelölik, és még csak nem is gondolnánk rá. Ezért a pontos étrend összeállításában csak egy, a tejallergiák kezelésére specializálódott szakrendelés lehet segítségére. Pilling Róbert


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések