Szív- és érrendszeri betegségek

Érelmeszesedés

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 15 kérdés és válaszAz érszűkület (cukorbetegséggel is társul) - gyógyszeres kezelés mellett - szigorú diétával visszafordítható-e?
A szigorú diéta a cukorbetegség kezelésének az alapja, tehát nem az érszűkület visszafordíthatósága miatt kell betartani. Egyébként a jól beállított cukorbetegek prognózisa az érbetegségek vonatkozásában is jobb, mint az elhanyagoltaké (vagy a saját magukat elhanyagolóké). dr. Asbót Richard
Édesapámnál érszűkületet diagnosztizáltak. Az egyik eret, amelyen már súlyosabb volt a károsodás, műanyagra cserélték, de számos más ere is kezd szűkülni. Sajnos, nem tudott leszokni a dohányzásról. Törvényszerű, hogy a dohányzás szinte minden esetben tovább rontja a helyzetet?
Az erek állapotának romlása minden lehetséges módszer (gyógyszerszedés, károsító tényezők kiküszöbölése - pl. cukorbetegség lehető legjobb kezelése, dohányzás elhagyása stb.) együttes bevetésével érhető csak el. Egyik sem garancia arra, hogy a hatás elégséges lesz és ha mindent megteszünk, akkor is vannak tovább romló betegek. Az biztos, hogy az elérhető legjobb eredmény nem érhető el, ha nem teszünk meg mindent. Ilyen értelemben természetesen törvényszerű, hogy a további dohányzás rontja az esélyeket.
Nagypapám 80 éves, és szívkoszorúér-meszedése van. Már nagyon régóta dohányzik. Rizikós a műtét, így nem műtik meg. A műtét mellett milyen gyógymód lehetséges? Vagy szedje a gyógyszereit, és tegye le a cigit, és így várható az életben maradásának az esélye?
Leginkább a legutolsó választást tartom a járható útnak. Így több a remény. A műtét kockázatát és kivihetőségét sokkal fiatalabb korban, dohányzás nélkül és egyensúlyban levő keringésnél is komolyan kell venni, pláne így. Nem szabad a dolgot úgy látni, hogy "már operálni sem lehet", mivel mindig arról a kérdésről van szó: milyen gyógymóddal jár a lehető legjobban. Nagyon sokszor a semmit sem csinálás is lehet a legjobb, máskor tabletták kellenek, megint máskor egyértelmű, hogy rögtön a műtét választása a legjobb (ld. pl. a fenti eseteket sorba véve, mondjuk a gyomorrontást, az epegörcsöt vagy a vakbélgyulladást). A szívpanaszoknál is sokféle gyógymód közül kell választani, az adott esetben a legkisebb kockázat mellett a lehető legnagyobb hasznot hozót. Természetesen a döntést mindig a beteg alapos ismerete után kell meghozni. dr. Asbót Richard kardiológus


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább


Szponzorált hirdetések