Hematológia

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 3 kérdés és válaszHodgkin-limfómát állapítottak meg nálam. El vagyok keseredve, mert tudom, hogy ez rosszindulatú nyirokcsomó daganat. Mi várható?
A Hodgkin-limfóma terápiás lehetőségei olyan fejlődésen mentek át az elmúlt évtizedekben, hogy ma már sugár- és/vagy kemoterápiával jó eséllyel gyógyíthatóvá vált. A fejlett országokban 80-85%-ban várható gyógyulás, nálunk is hasonló adatokkal számolhatunk. A gyógyulási esélyek természetesen mindig a szövettani súlyossági foktól és a klinikai stádiumtól függenek. Onkológus orvosnak megmutatva szövettani leletét és a betegség klinikai stádiumát, konkrétan meg tudják mondani a végleges (!) gyógyulás esélyeit.
Időközönként a lábszáraimon, a karjaimon apró, pontszerű bevérzések jelentkeznek. A trombocita-számom rendkívül változó. Most prednisolon kezelést írtak elő. Mi lehet a bajom?
Valószínűleg immuntrombocitopéniája van. Ez egy autóimmun betegség, mely a vérlemezkéket támadja meg. A betegség egyik tünete lehet, hogy a vérlemezkék számának csökkenése miatt spontán vérzések következnek be. Az autóimmun betegségek ellen a szteroid gyulladásgátlók (mint pl. a Prednisolon), jól bevált gyógyszerek. Az immuntrombocitopéniának (ITP) jelenleg két formája ismert, a primer, ismeretlen eredetű (Werlhof-kór) és a másodlagos, amit gyógyszer okoz, vagy fertőzéshez, egyéb immunbetegséghez, rosszindulatú betegségekhez társulhat. Klinikailag elkülöníthető akut, főleg gyermekkorban előforduló és krónikus, főleg felnőttkori ITP. A folyamat lényege az, hogy a csontvelő megfelelően termeli a vérlemezkéket, de azok a véráramba jutva autoimmun folyamat révén elpusztulnak. A vérlemezkék csökkent számban - 30 ezer/mm3-nél kisebb mennyiség mellett - is képesek lehetnek ellátni feladatukat. A betegség viszonylag jó kezelhető. Később lépeltávolításra, immunglobulin-terápiára, citosztatikus kezelésre is sor kerülhet. A betegség lefolyása egyénileg különbözik, nagyobb része a betegeknek már a szteroid kezelésre is jól reagál, de egy részüknél további kezelésekre is szükség van.
Miért idézik be nagyapámat, akit vészes vérszegénységgel kezelnek, évente gyomortükrözésre?
A vészes vérszegénység elsődleges gyomorsorvadás következtében beállt B12-vitamin felszívódási zavar. A sorvadásos idült gyomorhurut mellett gyakrabban kell számolni jó- és rosszindulatú gyomordaganatokkal. Ezek időben történő felismerése miatt van szükség a gyomortükrözés ismételt elvégzésére.


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Esti vendégség

Aki nem szereti a vendégvárásban azt, hogy rengeteg időt kell a konyhában eltöltenie az előkészületekkel, és munkájának látványos eredménye pillanatok alatt eltűnik, annak a fondue (fondü) az egyik lehetőség, szinte neki találták ki.

tovább

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések