Emésztőrendszeri megbetegedések

Hepatitis B

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 12 kérdés és válaszA férjemnek véradás után azt mondták, hogy nem adhat többet vért, mert a szervezete termeli az ellenanyagot a hepatitis A-B-C ellen. Beteg volt, de nem tudunk róla. Mi a teendő? Fertőzhet? Beteg? Vagy semmi probléma nincs?
Amennyiben a férje véréből valóban kimutatták az említett antitesteket (ellenanyagokat), esetleg ismételt vizsgálat is történt, akkor semmi esetben sem szabad ezt figyelmen kívűl hagyni. Az említett antitestek három különböző fertőző májgyulladást okozó vírus ellen termelődtek. A Hepatitis A vírus olyan májgyulladást okoz, amely feco-oralisan terjed, tehát a fertőzött egyén székletével, úgy, hogy a fertőzött egyén kezéről az ételre jut, amit egy másik ember elfogyaszt. A hepatitis B vírus vérrel (vérátömlesztés, intravénás kábítószer) és szexuális úton terjed, a hepatitis C vírus pedig vérrel (vérátömlesztés, intravénás kábítószer). A hepatitis B és C vírus ( HBV és HCV) gyakran okoz idült májgyulladást, májzsugurodást és májrákot! Mindenképpen fel kellene keresni hepatológus szakorvost, aki megvizsgálná a férjét, vérvételre küldené, esetleg hasi UH-ra vagy CT-re. A férje hordozza a vírust és terjesztheti vérrel, széklettel, valamint szexuális aktus során. Lehet, hogy nincs tünete, de a mája valószínűleg beteg. Nem tudom, hogy a férje kapott-e vért, volt-e műtéte, járt-e külföldön és milyenek a szexuális szokásai, de hasonló kérdésekre készüljenek fel, ha szakorvoshoz fordulnak, amit én mindenképpen javaslok! dr.Fehér Virág
Apám 2o évvel ezelott egy műtét során Hepatitis C-vel fertőzött vért kapott, hepatitis C hordozó lett. Meg lehet-e gyógyítani őssejttel?
A tudomásom szerint, Magyarországon nem történt még hepatitis C beteg őssejttel való gyógyítása illetve erre való próbálkozásról sincs információm. dr. Lőcsei Zsófia


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Jó bőrben télen is!

A hideg hónapok beköszöntével sokan tapasztaljuk, hogy bőrünk az arcon húzódik, a végtagokon kiszárad, súlyosabb esetekben akár hámlani is kezd. Külső védőpajzsunkat télen másfajta kihívások érik, így különleges ápolásra van szüksége.

tovább

Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések