Szív- és érrendszeri betegségek

Szívritmuszavarok

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 22 kérdés és válasz1,5 éve vannak extrasystole-im, de teljesen rendszertelenül. Orvosnál nem voltam, csak biopatikusoknál. Ők a magnéziumot javasolták, és azt mondták, hogy ne foglalkozzak vele. Nagyon stresszes ember vagyok, attól is lehet. Elmúlik-e valaha?
Mint kardiológus, én is gyakran mondom a betegeknek, hpgy ne foglalkozzanak vele. De csak a kivizsgálás után! Szóval némi körülnézést - EKG, ultrahang, labor, alapos kikérdezés - megérdemel az ügy. Egyebekben: valóban szedte is a magnéziumot? Ugyanis tényleg gyakran hatásos. dr. Asbót Richard
Egy hete vannak extrasystole-jaim. Voltam orvosnál, mondta, hogy szedjek magnéziumos tablettát, most Magne B6-ot szedek, 2x2-t. Sokat sportolok, de nem tudom, hogy nem okozhatok-e gondot a sporttal (vizisí, szörf)?
A szokványos kamrai extrasystolékra valóban sokszor hatékony ez az egyszerű kezelés magnéziummal. Ha az orvos ezt választotta, bizonyára nincs a ritmuszavar mögött komolyabb szervi károsodás, tehát bátran sportolhat is - de azért jó, ha rákérdez orvosánál. dr. Asbót Richard
Egy pályaalkalmassági vizsgálat alkalmával derült ki, hogy van egy ingerületi zavarom, ún. jobbszárblokk. Van-e valamilyen gyógymód vagy készítmény, amivel megszüntethető ez a rendellenesség? Érdemes-e recept nélkül kapható magnézium szedése?
A magnézium jó. A jobbszárblokknak önmagában nincs prognosztikus jelentősége, tehát megszüntetése nem cél. Az ok kiderítése természetesen fontos, de ez a kórelőzmény ismeretében (pl. lezajlott tüdőembólia, súlyos szívfejlődési rendellenesség) nem gond. Ha ilyen betegség nem volt: ld. az első mondatot. dr. Asbóth Richárd
Egy rutinvizsgálat (EKG) során kiderült, hogy extrasystolem van. A háziorvos azt mondta, hogy ez semmiben nem fog gátolni. Észrevettem azonban, hogy ha sportolok (aerobic, szobabicikli), rövid idő után rosszul leszek, minden elsötétül, és le kell ülnöm. Lehet ez az oka?
Nem biztos, hogy a két dolog között bármi kapcsolat van. A rosszullétet az extrasystoliától függetlenül ajánlatos kivizsgálni, tisztázni. Kardiológiai vizsgálatot javaslok - ezen belül az EKG mellett elsősorban az echokardiográfia elvégzése fontos, de lehet, hogy terheléses vizsgálatra is szükség lesz.
Előfordul, hogy minden átmenet nélkül felpörög a szívverésem. Igazából ilyenkor nem vagyok rosszul, csak nagyon-nagyon megijedek, de amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan visszaáll normálisra (1-2 percnél biztos nem tart hosszabb ideig). Mit tanácsol?
Javaslom, hogy előbb-utóbb kerüljön sor kardiológiai vizsgálatra. Amíg a panasz ritka, nem hiszem, hogy komoly teendő lenne vele, de ha sűrűbb, nem árt tudni, mi is áll a hátterében - olykor vannak veleszületett ingerületvezetési rendellenességek, amiket jobb előre tisztázni és nem akkor, amikor esetleg a gyakoribb, hosszabb rohamok kényszerítik ki a kivizsgálást, nem éppen ideális időpontban (pl. egyéb betegség vagy épp terhesség alatt). Szóval jobb ezt nyugodt, választott időben lebonyolítani.
Időnként erős szívdobogást érzek. Mit javasol, mit tegyek, hiszen van amikor egy fél évig sem jelentkezik, van, amikor egymás után több napig.
Igen gyakori jelenségről kérdez, ami kivizsgálást igényel, mivel kardiológiai, laboratóriumi, szükség esetén endokrinológiai vizsgálatok deríthetik csak fel, milyen komolyságú betegség áll a ritmuszavar mögött. A tünetek ritkasága nem jelenti azt, hogy biztos hogy a ritmuszavar is csak ilyen ritkán lép fel, az emberek ritmuszavaraiknak többnyire csak töredékét érzékelik. A vizsgálatok végeredménye ritkán derít fel komoly bajt, a leggyakoribb ok csupán ártalmatlan vegetatív egyensúlyzavar. dr. Asbót Richard
Mi okozhat visszatérő szívritmuszavart?
Ritmuszavart, ha nincs mögötte "szervi" eltérés, tehát pl. komoly billentyűhiba, koszorúérbetegség vagy elsődleges szívizomelfajulás, elsősorban a vegetatív idegrendszernek a szívműködésre gyakorolt hatásai okoznak. Ennek befolyásolására valók pl. a bétablokkolók (Betaloc, Concor stb.). Az okokat orvosi kivizsgálásnak kell tisztázni.
Mostanában egyre sűrűbben fordul elő a feleségemmel, hogy amikor este lefekszik, rendszertelenül ver a szíve. Ha felül, ismét rendesen, szabályosan ver. Ilyenkor rosszul érzi magát. Betalocot minden este bevesz, de úgy tűnik, ez nem befolyásolja a panaszát. Mit tegyünk?
Bár a ritmuszavar - akár a fenti formában is - igen gyakori és sokszor ártalmatlan jelengés, mégis, ha új panasz, kivizsgálást igényel. Az alapvizsgálatok (vérvétel, fizikális vizsgálat) után valószínűleg jogos kardiológiai vizsgálatra sort keríteni. dr Asbót Richard
Nekem már 17 éve van ritmuszavarom, meddig élhetek még így? Mennyire lehet megterhelni a szivet, sportolással vagy nemi élettel?
Ritmuszavara szinte mindenkinek van - ahogy ezt a 24 órás EKG felvételeken (Holter felvétel) látjuk. Többnyire nem érzik az emberek és igen soká élnek. Az élettartamot a ritmuszavart okozó betegség (ha van) szabja meg. Szintén ettől függ a terhelhetőség. dr. Asbót Richárd
Szeretném megtudni, hogy pontosan mennyi a normális pulzusszám nyugalmi állapotban és hogy mi a Tachycardia? 106-os pulzus már arra utal?
Pontos válasz: az egészséges emberek 95 százalékának nyugalmi pulzusszáma 50 és 90 között van. A 106 ebből kétségtelenül kilóg. A "tachycardia" szó nem betegséget jelöl, hanem csak "szapora szívverést" jelent görögül. A jelenség oka sokszor alkati (tehát egészséges, de nem a 95 százalékba, hanem az azon kívül eső 5 százalékba tartozik - lásd statisztika, Gauss görbe, más néven "normál megoszlás"), esetleg pajzsmirigy túlműködés. Mindenesetre, ha ez panaszt jelent, beszélje meg orvosával.


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Két tojás

Lepattinthatnád már magadról ezt a Richárdot! Unom már, túl régóta tart a románc - mondta az apa szenvtelen hangon a vasárnapi ebéd után, miközben kényelmesen elhelyezkedett a kanapén, és bekapcsolta a televíziót.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések