Szemészeti problémák

Szürke hályog

Kérdések és válaszok a betegségcsoportról

Összesen: 17 kérdés és válaszMindkét szememet műtötték, ragyogóan látok a műanyag lencsékkel. Sötétben, vagy, ha becsukom a szemem, az egyik előtt fekete térben látható korongok ugrálnak, félhold alakú éles fényes szegélyel. Nagyon zavar. Szerintem a lencse szélét látom. Lehetséges? Lehet valamit tenni?
A probléma igen érdekes. Én elsősorban arra gondoltam, hogy un. üvegtesti határhártya leválása van, ami nagyon gyakori lencseműtétet követően, és nem jelent semmi rosszat, csak zavaró, úszkáló szálakat. De ha becsukja a szemét és látja: na, ez már érdekes. Ha valóban a lencse széle lenne, akkor nem látna élesen, mikor kinyitja a szemét, mert az azt jelentené, hogy a lencse széle belelóg a pupilla területébe, és mikor becsukja a szemet, az addig nem aktivált, mert lencseszéltől takart retinarész sötétben aktiválódik. Ez viszont egy idő után elmúlna a sötétben. Ha fényfelvillanásokkal is jár ez az úszkáló homálylátás, akkor azonnal szemorvoshoz kell fordulnia. Ha viszont inkabb ez az uszkáló homály érzése, akkor valószinűleg az üvegtestben (corpus vitreum) úszkáló finom homályok okozzak a panaszt. Azzal nem teszünk semmit. Van egyébként, akinél ilyen homálylátás panasz azért jelentkezik, mert a műlencsebeültetes utan olyan tisztán kezdett látni, hogy észlelte a különbséget, amit a szürkehaáyog műtét előtt nem. dr. Molnár Fanni


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések