Limfogranulóma

nyomtatható változat

Kategória:

Betűméret:  


Rövid leírás

(másnéven: Lymphogranuloma inguinale, limfogranulóma ingvinále, LGI, negyedik nemi betegség, Chlamydia trachomatis, Chlamydia fertőzés)
A LGI nemi úton terjedő fertőző betegség, melyet a Chlamydia trachomatis L1-4 szerotípusai okoznak. Az LGI lényegében a nyirokcsomók és a környező szövetek gyulladása, mely gócos elhalásokat okoz, sipolyképződéssel jár, és hegesedés hátrahagyásával gyógyul.

Előfordulás és okok

A betegség leggyakoribb Latin-Amerikában, Magyarországon csak évi egy-két behurcolt esettel kell számolni Az Egyesült Államokban évente néhány ezer új esetet regisztrálnak.

A LGI nemi úton terjedő betegség, mely általában az alacsonyabb kulturális-szociális szinten élők között terjed. Legfőbb kockázati tényező a szexuális partnerek gyakori váltása (promiszkuitás).

Diagnózis

 1. Már a kórelőzmény rendkívül hasznos lehet a felismerésben.

 2. Fizikális vizsgálat:
  • Fájdalmatlan fekély található a nemi szerveken.
  • Váladékozó végbélnyílás körüli sipoly előfordulhat.
  • A lágyéki nyirokcsomók megnagyobbodása mindkét oldalon jól tapintható.
  • A nyirokcsomók gennyes tartalma váladékozó sipolyok révén ürülhet.
 3. A nyirokcsomó szövettani vizsgálata: Az egyik nyirokcsomó eltávolításával és szövettani vizsgálattal, megfelelő festéssel, a kórokozó is láthatóvá tehető.

 4. Bakteriológiai tenyésztés: A tenyésztésre alkalmas gennyet a nyirokcsomóból injekciós tűvel és fecskendővel nyernek.

 5. Immunhisztokémiai vizsgálat: Fluoreszkáló anyaggal ellátott chlamydia-ellenes ellenanyag segítségével a kórokozó megfesthető, és ultraviola fénnyel megvilágítva láthatóvá tehető.

 6. Szerológiai vizsgálat: A vérből nagy koncentrációban mutathatók ki chlamydia-ellenes ellenanyagok.

Tünetek, kórlefolyás

 • Apró fájdalmatlan fekély a nemi szerveken.

 • A lágyéki nyirokcsomók feletti bőrfelület duzzadt és vörös.

 • Mindkét oldalon a lágyéki nyirokcsomók duzzadtak.

 • Sipolyképződés és váladékozás a nyirokcsomókból.

 • Vér és/vagy genny ürülése a széklettel.

 • Fájdalmas bélmozgások és székletürítés (tenezmus).

A betegség 15-21 napos lappangási idő után fájdalmatlan fekéllyel kezdődik, mely főként a férfiak makkján, nőknél pedig a hüvelyben jelenik meg. Ahogy a fertőzés terjed, a lágyéki nyirokcsomók megduzzadnak, elgennyednek és sipolyok képződésével ürülnek a környezet felé. A betegnél az egész szervezetre kiterjedő tünetek is jelentkezhetnek, pl. rosszullét, láz, étvágytalanság.

Anális közösülés esetén a végbél körüli nyirokcsomók duzzadnak meg, a fertőzés véres végbélfolyással, fájdalmas székletürítésekkel (tenezmus),hasmenéssel és alhasi fájdalommal járhat. Nőknél a hüvely és a végbél között is létrejöhet sipoly. A betegség a nyirokcsomók és a környező szövetek kiterjedt hegesedésével gyógyul.

Kezelés

Mivel a chlamydia sejtfal nélküli, csak más gazdasejt citoplazmájában életképes kórokozó, olyan antibiotikumokkal lehet elpusztítani, melyek a sejteken belül hatnak.

A ma legáltalánosabban elfogadott kezelések:

Doxiciklin napi 100 mg-os dózisban 3 hétig, eritromicin naponta 4x500 mg-os adagban 3 hétig vagy azitromicin hetente 1 gramm 3 alkalommal.

Az eritromicin és legtöbb származékának hibája, hogy ekkora dózisban különböző gyomor-bélrendszeri panaszokat okoz. Ráadásul savérzékeny, ezért a hüvely nyálkahártyáján hatékonysága kérdéses. Az azitromicin savval szemben ellenálló eritromicin származék, 1x1 gramm dózis hatása minimum 10 napig tart.

Gyógyulási esélyek

A betegség megfelelő kezelés és időben történő felismerés esetén jól gyógyítható. Későn felismert esetben, illetve nem elég erős kezelés esetén szövődményekkel kell számolni, amelyek lehetnek a végbél heges szűkülete (strictura), a nemi szervek elefantiázisa - azaz jelentős megduzzadása a nyirok elfolyásának akadályozottsága miatt -, a direkt összeköttetés kialakulása a hüvely és a végbél között (rectovaginalis fistula), valamint agyhártya-agyvelőgyulladás (meningoencephalitis).

Megelőzés

A nemi úton terjedő betegségek egyetlen biztos megelőzési módja a nemi önmegtartóztatás. A " biztonságos szex", az óvszer használata csökkentheti a fertőzés veszélyét. A fertőzéstől biztosan mentes, hűséges, monogám párkapcsolat javasolható megelőzésképpen. Kerülni kell a szexuális kalandokat, különösen egzotikus országokba való utazáskor. A "szexturizmus" fellendülésével Magyarországon is várható, hogy ismét megjelenik a "negyedik nemi betegség". Az óvszer olcsó és viszonylag hatékony eszköze a hasonló fertőzések elkerülésének, feltéve, ha azt már az aktus legelejétől alkalmazzák.

  
 

A limfogranulóma megelőzéseképp a monogám, hűséges párkapcsolat javasolt

 

Hasznos tudnivalók

A betegség a harmadik világban és az Egyesült Államok spanyolajkú lakosainak körében gyakori, de a harmadik világban bárhol előfordulhat. Egzotikus utak során kerülni kell az idegen partnerrel történő szexuális kapcsolatot. Semmilyen segédeszköz, még az óvszer sem nyújt teljes védelmet, mert a fertőzöttek többsége orális közösüléssel is fertőz.

Szerző: Dr. Elek Csaba
Lektor: Dr. Gimes Gábor
Forrás: Centers for Disease Control and Prevention
Szponzorált hirdetések