Festékes anyajegy

nyomtatható változat

Kategória:

Betűméret:  


Rövid leírás

(másnéven: naevos pimentosus, melanoma)
Az anyajegyek (naevusok - ejtése: névuszok) majdnem minden ember bőrén előforduló éles határú, maradandó jellegű bőrelváltozások, melyek színükben, illetve felszínük tagoltságában térnek el a környező bőrtől. Megfigyelhetők a nyálkahártyán is. Jelen lehetnek már a születéskor, de kialakulhatnak az élet során később is. Formájukat, jellegüket többnyire nem vagy alig változtatják. Gyakoriságuk és jelentőségük miatt külön figyelmet érdemelnek a pigmentet termelő sejtekből (melanocytákból és naevussejtekből) kiinduló anyajegyek. Bizonyos esetekben belőlük alakulhat ki az életet leginkább veszélyeztető daganatok egyik fajtája - a melanoma malignum.

Előfordulás

Az egyik leggyakrabban kialakuló elváltozás a kaukázusi ember bőrén (a legtöbb felnőttnek van kb. 20 naevusa). A fekete illetve az ázsiai rasszban kisebb arányban fordul elő. Jelenlétük többnyire nem utal betegségre. Megjelenhetnek nyálkahártyákon is, például a szájüregben vagy a nemi szerveken. Az életkor előrehaladtával fokozatosan egyre több keletkezhet.

Okok

A festékes anyajegyek keletkezésekor a bőr felső két rétegében (a hámban és az irhában) szorosan egymás mellett nagyszámú festéktermelő sejt jelenik meg, vagy a már meglévők pigment termelő aktivitása fokozódik - pontosan nem mindig tisztázható okból több festékanyagot kezdenek termelni. Előfordul, hogy a bőrön hirtelen több anyajegy keletkezik, illetve az anyajegyek növekedésnek indulnak: ezek főként hormonális változásokkal hozhatók összefüggésbe - például serdülőkor, terhesség idején.

Diagnózis

Az anyajegyek a bőrfelszínen jól látható elváltozások. Részletesebb vizsgálatukat bőrgyógyász végzi dermatoszkóppal. Ez egy a mikroszkóphoz hasonló eszköz, amelyet a bőr felszínére helyeznek. Segítségével felnagyítva láthatók a hámban és az irhában elhelyezkedő szerkezeti képletek. A vizsgálat elsődleges célja, hogy nagyobb biztonsággal állapíthassuk meg a pigmentált bőrelváltozásokra jellemző kép, illetve az esetleges változások alapján a sebészi eltávolítás szükségességét. Gyakorlott szakember a dermatoszkóp segítségével 10-30 %-kal növelheti a helyes kórisme felállításának arányát; képes a szabad szemmel végzett vizsgálatnál pontosabban megítélni, hogy az adott bőrelváltozás tartalmaz-e festéksejteket, illetve fennáll-e a rosszindulatú elfajulás (malignizáció) veszélye.

  
 

A festékes anyajegyek vizsgálatát a bőrgyógyász végzi

 

Kezelés

Az "egyszerű" festékes anyajegyek csak kozmetikai problémát jelentenek, nem igényelnek kezelést, azonban javasolt az időszakos bőrgyógyászati ellenőrzés és a fényvédelem. Megfontolandó az eltávolításuk, ha olyan testtájon helyezkednek el, ahol gyakori sérülésnek, irritációnak vannak kitéve. Ha az anyajegy megsérült, célszerű azonnal bőrgyógyásznak megmutatni. Az eltávolítással kapcsolatosan már megdőlt az a téves elképzelés, hogy az "anyajegyekhez nem szabad nyúlni, mert elfajulnak". A festékes anyajegyeket az elváltozás teljes ("in toto") sebészi kimetszésével távolítják el. Fontos szempont, hogy az anyajegyek hajlamosak a kiújulásra: akár néhány bőrben maradt pigment-termelő sejtből is újraképződhetnek (recidiválnak). Ha egy festékes anyajegy már recidivált, akkor valóban fokozódhat a rosszindulatú elfajulás veszélye, ezért ilyenkor a kiújult növedéket sebészileg újra ki kell metszeni. Az egyetlen módszer, amellyel megállapítható, hogy minden sejtet eltávolítottak-e, ha a kimetszett anyajegyet szövettani vizsgálatnak vetik alá.

Az elváltozások kozmetikai céllal végzett kimetszése esetén érdemes mérlegelni azt is, hogy a bőrből eltávolított anyajegy helyén mindenképpen heg marad. Mivel a heg minősége az adott páciens bőrének egyedi tulajdonságaitól függ, a kozmetikai végeredmény még a leggondosabb sebészi és bőrgyógyászati ellátás mellett sem jósolható meg.

Hasznos tudnivalók

A legfontosabb, hogy tudjuk, mikor kell bőrgyógyászhoz fordulnunk anyajegyünkkel.

A festékes anyajegyek normálisan is növekedhetnek, változhatnak. Ha azonban a pigmentált naevus hirtelen gyors növekedésnek indul, ha korábban szabályos alakja szabálytalanná válik, ha előzőleg lapos volt, és hirtelen kiemelkedik a bőrfelszínből, ha benne tapintható, sötét színű csomó jelenik meg, ha egységes színe egyenetlenné válik, ha viszketni kezd, ha sérülés nélkül vérzik, nedvezik, felszíne hámlik, stb., feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni. Noha mindenkinek javasolt, rendszeres orvosi kontrollt és fényvédelmet igényelnek a veleszületett festékes anyajegyek, illetve a nagyszámú dysplasiás naevusok. Fokozottan oda kell figyelni a festékes anyajegyekre azoknak, akiknek családjában melanoma malignum fordult elő.
Szponzorált hirdetések