Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Szelén
A szelén szükséges nyomelem az emberi étrendben. Részt vesz a reaktív oxigén szabadgyökök károsító hatása elleni védelemben, a pajzsmirigy hormonok anyagcseréjének és a sejtek redox állapotának szabályozásában. A táplálékban jelenlévő szelén mennyisége a talaj szelén tartalmától függ. A szakirodalomban ismert jelenség a szelénhiány és a szelénmérgezés egyaránt, hiszen a szelén nem egyenletesen fordul elő a talajban. A szelénhiánnyal járó emberi megbetegedések esetén rásegítő tényezők (úgynevezett kofaktorok) is jelen vannak. A Keshan betegségnek nevezett kórkép gyógyítása és megelőzése szelén kiegészítő terápiával történik. A betegség kofaktora a Coxsackie vírus. A "nagy izületi" Kashin-Beck betegség is összefüggésbe hozható szelénhiánnyal. A kofaktor feltételezhetően a jódhiány.


Hatásai

A szelén antioxidáns hatású, egyes feltételezések szerint immunmoduláns, rákellenes és érelmeszesedés gátló aktivitással is rendelkezik. A szelénfüggő glutation peroxidáz nevű enzimek a hidrogén-peroxidot és bizonyos szerves hidroperoxidokat képesek hatástalanítani. A glutation peroxidázok az alacsony sűrűségű lipoproteineket (LDL-t) védik az oxidációtól, ezáltal az érelmeszesedés létrejöttének esélyét csökkentik. A szelénhiány az immunrendszer egyes komponenseinek hatékonyságát is mérsékelheti. Fontos szerepet tölt be egyes fémmérgezések terápiájában, és a férfiak termékenységének növelésében is segíthet. Az alacsony szeléntartalmú étrend általában összefüggésbe hozható szív-érrendszeri megbetegedések és bizonyos daganatos elváltozások (prosztata, tüdő, vastagbél, gyomor és bőrrák) kialakulásának megnövekedett kockázatával, mely kórképek megelőzéséhez a szelén kiegészítés jelentős mértékben hozzájárulhat.

Mellékhatásai

Felnőttek esetében a napi 900 mikrogramm alatti szelénbevitel nagy valószínűség szerint nem okoz mellékhatásokat. 1 mg vagy efölötti szelénadagok hosszú ideig történő fogyasztása mellékhatások kialakulásával járhat. A krónikus szelénmérgezés a haj és a köröm töredezésével és elvesztésével járhat. Emellett bőrkiütés, fokhagymaszagú lehelet, fáradtság, ingerlékenység és hányinger jelentkezhet.
Gyógyszerkölcsönhatások: Jelenleg nincs adat a klinikai gyakorlatban alkalmazott gyógyszerek és a szelén kölcsönhatására.

Használata

Az ajánlott napi szelénmennyiség felnőttek esetében 55 mikrogramm, terhesség és szoptatás alatt ennél kicsit magasabb értékek is javasolhatóak (60-70 mikrogramm).

Egészség témájú olvasnivalók a weben


Szponzorált hirdetések