Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Koenzim Q10
A koenzim egy, az élő szervezetben képződő kis, nem fehérjetermészetű molekula, amely fehérjékhez kapcsolódva aktív enzimeket hoz létre. A koenzim Q10 (CoQ10) nélkülözhetetlen sejtjeink energiaellátásához, a zavartalan biokémiai folyamatok fenntartásához. Körülbelül 30 éves korig a szervezet saját maga állítja elő a szükséges CoQ10 mennyiséget. Az életkor előrehaladtával párhuzamosan csökken a szervezet CoQ10 termelése, és a nem megfelelő ellátottság különböző működési zavarokhoz vezethet. Például ha a szívizomzat nem jut elegendő CoQ10-hez, feladatát nehezebben tudja ellátni. A koleszterinszint csökkentő gyógyszerek egy része is gátolhatja a CoQ10 keletkezését, ilyen esetben a táplálék-kiegészítő fogyasztása fokozottan javasolt. A CoQ10 erős antioxidáns tulajdonságáról is ismert. E-vitaminnal, béta-karotinnal és szelénnel kiegészítve kölcsönösen erősítik egymás hatását, így hatékonyabban veszik fel a harcot a sejteket károsító szabadgyökök ellen. A CoQ10 szedése semmilyen módon nem befolyásolja a szervezet saját Q10 termelését. A CoQ10 fogyasztásának jótékony hatása körülbelül egy hónap után jelentkezik. Többféle formában és kiszerelésben kapható.


Kémiai neve: 2, 3- dimetoxi-5-metil-6-decaprenil-1,4-benzokinon. Nemcsak önálló készítményként, hanem számos más hatóanyaggal kombinálva is kapható, vitaminokkal, spiruminával, luteinnel, antioxidánsokkal, zöld teába keverve, stb.

Hatásai

A koenzim Q10 nélkülözhetetlen az energia szolgáltató ATP termeléséhez, antioxidáns hatása révén megakadályozza a sejtmembrán lipid peroxidációját és az LDL koleszterin oxidációját, így az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát csökkenti. A koenzim Q10 a szervezetben termelődik, szintje idős korban alacsonyabb. Rosszul szívódik fel, a szájon át bevitt mennyiség 60% felett ürül a széklettel. Felszívódását nagymértékben befolyásolja a fogyasztott étel lipidtartalma. A felszívódás éhgyomorra kisebb, nagy mennyiségű lipidet tartalmazó étellel együtt alkalmazva nagyobb. Napi szedéssel a koenzim Q10 mintegy 3 hét múlva éri el a maximális koncentrációt a vérben.
Számos tanulmány igazolja, hogy a koenzim Q10 pangásos szívelégtelenségben való alkalmazásával pozitív eredmények érhetők el. Szívizombántalmakban a koenzim Q10 kedvező hatásúnak bizonyult, csökkentette a fáradtságot, a mellkasi fájdalmat és a légszomjat, így allergiában és asztmában szenvedőknek is javasolható. Fogínygyulladás esetén is ajánlható. Védi a gyomor és a bélrendszer egészségét, erősíti az immunrendszert.
A koenzim Q10 rákos megbetegedésekben és immunhiányos betegségekben való protokollszerű alkalmazása még várat magára, további klinikai vizsgálatokra van szükség hatásosságának bizonyítására.

Mellékhatásai

Enyhék, hányinger, hasmenés általában magasabb dózisok mellett (200 mg felett naponta).
Japán klinikai kísérleti tapasztalatok alapján a koenzim Q10 a béta sejtek működését és a glükóz szint normalizálódását segítheti elő a II-es típusú cukorbetegségben. Cukorbeteg egyének esetén szükség lehet a gyógyszeres terápia módosítására a koenzim Q10 szedése mellett.
Gyógyszerkölcsönhatások: A warfarin hatásossága csökkenhet koenzim Q10 szedése mellett.

Használata

A koenzim Q10 napi adagja: 5-300 mg, szedését az étkezéssel egyidőben bő folyadékkal ajánlják.

Figyelmeztetés

Csak felnőttek részére javasolt, várandós és szoptató anyák a CoQ10 szedését beszéljék meg kezelőorvosukkal!

Étrend-kiegészítők

Kapcsolódó cikkek

A koenzim Q10 fél évszázados története

A koenzim Q10 a sejtek optimális működéséhez nélkülözhetetlen. Hatásmechanizmusa felderítéséért Dr. Mitchell 1978-ban Nobel-díjat kapott. A koenzim-Q10-kiegészítés sikere továbbra is töretlen, számos kórkép kezelésében bizonyult jótékony hatásúnak.

tovább


Szponzorált hirdetések