Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Omega 3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavakhoz tartoznak, közöttük található az eikozapentaénsav (EPA), és a dokozahexaénsav (DHA). Az EPA és a DHA legfőbb forrása a tengeri halak olaja. Hazai halaink közül a busa tartalmazza kisebb-nagyobb mennyiségben. Ezért ajánlott heti legalább egy alkalommal tengeri halat fogyasztani (hekk, makréla, lazac, tonhal, tőkehal, szardínia), vagy ennek hiányában busát. Aki nem szereti a halat, saláta készítéséhez feltétlenül használjon olívaolajat, szójaolajat, vagy ételkészítéshez olyan főzőolajat, amelyben repceolaj is található, illetve egyen rendszeresen diót.


Az eikozapentaénsav (EPA) 20 szénatomot és 5 kettős kötést tartalmazó, a dokozahexaénsav (DHA) 22 szénatommal és 6 kettős kötéssel rendelkező többszörösen telítetlen zsírsav.

Hatásai

A többszörösen telítetlen zsírsavak segítenek a koleszterinszint csökkentésében, szerepük van az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzésében. Csökken a kóros véralvadás, a triglicerid-szint, javítja az immunrendszer működését. (Megfigyelték, hogy a grönlandi eszkimóknál vagy a japán halászok esetében sokkal kisebb a szív-keringési betegségekből eredő halálozási arány. Az eszkimók étrendjében egyértelműen kimutatható volt a tengeri halakból származó magas omega-3 zsírsav-bevitel.)
Japán kutatók úgy tapasztalták, hogy pikkelysömörben szenvedő betegek állapota is javult Omega-3 zsírsavat tartalmazó halolaj fogyasztásával.
Az EPA és a DHA keverék hatására a szervezetben leukotrién B5 és tromboxán A3 keletkezik, ezáltal a vérzési idő megnyúlik, értágító hatás érvényesül, az érelmeszesedés kialakulásának kockázata csökken.
A felsorolásból csak kevés javallat esetében tekinthető bizonyítottnak az omega-3-zsírsavak terápiás hatékonysága: A kiegészítő, többszörösen telítetlen hosszú szénláncú omega-3-zsírsavak gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló és immunmoduláns hatással rendelkeznek. Nagy valószínűség szerint trigliceridszint csökkentő aktivitásuk is van.
További kísérletekre van szükség az EPA jótékony hatásának megerősítésére a cisztikus fibrózis nevű betegségben, illetve az időskori cukorbetegség egyik lehetséges kísérő tünetének, a vesebántalom előrehaladásának megakadályozásában.

Mellékhatásai

Enyhe gyomor-bélrendszeri panaszok (hányinger, hasmenés) jelentkezhetnek. Halszagú lehet a lehelet, a bőr vagy esetleg a vizelet. A vérzési hajlam emelkedése miatt alkalmanként orrvérzés is előfordulhat.

Használata

A szakértők szerint ideális lenne átlagosan napi 4-8 gramm Omega-3 olaj fogyasztása, ami megtalálható a következő élelmiszerekben:

  • 6 db dió
  • 1 teáskanál lenmagliszt vagy lenmagolaj
  • 20 dkg főtt bab
  • 10 dkg bárányhús
  • 1 evőkanál repceolaj
  • 10 dkg szardínia, hering, tonhal, pisztráng stb.
Ha ezeket nem tudjuk naponta beiktatni az étrendünkbe, használjunk táplálék-kiegészítő készítményeket a gyártó útmutatása szerinti adagolásban.

Figyelmeztetés

Az omega-3-zsírsavakat potenciális véralvadásgátló tulajdonságuk miatt véralvadásgátlót szedő, továbbá hemofíliás betegek csak nagy körültekintéssel, orvosi felügyelet mellett alkalmazhatják. Műtéti beavatkozások előtt használatuk felfüggesztendő. Gyermekek, terhes nők és szoptató anyák esetében használatuk csak a kezelőorvos javaslatára és folyamatos orvosi monitorozás mellett megengedett. Cukorbetegek esetében is orvosi kontroll szükséges omega-3-zsírsavakat tartalmazó készítmények szedése alatt.
Gyógyszerkölcsönhatások: Az omega-3-zsírsavak és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, a fokhagyma illetve a ginkgo közötti kölcsönhatások megnövelhetik a vérzés kialakulásának esélyét, mely ritkán orrvérzéshez, véres vizelethez illetve széklethez vezethet. Ha ezek a tünetek előfordulnak, akkor az omega-3-zsírsavak mennyiségét csökkenteni szükséges vagy alkalmazásuk teljes mértékben felfüggesztendő.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések