Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Melatonin
A melatonin görög eredetű szó (melasz: sötét, tonin: aktiválni) és sötétben aktiválódó anyagot jelent. A tobozmirigy termeli, a szervezet biológiai (alvás-ébrenlét) ritmusának vezérlésében, a pihentető, mély alvás elősegítésében van fontos szerepe. Előanyaga az L-triptofán, amelyből napnyugta idején, sötétedéskor képződik. Ha kontinensek közti utazás, vagy más ok miatt a szervezet "belső órája", menetrendje felborul, vagy a mesterséges fényforrások megzavarják a melatonin termelést, az pótlásra szorulhat. Így például a "jet lag", utazási szindróma állandósult alvászavar esetén alkalmazzák. A szervezetünk melatonin szintje fiatal felnőtt korban a legmagasabb, majd lassan csökkenni kezd. Nemcsak az emberi szervezetben termelődik, hanem egyes állatokban (például a Rohodbacter capsulatus nevű baktériumban) és növényekben (például az őszi margitvirágban és orbáncfűben) is.


N-acetil-5-metoxitriptamin

Hatásai

Az olyan alvászavarok esetén javasolt a felhasználása, melyek az alvás-ébrenlét normál ritmusának felborulásából erednek, ide tartozik a jet lag illetve a több műszakos munkarend.

Mellékhatásai

Normál adag bevitele esetén a mellékhatások enyhék, többek közt fejfájás, furcsa ízérzet a szájban, gyomorbántalmak. Tartós és nagy adagban történő alkalmazása megzavarhatja a belső elválasztású mirigyek működését, ezért nem ajánlják hosszas használatát. Gyógyszerkölcsönhatások: Növelheti egyes véralvadásgátlók és a monoamin oxidáz enzim blokkolók hatását. A kalcium csatorna gátlásán keresztül ható gyógyszerek hatását mérsékelheti. Egyes antidepresszánsokkal való alkalmazása nagy körültekintést igényel.

Használata

Jet lag illetve alvászavar esetén felnőtteknek 3-6 mg a javasolt dózis, például más időzónába való megérkezés utáni első este lefekvés előtt egy órával érdemes bevenni a szert. A kúra ideje 4-7 nap. Kapszulás és tablettás kiszerelése is van.

Figyelmeztetés

Várandósoknak illetve szoptató anyáknak a szedése ellenjavallt. 18 éves kor alatt a szer használata egyedi mérlegelést igényel, csak orvosi utasításra alkalmazható. A melatonin csökkenheti az éberséget, ezért kedvezőtlenül befolyásolja a gépjárművezetést és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket. Nem javasolt alkalmazása májbántalmak esetén. Tartós és nagy adagban történő alkalmazása megzavarhatja a belső elválasztású mirigyek működését, ezért nem ajánlják hosszas használatát. A kezelés ideje alatt tilos alkoholt fogyasztani.

Étrend-kiegészítők

Kapcsolódó cikkek

Mi zajlik a sötétben?

Idővel minden megváltozik. Miért pont az alvás maradna változatlan? Az azonban nem igaz, hogy a korral csökkenne a szervezet alvásigénye. Valami mégis megváltozik. Aztán már zavar...

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések