Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Magnézium
A magnézium a makroelemekhez tartozó ásványi anyag, élettani körülmények között két pozitív töltéssel rendelkező kation formában fordul elő. A felnőtt emberi szervezet magnéziumtartalma mintegy 25 gramm, melynek jelentős része a csontokban található meg. A káliumion mellett a második legfontosabb sejten belüli kation. Hozzávetőleg a szervezet magnézium mennyiségének csak egy százaléka van jelen a sejtek közötti térben. Jelentős szerepet tölt be számos biológiai folyamatban, többek között az idegrendszer és az izmok működésében, a fehérje-, zsír-, szénhidrát anyagcserében és a szív- és érrendszer működésében, valamint a csontok felépítésében.
A magnézium természetes forrásai a tengeri hínár, a zöldségfélék (spenót, kelbimbó), a hüvelyesek, a különböző gabonafélék (pl. a búzakorpa és búzacsíra), a gyümölcsök közül a kesudió, a mandula, a dió, valamint (kisebb mértékben) a tejtermékek és a halfélék.


Hatásai

Magnézium csökkent bevitele mellett fokozott fáradékonyság, idegrendszeri problémák és anyagcsere-zavarok léphetnek fel, romlik a vérkeringés, hosszú távon megnő a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívinfarktus és az agyi katasztrófák kockázata. Ugyanakkor cukorbetegségben, felszívódási zavarokban, pajzsmirigy túlműködésben és alkoholizmusban magnéziumhiány alakulhat ki. Személyiségváltozás, izomgörcsök, hányás és hányinger, remegés, étvágytalanság, zavartság, szívritmus zavarok, egyaránt szerepelhetnek a hiánytünetek között. Bizonyos vizelethajtók, egyes antibiotikumok és gombaellenes gyógyszerek szedése is csökkentheti a magnéziumszintet. Testépítőknél nemcsak a fizikai terhelés, hanem a fokozott fehérjebevitel is növeli a magnézium-szükségletet. (Jelenleg kevés adat áll rendelkezésre arra vonatkozólag, hogy az atlétikus teljesítményre a magnézium bevitelnek hatása lenne.) A magnézium megfelelő arányú bevitelével nemcsak a hiánytüneteket lehet elkerülni, hanem kezdeti kísérleti bizonyítékok szerint bizonyos fokig több krónikus betegség, mint a magas vérnyomás, csontritkulás és az időskori cukorbetegség megelőzésére is alkalmas.
A magnézium feltételezhetően csontritkulást gátló, glükózszint szabályozó és magas vérnyomás elleni hatással rendelkezik. Emellett egyes szívritmuszavarok kezelésében is jótékony hatású. Egyes vizsgálati eredmények szerint migrénes fejfájások és premenstruációs tünetek enyhítésében is segíthet.
Magnéziumtartalmú sókat a gyógyászatban alkalmaznak még savmegkötőként és hashajtóként is.

Mellékhatásai

Nagyobb adagoknál előfordulhat hasmenés, émelygés, hányás, melyek előfordulási gyakorisága csökkenthető, ha a magnézium bevitele étkezéssel egy időben történik. Ha szervezet nem képes vizelet kiválasztási nehézségek miatt a felesleget kiüríteni, a túladagolás izomgyengeséget, légzési zavarokat okozhat.

Használata

Általában egy felnőtt, átlagos súlyú nőnek 310-320, egy férfinak 400-420 milligrammban szokás meghatározni a napi magnéziumszükségletét, de dohányzás, várandósság, szoptatás, nehéz fizikai munka mellett nő a naponta optimálisan beviendő magnéziumadag. A magnézium szükséges bevitelét - az anyagcserében játszott jelentős szerepe miatt - szokás megadni a felvett energiamennyiség függvényében is. E szerint minden elfogyasztott 1000 kJoule energia után 25-30 mg magnéziumot kellene elfogyasztani.
Ügyelni kell arra, hogy ha nő a magnéziumbevitel, akkor csökken a kalcium- és a káliumfelszívódás. Ezért célszerű magnéziumkészítmény szedésével párhuzamosan megnövelni ezek bevitelét is, a kalcium pl. kétszerese legyen a naponta fogyasztott magnéziummennyiségnek.

Figyelmeztetés

Veseelégtelenség esetén nem javasolt a magnéziumkészítmények használata, mert ez esetben nem biztosított a kiürítés. Egyes pitvar-kamrai átvezetési zavarok esetén alkalmazása ellenjavallt. Terhes és szoptató kismamák csak kezelőorvosuk kifejezett utasítására alkalmazhatnak napi 350 mg magnézium adag feletti mennyiséget. Myasthenia gravis nevű betegségben szenvedő betegek esetén a magnézium készítmények tovább súlyosbíthatják a tüneteket.
Gyógyszerkölcsönhatások:
Jó tudni, hogy egyes antibiotikumok (tetraciklinek, kinolonok) illetve a csontritkulás kezelésére alkalmazott biszfoszfonátok rosszabbul szívódnak fel, ha velük egyszerre magnéziumot is bevesz a beteg.


Szponzorált hirdetések