Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Lecitin
A lecitin természetes anyag, állati és növényi eredetű élelmiszerekben, például a májban, tojássárgájában, a teljes kiőrlésű búzában, a kemény héjú gyümölcsökben, a szójababban fordul elő. A lecitin kémiai megközelítésben foszfatidilkolin, hétköznapi értelemben semleges és poláros lipidek természetes keveréke. A foszfatidilkolin a kereskedelmi forgalomban kapható lecitin 20-90 százalékát alkotja.
A kereskedelemben többféle kiszerelésben kapható, más anyagokkal kombinálva, illetve orvosi alkoholban feloldva.


A lecitin szükséges az emberi szervezet élő sejtjeinek optimális működéséhez, jelentős mennyiségben található a sejtmembránokban, az izmokban, az idegsejtekbe és az agyban. Fő alkotórészei a kolin és az inozitol.
A kolin számos élettani folyamatban játszik szerepet, így például foszfolipidek alkotórésze, az acetilkolinnak nevezett idegi átvivőanyag szintézisének kiindulási vegyülete valamint metilcsoport átadó. Az inozitol a kolinhoz hasonlóan "zsírégető" hatású, megakadályozza a zsírok lerakódását a májban és felgyorsítja azok eltávolítását.

Hatásai

Kísérleti eredmények egy része arra utal, hogy a lecitin bevitel képes a szérum koleszterin szintet csökkenteni. Ez a hatásmechanizmus azzal a feltételezéssel magyarázható, hogy koleszterin szövetekből való eltávolításáért az LCAT nevű enzim a felelős. Szellemi és fizikai kimerültség esetén elősegíti a szervezet regenerálódását, javítja a memóriát és a koncentrációképességet. Mivel a lecitin a sejtek felépítésében is szerepet játszik, hatására nő a szervezet teljesítőképessége. A lecitin csökkenti a koleszterinszintet, minthogy emulgeáló tulajdonsága révén a koleszterint és egyéb lipideket elegyíti a vízzel, így azok kiürülhetnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot, hozzájárul az egészséges vérkeringés fenntartásához. Mivel étrendünk általában a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, szinte minden embernek nélkülözhetetlen lenne a lecitin. A szakirodalomban fellelhető tanulmányok szerint a lecitin jótékony hatásai a következők: Májvédő hatású. Mint azt kezdeti eredmények jelzik, az Alzheimer kór kezelésében terápiás értékű lehet. Hasonlóan jó hatásúna találták egyes neurológiai eltérések esetén. Nagyon kezdeti eredmények szerint rákos megbetegedések esetén is pozitív hatású lehet: Állatkísérletekben a kolin hiányos étrenden tartott állatokban a máj rákos elváltozását figyelték meg, míg kellő mennyiségű kolin májvédő hatásúnak bizonyult.

Mellékhatásai

A lecitin fogyasztásához kapcsolódó mellékhatás nem ismert, túladagolásának veszélyes sem áll fenn. Egyes felszívódási zavarok esetén kellő óvatossággal adható, mivel az egyén foszfatidilkolin kiegészítés hatására hasmenéses periódusokat tapasztalhat, zsírszéklete lehet.

Használata

A természetes lecitinnel évente több, 3-4 hétig tartó kúrát is végezhetünk. A foszfatidilkolin javasolt adagja 3-7 g naponta.

Étrend-kiegészítők

Kapcsolódó cikkek

A Nagyerdő ismét Debrecen kincse

Majdnem minden várost fémjelez egy híres park: Debrecenben ez a Nagyerdei park. A történelmi belvárostól alig 10 percnyi utazótávolságra található park számtalan szórakozási lehetőséget, igazi kikapcsolódást nyújt minden látogatónak.

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések