Étrend-kiegészítők

Válasszon az étrend-
kiegészítők
leírásai közül:


Króm
A króm egy szükséges nyomelem az emberi étrendben, fontos szerepet játszik a normál szénhidrát anyagcserében. Krómtartalmú ételek a gomba, a gabonafélék, egyes fűszerek, a barna cukor, a kávé, a sör, a tea, a bor és a húsfélék. A sörélesztő jó krómforrás.
A króm lehetséges glükózszint szabályozó hatása jelenleg még nem teljesen felderített folyamat, valószínűleg az inzulinhatás erősítésén keresztül hat. Ez a mechanizmus magában foglalhatja az emelkedett inzulinreceptor-számot és a megnövelt inzulinreceptor foszforilálást, ami a fokozott inzulin érzékenységgel áll összefüggésben. Olyan kutatási eredmények is napvilágra kerültek, melyekben a króm glükóztolerancia javító hatását egy alacsony molekulatömegű anyag króm ionnal való kötődésével magyarázzák, melynek során a tirozin-kináz aktivitás stimulálásával az inzulin aktivitása nő.


Hatásai

Néhány biztató kísérleti bizonyíték alapján a króm javíthatja a glükóztoleranciát, jótékony hatású lehet cukorbetegségben. Kezdeti stádiumban lévő kutatási adatok szerint a lipidszintet kedvező irányban befolyásolhatja. A króm feltételezhetően glükózszint szabályozó hatású, és szerepet játszhat a koleszterinszint csökkentésében és az érelmeszesedés megelőzésében.

Mellékhatásai

A krómtartalmú táplálék-kiegészítők előírt adagban történő alkalmazása biztonságosnak tekinthető. Nagyobb mennyiségek fogyasztása esetén előfordulhat vérszegénység, hemolízis, a trombocitaszám csökkenése, máj- és veseproblémák.

Használata

Hétéves kor felett a szokásos napi ajánlható krómadagok elemi krómban kifejezve 50-200 mikrogramm között vannak.

Figyelmeztetés

Terhes és szoptató nők a króm becsült biztonságos és megfelelő napi étrendi bevitel felső határát (200 mikrogramm) semmiképpen ne lépjék túl. Vércukorszint eltérés esetén óvatosan, nagy körültekintéssel szedhetőek a krómtartalmú készítmények. 2-es típusú cukorbetegségben krómtartalmú táplálék kiegészítők csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatóak.
Gyógyszerkölcsönhatások: A vérnyomáscsökkentő béta-blokkolók magas krómtartalmú élesztővel való együttadása kis mértékben emelheti a HDL koleszterinszintet. A króm felszívódását a C-vitamin növelheti.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések